Присъдата на Берлускони едва ли ще свали правителството на Италия

ДПА

Берлускони с водещи от неговите телевизии. Снимка: от тв екрана

Присъдата на бившия италиански премиер Силвио Берлускони за данъчни измами, която бе потвърдена вчера от апелативен съд, разгневи поддръжниците му, но предизвика и уверения, че съдебното решение няма да дестабилизира новоназначеното правителство на страната.

Осъждането на ключовия поддръжник на новата левоцентристка коалиция, която миналия месец сложи край на безизходицата след близките резултати от февруарските избори, поставя в неудобно положение левоцентристкия премиер Енрико Лета.

Някои членове на консервативната партия на Берлускони „Народ на свободата“ заявиха, че присъдата „виновен“ разваля атмосферата на „омиротворяване“, който широката коалиция иска да създаде.

„Продължава съдебното преследване срещу председателя Берлускони – политически лидер, който е подкрепян от 10 милиона избиратели“, оплака се водачът на групата на „Народ на свободата“ в Сената Ренато Скифани.

Медийният магнат и политик не коментира, но близки до него източници казаха пред държавната агенция АНСА, че той искал да отдели юридическите си проблеми от правителствените въпроси като проява на „силно чувство за отговорност“.

„Мисля, че нищо няма да се промени на политическия фронт“, каза за телевизия LA7 Алесандро Салусти, редактор на в. „Джорнале“, собственост на семейство Берлускони.

Адвокатът на Берлускони Николо Гедини, който е и депутат от „Народ на свободата“, заяви, че е очаквал потвърждаване на присъдата, защото съдиите в Милано били „предубедени“.

Той обаче добави: „Не мисля, че има връзка между това съдебно решение и политическата стабилност.“

Ако Берлускони оттегли подкрепата си за правителството на Лета, „Народ на свободата“ ще е в силна позиция за спечелване на предсрочни избори, сочат проучвания на избирателните нагласи.

Главната левоцентристка сила – Демократическата партия на Лета, е раздирана от вътрешни конфликти, защото много от поддръжниците й са отвратени от съюзяването й със скандалния Берлускони. Лидерът й Пиер Луиджи Берсани подаде оставка и се говори, че партията може да се разцепи.

Правителствена криза обаче може да разтревожи пазарите и партньорите от еврозоната, които с тревога чакат третата по големина икономика в европейския валутен съюз най-сетне да се справи с високия си дълг и ниския си растеж, а не да затъне отново в политическа нестабилност.

Берлускони може да се възползва от ситуацията като продължи да подкрепя Лета, но да извлече и полза. Може например да го накара да премахне непопулярния имотен данък и да върне сумите, които италианците платиха миналата година, въпреки безпокойството за недостиг на финансов ресурс.

Междувременно може да намери начин да се измъкне от съдебните си проблеми, които включват и втори процес по обвинение в злоупотреба със служебно положение и платен секс с непълнолетна проститутка. Решение на първа инстанция се очаква този месец.

Берлускони може да обжалва присъдата си за данъчни измами в Касационния съд, висшата апелативна съдебна инстанция в Италия. Той ще трябва да излежи присъдата си само ако тя бъде потвърдена преди в средата на 2014 г. да изтече срокът на давност.

Може да има и друга вратичка – Касационният съд трябва през юни да се произнесе по друго обжалване, внесено от защитата му по технически причини и в случай на успех това може да наложи ново гледане на делото на първа инстанция.

При това положение може да няма достатъчно време за приключване на съдебните процедури преди изтичането на срока на давност.

Италианските медии отбелязаха, че новият председател на Касационния съд Джорджо Сантакроче, който бе избран вчера, е човек с десноцентристки симпатии и намекнаха, че това може да подобри шансовете на Берлускони да избегне окончателна присъда.

Още по темата: Присъдата може да има политически измерения

Берлускони няма да има право да заема ръководни постове за 3 години и да заема държавни длъжности за 5 години според присъдата. Тя е за 4 години затвор, но от тях 3 са опростени според амнистия за престъпленията отпреди 2006 г., припомня вестник „Кориере дела сера“.

Адвокати на Берлускони веднага определиха присъдата като необективна и пристрастна. Те подчертаха, че съдът не е взел предвид нови документи, които те са представили. Юристите обаче смятат, че присъдата няма да повлияе на стабилността на правителство. Самият Берлускони определил присъдата като абсурдна и е бил бесен. Той се е затворил в офиса си и е забранил да го свързват с когото и да било. Партията му също осъди решението на съда.

На шега лидерът на „Движение 5 звезди“ Бепе Грило пък посочи какво може да се направи, за да се спаси Кавалерът. Той подхвърли идеята Берлускони да бъде направен доживотен сенатор, за да стане недосегаем за правосъдието, пише вестникът.

Присъдата ще има политически измерения, категоричен е вестник „Стампа“. Забраната от 5 години за заемане на държавни длъжности налага Берлускони да бъде лишен от сенаторското място. Това ще стане чрез гласуване и в Сената, и в Камарата на депутатите, където Берлускони няма мнозинство. Ако парламентът реши подобно нещо, то Берлускони няма да има интерес да подкрепя правителството на Енрико Лета, което е плод на широко коалиционно споразумение.

Подобен извод прави и вестник „Соле 24 оре“, който определя присъдата като тежка и като повратен момент след 10 години на непрестанни дела и обвинения срещу Берлускони. Не бива обаче да се забравя, че на ред идва обжалване пред Касационния съд. Процесът там може да започне през есента, посочва изданието.

За първи път от 20 години Берлускони е осъден на втора инстанция, изтъква вестник „Република“. Искат да елиминират Берлускони от политиката, лаконично отбелязва вестник „Джорнале“, който е собственост на медийния магнат и бивш премиер на Италия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.