Азербайджан като „Гейдаристан“ – режим и култ към личността

Дмитрий Медведев с президентите на Азербайджан Илхам Алиев и на Армения Серж Саркисян. Снимка: официален сайт

Откакто Гейдар Алиев пое властта в Азербайджан през 1993 г., та чак до наши дни мнозина го уважават, мнозина го почитат, а мнозина се подиграват с него и до днес. Бившият шеф на местния КГБ, управлявал страната с желязна ръка, в различни времена бе наричан различно – „велик лидер“, „гениален политик“ или „сияен син на народа“. Имаше си впрочем и официална титла – „национален лидер на Азербайджан“.

Според критици този култ към личността на Гейдар Алиев донякъде цели всъщност да легитимира управлението на неговия син.

Днес Азербайджан отбелязва 90-ата годишнина от рождението на Гейдар Алиев. В началото на годината синът му Илхам Алиев, поел държавното кормило след кончината на баща си, подписа указ,  повеляващ рожденият ден на Гейдар Алиев да се празнува „церемониално“ в цялата страна. Илхам Алиев е президент вече от 10 години и преклонението пред баща му все повече расте.

„Празник на цветята“

Сравнително отскоро например страната чества на 10 май „Празник на цветята“, посветен на Гейдар Алиев. Година след година се харчат десетки милиони долари за внос на цветя от чужбина. От тях често се изработват портрети на Алиев старши. Празникът бе старателно подготвян в Баку. Кметът Хаджибала Абуталибов е убеден, че Алиев заслужава това, защото е „спасител на народа и отечеството“.

„Гейдар Алиев е безценен, тъй че изобщо не мисля за финансовата страна. Тази година тук ще има два и половина пъти повече цветя от предишната“, казва кметът.

Статуя на Гейдар Алиев, негов музей или парк, наречен с името му, може да се види кажи-речи във всеки азербайджански град. В Историческия институт към Националната академия на науките цяла катедра анализира творческото му наследство.

Този път празненствата се разпростряха извън пределите на Азербайджан. В Сърбия организират концерт в негова чест. В Киев откриха парк, носещ неговото име. И в един от парковете на град Мексико миналата година се появи статуя на Гейдар Алиев; в местния печат впрочем се чуха възмутени гласове и монументът внезапно бе махнат посред нощ.

Посланикът на САЩ в Азербайджан бе обсипан с критики, след като медиите публикуваха кадри, на които той сякаш се покланя пред статуя на Алиев. Държавният департамент на САЩ отрече това и заяви, че дипломатът само е положил на паметника венец, както предписва дипломатическият протокол.

В ефира на азербайджанските телевизии и радиа звучат доста песни с възхвали за семейство Алиеви – „Баща на народа“, „Народът ще каже: Гейдар!“, „Баща ни Гейдар“ и т. н.

„Гейдаристан“

Фотожурналистката Аманда Ривкин, работила в Баку, създаде дори фотоалбум за култа към Алиев. Той се нарича „Гейдаристан“. Култът към личността на Алиев е малко по-различен от други подобни явления в модерната история. Сталин и туркменистанският лидер Сапармурат Ниязов например създаваха култ към собствените си личности. Хората трябваше да се покланят само на тях – и на никой друг.

В Азербайджан обаче култът към личността на Алиев се развива и крепне благодарение на сина му Илхам. Странно е според Аманда Ривкин, че в този култ се дължи поклонение не на самия президент, а на баща му.

Самите азербайджанци сравняват Гейдар Алиев най-вече с Ататюрк, а не с Туркменбаши, при все че според Аманда Ривкин това е все едно да сравняваш ябълки с портокали.

„Наистина може да се приеме, че след разпадането на Османската империя на местния политически хоризонт се появява Ататюрк, който успява да сплоти страната и народа, – и че Гейдар Алиев успява да стори същото. Двамата обаче са твърде различни: Гейдар Алиев бе видна фигура от съветската система, а пък Ататюрк не е участвал в политиката през османския период“, коментира Ривкин.

Според политолога Арастун Орджулу култът към личността на Гейдар Алиев само вреди на днешния режим. „Това дразни хората и намалява доверието им“ (в правителството, бел. на Би Би Си), казва той.

Томас Холц – журналист и експерт по азербайджанските въпроси, лично е познавал Гейдар Алиев и смята, че покойният лидер заслужава похвали. По неговите думи, „след разпадането на Съветския съюз Азербайджан остана несбъдната държава. И тъкмо защото бе решителен човек, Гейдар Алиев успя да промени нещата“.

Холц обаче се тревожи, че празненствата в прослава на Алиев може да имат обратен ефект. „Уважавам твърде много Гейдар Алиев и смятам, че ще е много жалко, ако наследството му стане обект на присмех“, казва журналистът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.