Златотърсачът Сидеров и лъжата за 1000 лв. минимална заплата

Отначало изглеждаше, че обещанието на Сидеров за 1000 лева минимална работна заплата и 500 лева минимална пенсия е случайно изпуснато изхвърляне в разпалена реч. Но не. Оказа се, че го казва непрекъснато, и неговите от „Атака” го повтарят, вестникът им взе да го пише, а накрая излезе и в програма на партията.

Първият въпрос е – какво ще стане с многото малки и еднолични фирми, които едвам си плащат осигуровките на 1-2-3 служители? Ако държавата въведе с правителствено постановление минимална заплата 1000 лева, те ще трябва да съкратят работници и да минат изцяло на черно, защото няма да могат да плащат осигуровките – по над 400 лева на всяка минимална заплата, вместо по 100 при сегашната. Няма откъде да извадят тези пари, защото сега работят на минимум доходи.
И още – откъде ще дойдат парите пък за държавните служители? След като си вдигне минималната, ще трябва да се вдигнат и всички останали заплати, прагове?

Сидеров има отговор откъде ще дойдат парите – от златото на България, което сега изкопавали и изнасяли чужди капиталисти, които са ни превърнали в колониална държава. Втория източник е икономии – щели да съкратят администрацията.

Но нека видим първо златото. Според Сидеров в България има неограничени залежи злато, чиято стойност е ту 50 милиарда долара, ту 1 трилион долара, според статии във вестника му, изказвания в неговата телевизия и др. И „Атака” постоянно показва и цитира някакъв експерт геолог за това огромно богатство на страната. Да, ама не. По преценка на геолози у нас има находища само на около 120-130 тона злато. И то струва в чист вид като 24 каратово около 8,4 милиарда лева (не долара) по сегашния курс. Точно такава сума е нужна ГОДИШНО (а не еднократно), за да се вдигне минималната заплата на 1000 лева и минималната пенсия на 500 лева, изчисли по данни на НСИ и НОИ икономистът Каролев. Тоест – вдигаме заплатите и пенсиите, изяждаме златото за 1 година и после ще си щракаме с пръсти.

Но златотърсачът Сидеров не се замисля също, че за да добиеш чистото злато има разходи. Например находището в Родопите, където работи омразната на Сидеров фирма „Дънди Прешъс” е с концентрация 3,5 грама на тон. Фирмата първо добива концентрата, после го изнася в чужбина за преработка, защото у нас няма такива заводи за преработка. И разходите в златодобива по правило са огромни. Приблизително, за 1 тон злато, което струва  около 70 млн. лева, трябва да инвестираш над 60 милиона лева. Затова по света златодобивът обикновено се дава на концесия и концесионните такси се движат около 1,5-3% от печалбата (което Сидеров нарича грабеж).

Но Сидеров е измислил решение на проблема на държавата. Взимаме златото от концесионерите изедници и вдигаме заплатите. И съкращаваме администрацията, която била раздута. Да, ама не. Оказва се, че на България не й достига административен капацитет и няма достатъчно компетентни хора да подготвят и придвижат проекти и така страната губи пари от еврофондовете.

Та така седят нещата със Сидеров.
Само крайно глупав човек може да се връзва на неговите обещания. И както сочат проучванията, крайноглупавите хора, които ще гласуват за него, са около 6-7%.
Напред, в атака!

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.