Експрес: София като гнездо на шпиони

В българската столица предизборната кампания се трансформира в юмручен бой на фона на скандали с подслушвания и война на службите. Този хаос е частично финансиран от Европейския съюз – пише Александър Леви в статия публикувана в седмичното издание Л’Експрес от сряда.

На 28 март в края на деня офицерът Радко Димитров празнува вече няколко часа 50я си рожден ден с колеги в МВР. В същия момент на две крачки оттам шефът на българската социалистическа партия Сергей Станише поставя на бюрото на главния прокурор дебела папка.

Тя съдържа, според него, всички доказателства за един „Български Уотъргейт“. Според лидера на опозицията миниванове обикалят улиците на столицата София, оборудвани с техника последен писък, способна да прихваща телефонни разговори и данни от интернет. История като от Джеймс Бонд?

Не и за офицера Димитров. Тъй като отговорник за тази твърде особена, но напълно реална флота от автомобили е именно той. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов разказва продължението: „Димитров и неговите приятели от службите са се черпели когато някой ги е предупредил, че ще започне разследване. Много бързо те прекратили почерпката и се опитали да заличат следите.

Харддисковете са изтръгнати от колите и разрушени с помощта на голяма отвертка.“ Отстранени от длъжност, офицерът Димитров и трима от неговите колеги днес имат обвинения за „възпрепятстване на правосъдието“. Шест години след влизането си в Европейския съюз България, навремето наричана „16-та република на СССР“ заради верността си към Москва, е запазила някои практики от тоталитарното си минало.

Корупцията на елитите, обедняването на населението и изключителен бум на организираната престъпност помрачават допълнително картината. Скандалът с подслушванията даде тон на кампанията за предсрочните избори на 12 май, организирана след оставката, в средата на февруари, на консервативното правителство на Бойко Борисов. Предизборният дебат вече прилича на голямо вадене на кирливи ризи от изминалите години на „икономическа стабилност“, преминали под знака на този силов премиер-министър, често хвален от Брюксел за волята си да се бори с мафията.

Повечето от изнесените афери илюстрират не особено радостното задкулисие на МВР, а като премия намирисва и на война в службите. Така например българското контраразузнаване ДАНС ет със сигурност в дъното на стремглавото пропадане в средата на април на бившия шеф на антимафиотската служба ГДБОП. Дясна ръка на вътрешния министър, Станимир Флоров си затворил очите, срещу подкуп, за наркомрежа контролирана от близкоизточни граждани, живеещи в България. Но много от кадрите в неговата служба са обучавани отвъд Атлантика: ГДБОП беше привилегирования партньор на американските служби за борбата с трафика на дрога и тероризма.

Колкото до европейците, те бяха заложили на ДАНС, чиято реформа щедро финансираха при социалистите. Проблемът е, че въпреки смяната на властта, ДАНС остана въоръжено крило за тъмните дела на БСП, карайки Бойко Борисов при вземането на властта през 2009 да намали нейното финансиране за сметка на ГДБОП, превърнала се в преторианска гвардия на режима…

„В България не забравят нищо“ – въздъхва дипломат, който има неприятното впечатление, че тази война на службите е до голяма степен финансирана от европейския данъкоплатец. Купуването на шпионските миниванове например е финансирано с пари от Европейския фонд за защита на външните граници, предназначен първоначално за усилване на сигурността по българските граници.

Кандидатка от 2009 г. за пространството Шенген, България беше отложена няколко пъти, включително заради изразените съмнения за почтеността на местните полицаи.

От Биволъ

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.