Защо Путин отстрани своя „сив кардинал“ Владислав Сурков

Ройтерс

Владислав Сурков и Владимир Путин. Снимка: топнюз

Вицепремиерът Владислав Сурков, който на времето бе един от най-влиятелните хора в Русия и създател на Путиновата система за твърд политически контрол, бе отстранен в сряда в борбата за власт между Кремъл и правителството.

Кремъл обяви, че президентът Путин е приел оставката на човека, който в продължение на десетилетие разполагаше с неограничена власт като задкулисен „сив кардинал“ при управлението на бившия агент на КГБ, но след това мина в лагера на премиера Дмитрий Медведев.

Оттеглянето му е предупреждение към Медведев, който сега – година след като двамата с Путин си размениха местата – е подложен на все по-силен натиск, че не съумява да спре плъзгането на Русия към рецесия.

„Това е по негово желание“, каза президентският говорител Дмитрий Песков, отричайки предположенията, че 48-годишният Сурков е бил уволнен. „Свързано е с факта, че указите не се изпълняват“, поясни говорителят.

Такива решения обаче почти винаги са диктувани от Путин, който – седнал начело на масата с министрите – гледаше заплашително право в Сурков, докато ги хокаше на заседанието във вторник, че не изпълняват неговите заповеди и укази.

Руски медии и политически анализатори отдавна казват, че между Путин и отдавнашния му съюзник, бившия президент Медведев, има разрив, макар и двамата да отричат.

„Разбира се това е удар срещу Медведев“, казва Дмитрий Орешкин, опозиционно настроен политолог. „Това е пряка намеса на президента в номенклатурата на правителството. Стана така, че той [Сурков] просто бе погълнат. Ще мине известно време и премиерът също ще бъде погълнат“, добавя експертът.

В Русия Сурков е известен най-вече като човека, формирал начина на мислене на Кремъл по времето на Путин: решителен, безмилостно комерсиален, антизападен и авторитарен, въпреки лозунга за „управляема демокрация“, с който Путин и неговата партия „Единна Русия“ доминират на политическата сцена.

Като главен политически съветник на Путин Сурков бе наричан и кремълският кукловод – руското съответствие на кардинал Ришельо във Франция или съвременен Макиавели. Той беше ненавиждан от опонентите си, които често обстрелваше с язвителните си остроумия.

Един автор писа, че той е „напълно незабележим като човек“ в ролята си на „сив кардинал“ или кукловод. Но бе смятан за третата по сила политическа фигура след Путин и Медведев. И държеше портрета на революционера Че Гевара в кабинета си в Кремъл.

Сурков напусна Кремъл през декември 2011 г. след уличните протести, които застрашиха контрола на Путин върху властта, атакуваха създадената от него система и подкопаха небивалото му господство на политическата сцена. Той допусна и грешка, назовавайки протестиращите „най-добрата част от обществото“ в Русия.

БОХЕМСКИ ЧЕРТИ

В правителството Сурков отговаряше за прилагането на президентските укази и иновационните проекти. Той обаче може и да се завърне, защото Путин често размества доверените си хора, възлагайки им различни роли. В края на миналата седмица Сурков се изказа в Лондон в полза на създаването на алтернативни партии на „Единна Русия“, с което подхрани предположенията, че един ден може да се върне начело на нова прокремълска партия.

Изявленията му в Лондон може донякъде да са и причина за свалянето му, защото той разкритикува федералните следователи, разследваща предполагаеми злоупотреби в „Сколково“ – държавен център за иновации, създаден от Медведев. Говорител на Следствения комитет на Руската федерация – инструментът за наказателни дела срещу критици на Кремъл, оглавяван от съюзника на Путин Александър Бастрикин – отвърна с критична вестникарска статия срещу Сурков.

Сурков, който е наполовина чеченец, има и бохемска страна. Писал е песни за руската рок група „Агата Кристи“ и мнозина смятат, че е автор на романа „Почти нула“, който публикувал под псевдоним. Той все повече и повече се разграничаваше от Путин след началото на протестите заради решението на Путин да стане отново президент след четири години като премиер, докато през това Медведев му топлеше президентския стол.

„Различията между тях се появиха много отдавна“, казва близък до Кремъл политически източник по повод отношенията между Путин и Сурков. На въпроса кой стои зад оттеглянето на Сурков, той ясно заявява: „Само една личност е в състояние да реши това – Путин“.

Заради напускането на Сурков правителството на Медведев вече прилича на „маса с три крака“, която всеки момент може да падне, каза политологът Алексей Михтин по радио „Ехото на Москва“, въпреки че няма видими признаци, че Путин се кани да уволни Медведев.

У Сурков има известна доза цинизъм, също като у мнозина руснаци от неговото поколение, които са били възпитавани като деца на свръхсила, но са видели как съветската империя се сгромолясва. Той е служил в армията, преди да влиза в бизнеса по времето на разпадането на СССР. Негови работодатели са били Михаил Фридман, собственик на „Алфа груп“, и петролният магнат Михаил Ходорковски, който сега е в затвора като неугоден на Кремъл.

За пръв път Сурков влиза в апарата на Кремъл по времето на президента Борис Елцин, където работи и по времето на Медведев.

Още по темата: Уволнението на Сурков е сигнал за Медведев

Уволнението на руския вицепремиер Владислав Сурков, ръководил апарата на правителството, не се дължи на негов личен провал, а е сигнал, отправен към целия кабинет на Дмитрий Медведев. Това заявява пред изданието „Взгляд“ политологът Константин Симонов.

Вчера Сурков бе уволнен от президента Владимир Путин – както съобщи Кремъл, вицепремиерът напуска „по собствено желание“.

„Оставката сочи проблеми с изпълнението на путинските укази – тя е сигнал към кабинета как да се поправи. Сиреч да препрочете тези укази и да покаже, че е компетентен и дееспособен“, коментира Симонов.

На съвещание за икономиката във вторник Путин разкритикува изпълнението на редица федерални програми, оповестени през май м. г., по-специално в социалната сфера. Той настоя министрите, президентската администрация и пълномощниците на държавния глава да работят ефективно, вместо да пишат „хартийки (. . .) за отбиване на номера“.

Сурков защити правителството и заяви, че от формална гледна точка указите на Путин се изпълняват „достатъчно безупречно“, напомня „Взгляд“.

Оставката е тревожен сигнал за самия министър-председател, тъй като Сурков бе част от екипа на Медведев, изтъква Симонов. В телевизионното предаване „Пряка линия“ неотдавна Путин нагледно демонстрира кандидат за премиер – бившия финансов министър Алексей Кудрин. Засега не става дума за оставка на целия кабинет, но Медведев получи жълт картон като премиер, добавя експертът.

„Ежедневний журнал“ свързва отстраняването на Сурков с „крайно силното разочарование (. . .) на властта от него“ във връзка с масовите антипутински протести в Русия около парламентарните избори в края на 2011 и президентските през 2012 г.

Сурков се представяше за свръхактивен политически мениджър, способен да предотврати акции на опозицията. За целта бяха хвърлени големи ресурси, създадени бяха младежки организации, които да осуетят всеки сценарий за масов протест, да заемат територията и да я задържат. В крайна сметка обаче територията бе заета от опозицията, а младежките организации показаха пълна неефективност. Сурков вече не бе търсен като политически мениджър. Кремъл спря да го смята за сериозна и перспективна фигура – въпросът бе само кога и как ще си тръгне, пише „Ежедневний журнал“.

Освен че „посочва на Медведев кой е стопанин в къщата“, оставката на Сурков „отслабва бездруго смайващо слабите позиции на премиера в правителството“, коментира аналитикът Дмитрий Орешкин пред „Лента“.

Уволнението „свързва Путин със съветското наследство в административното управление“. В днешна Русия се забавя икономическият растеж, спъват се социалните програми, падат цените на горивата, също и рейтингите на президента. Колкото по-зле става, „толкова по-голяма е съблазънта да събереш цялата власт в едни ръце“, „толкова по-сурово да се отърваваш от контраелитите“, добавя експертът.

През септември 2011 г. Путин се насочи към трети президентски мандат и провъзгласи смяна на политическия курс. Политическият финал на Сурков, близък до „либералния“ лагер във властта, бе предрешен още тогава, смята наблюдателят Александър Морозов. Той предрича в най-близко бъдеще нови уволнения на хора от „медведевското крило“ в руската върхушка. Елитите ще полагат наново клетви пред Путин, твърди журналистът пред „Взгляд“.

Медведев и Путин са в нормални отношения; противоречия има обаче на втория етаж от елита, заявява социоложката Олга Крищановская.

Путин според нея може да е смятал Сурков за предател, защото през 2011 г. открито „е заложил на неговия конкурент“ – подкрепил е идеята Медведев да бъде преизбран на президентския пост.

Наистина Путин е благодарен на Медведев, загдето е изпълнил всичко договорено и е освободил за него президентското кресло. Затова самият Медведев едва ли ще бъде уволнен. Обкръжението му обаче според Путин е виновно и за разклащането на политическата система, и за разрастването на протестите от година и половина. Едва ли някой от тези хора ще може да претендира занапред за високи постове в Русия, добавя Крищановская.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.