Великобритания избра глобализма, срещу национализма на 21 век

Светът се глобализира иконономически, политически се връща 200 години назад

independent-logo.JPGНовият британски министър на външните работи Дейвид Милибанд заслужава съчувствие за начина, по който кръстосва Европа, за да търси подкрепа за конфронтацията на Великобритания с Русия. Както се е случвало с мнозина преди него, включително с министър-председатели, човекът започва нова работа и си мисли, че може да започне на чисто. Но преди да успее да прочете и един документ, събитията го помитат във вихъра.

Новият външен министър на Великобритания Дейвид Милибанд (вляво) получи тежко наследство от бившия министър-председател Тони Блеър, но спазва традицията и настоява, че страната ще има голямо влияние в световната политика. Снимка: politiken.dk

Русия, Ирак, Афганистан, напрежението в отношенията с Америка, скоростта и енергията, с която президентът Саркози иззе инициативата в европейските дела – за нито един от тези проблеми Милибанд не е виновен, нито би искал да се окажат на бюрото му. И все пак те са налице – всички тези кризи, които го лишават от възможността да контролира събитията.

Това в известен и много важен смисъл е проблемът на британската външна политика, която загуби контрол над дневния ред и ясна представа за политическите си цели. По всички ключови въпроси – от Европа до отношенията с Вашингтон и Близкия изток – Великобритания се е оставила на милостта на събитията и на другите. Колкото и да се говори за независима политика в Ирак или Афганистан, фактът е, че и в двете страни Островът е младши партньор с прекалено малко сили, за да му бъде позволено да контролира дори зоните, за които отговаря пряко.

Положението не е по-различно и в свадата с Русия. На теория това е дипломатически спор, в който Великобритания заема твърда позиция в защита на интересите си. Решението да се изгонят руски дипломати беше ескалация, която Форин офис прецени, че е най-малкото, което може да направи след убийството на един от своите граждани. Може би той беше подтикван от силите за сигурност, които говорят за тъмна роля на руската държава.

А след това какво? Просто Великобритания вече не е достатъчно силна, за да продължава ескалацията без подкрепа от съюзниците ни, което обяснява защо новият министър на външните работи се насочи към Европа.

Това не е просто признание за ограничената британска сила. На британските правителства се е налагало да се справят с този проблем още преди цяло поколение, че и повече, макар всеки нов британски външен министър, включително Дейвид Милибанд, да провъзгласява, че целта му е да има влияние в световните работи, по-голямо от размера на страната.

Предизвикателството да се формулира нова външна политика е много голямо. То се състои във факта, че светът преживява мощен прилив на национализъм, докато Великобритания основава по-голямата част от политиката си на алианси и интернационализъм.

В това отношение най-очебийният пример е президентът Буш. Още преди 11 септември той следваше политиката „Америка преди всичко“. След атентатите – още повече, само че вече с глобален обхват. Но след като Ирак изложи на показ ограниченията на американската мощ, други играчи, които излязоха на преден план на световната сцена, се оказаха също такива националисти, ако не и по-големи.

Русия на президента Путин, Китай – новата икономическа свръхсила, Индия – прохождащата свръхсила, Япония с новия си премиер, Франция на Никола Саркози – всички те са страни със силно чувство за национален интерес и твърда решимост да го налагат в чужбина. Те не са непременно разрушителна сила в световната политика, но както видяхме в случаите с Китай в Африка и с Русия с газовия експорт, когато става дума за собствения им интерес, те отказват да се съобразяват с някакви по-общи задължения в рамките на международната общност.

Промените в ръководството на Световната банка и на МВФ не само че не послужиха като шанс за реформи и разширяване на структурите им, но и бяха използвани за укрепване на старата система на избиране на шефовете на световните институции на национална основа. Ескалиращата конфронтация на Ирак и Вашингтон с Иран подкопаха ролята на регионалните групировки в Близкия изток. НАТО, най-ефективната многостранна организация в следвоенната епоха, сега е на ръба на силите си под натиска в Афганистан – бойно поле, където никога не е воювал. Иронията на днешния свят е, че икономически е движен от глобализацията, но политически се връща към националните държави от 19 век.

Къде са интересите и политиката на Великобритания във всичко това? Самият Гордън Браун е нещо като националист, както показаха първите му изявления, след като пое властта. Но и по инстинкт, и по опит той е също така глобалист. Това е и пътят за Великобритания. Силно зависима за благосъстоянието си от сферата на финансите и услугите, затънала в блатото на Ирак и Афганистан, тя има нужда от международна помощ, за да се справи с всичко това. Големите страни може да стават все по-националистически, но за по-голямата част от света (и за Америка след Буш), крещящата нужда е от по-многостранен подход.

Кавгата на Великобритания с Москва не е добро начало. Всъщност е направо лошо, защото не води на никъде. Но страната е в състояние да се бори за друг, различен свят и за реформи на институциите, които биха го преобразили. Просто е нужен кураж да се започне на чисто.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.