Москва – уволнението на сивия кардинал Сурков засенчи Деня на победата

Владислав Сурков и Владимир Путин. Снимка: топнюз

Уволнението на руския вицепремиер Владислав Сурков е темата, която измества днес вниманието в Москва дори от традиционното честване за 68-ми път на Деня на победата – Девети май. Сурков ръководеше апарата на правителството и отстраняването му не е негов личен провал, а е сигнал, отправен към целия кабинет на Дмитрий Медведев, твърди политологът Константин Симонов във „Взгляд“ (vz.ru).

Вчера Сурков бе уволнен от президента Владимир Путин, макар, както обичайно в такива случаи обявява Кремъл, вицепремиерът напуска „по собствено желание“. „Оставката сочи проблеми с изпълнението на путинските укази – тя е сигнал към правителството как да се поправи. Сиреч, да препрочете тези укази и да покаже, че е компетентно и дееспособно“, коментира Симонов.

На съвещание по въпроси на икономиката във вторник Путин разкритикувал изпълнението на редица федерални програми, оповестени още през май 2012 г., по-специално в социалната сфера. Той настоял министрите, президентската администрация и пълномощниците на държавния глава да работят ефективно, вместо да пишат „хартийки за отбиване на номера“. Тогава Сурков защитил правителството и заявил, че от формална гледна точка указите на Путин се изпълняват „достатъчно безупречно“, напомня „Взгляд“.

Оставката е тревожен сигнал за самия министър-председател, тъй като Сурков бе част от екипа на Медведев, изтъква Симонов. В телевизионното предаване „Пряка линия“ неотдавна Путин нагледно демонстрира кандидат за премиер – бившия финансов министър Алексей Кудрин. Засега не става дума за оставка на целия кабинет, но Медведев получи жълт картон като премиер, добавя анализаторът.

„Ежедневний журнал“ свързва отстраняването на Сурков с „извънредно силното разочарование на властта от него“ във връзка с масовите антипутински протести в Русия около парламентарните избори в края на 2011 и президентските през 2012 г.

Сурков се представяше за свръхактивен политически мениджър, способен да предотврати акции на опозицията. За целта бяха хвърлени огромни ресурси, създадени бяха младежки организации, които да осуетят всеки сценарий за масов протест, да заемат територията и да я задържат. В крайна сметка обаче територията бе заета от опозицията, а младежките организации показаха пълна неефективност.

А Сурков вече не бе търсен като политически мениджър. Кремъл спря да го смята за сериозна и перспективна фигура – въпросът бе само кога и как ще си тръгне, пише „Ежедневний журнал“. Освен че „посочва на Медведев кой е стопанин в къщата“, оставката на Сурков „отслабва бездруго смайващо слабите позиции на премиера в правителството“, коментира аналитикът Дмитрий Орешкин пред „Лента“.

Уволнението „свързва Путин със съветското наследство в административното управление“. В днешна Русия се забавя икономическият растеж, спъват се социалните програми, падат цените на горивата, пада и рейтингът на президента. Колкото по-зле става, „толкова по-голяма е съблазънта да събереш цялата власт в едни ръце“, „толкова по-сурово да се отърваваш от контраелитите“, добавя експертът.

През септември 2011 г. Путин се насочи към трети президентски мандат и провъзгласи смяна на политическия курс. Политическият финал на Сурков, близък до „либералния“ лагер във властта, бе предрешен още тогава, смята наблюдателят Александър Морозов. Той предрича в най-близко бъдеще нови уволнения на хора от „медведевското крило“ в руската върхушка. Елитите ще полагат наново клетви пред Путин, твърди журналистът пред „Взгляд“.

Медведев и Путин са в нормални отношения; противоречия има обаче на втория етаж от елита, заявява социоложката Олга Крищановская. Путин според нея може да е смятал Сурков за предател, защотопрез 2011 г. открито „е заложил на неговия конкурент“ – подкрепил е идеята Медведев да бъде преизбран на президентския пост.

Наистина Путин е благодарен на Медведев, задето е изпълнил всичко договорено и е освободил за него президентското кресло. Затова самият Медведев едва ли ще бъде уволнен. Обкръжението му обаче според Путин е виновно и за разклащането на политическата система, и за разрастването на протестите от година и половина. Едва ли някой от тези хора ще може да претендира занапред за високи постове в Русия, добавя Крищановская.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.