Европейският проект е пълен провал

в. Соле вентикуатро оре

Създаденият върху икономически, политически и геополитически критерии, Европейски съюз трябва да бъде съден според същите тези критерии и присъдата е без право на обжалване – европейският проект е тотален провал.

Thank you. Merci. Mersi. Grazie. Gracias. Grazzi. Go raibh maith agat. Dziekuje. Danke. Aitah. Koszonom. Multumesc. Dekuji. Paldies. Aciu. Dakujem. Obrigado. Hvala. Dank u. Kiitti. Благодаря. Merci villmahl. Efharisto. Без да забравяме и любимото ми tak благодаря на датски.

В ЕС човек може да каже „благодаря“ на 23 езика и мисля, че това илюстрира много добре защо ЕС се превърна в пълен провал. Помните ли опитите, които сте правили като деца с детската си химическа лаборатория? Прибавяте химическите вещества, едни след други, за да видите кое от тях ще предизвика експлозия.

Същото направи и Европа. Всичко започна с 6 езика. Но не беше достатъчно. Така езиците станаха 9. Но пак не беше достатъчно. Станаха 10 и се вдигна малко пушек, но нищо повече. Езиците станаха 12. Отново нищо сериозно. 15. Пак нищо. 25. Появиха се няколко мехурчета. 27. Последва експлозия!

Напълно съм убеден, че Лорд Манделсън и Даниел Кон-Бендит ще поддържат тезата, че европейският експеримент е успех, защото мирът цари в Европа от създаването на ЕС през 50-те години на миналия век. Иде ни чисто и просто да „извием врата“ на тази идея, защото европейската интеграция няма изобщо нищо общо с мира, който познава Европа след Втората световна война – успех, който трябва да се припише на НАТО. Създаването на ЕС нямаше за цел войната или мира, защото в този случай щеше да се създаде и европейска общност за отбраната – инициатива, на която се противопостави френското Национално събрание през 1954 г.

Европа трябва да бъде съдена и от икономическа гледна точка, защото винаги се е изтъквал нейният икономически характер. Но как се справи ЕС в икономически план през годините? През 50-те години икономиката му отчете растеж от 4 процента, също както и през 60-те години. От 70-те години растежът спадна на 2,8 процента, а после на 2,1 процента през 80-те години. През 90-те години беше едва 1,7 процента. След като продължи да спада, растежът днес е нулев.

Любопитното е, че растежът на европейската икономика беляза заник, докато продължаваше европейската интеграция. Европейският дял в глобалния БВП бележи спад от 80-те години и намаля от 31 процента на 19 процента. От 1980 г. за 9 години растежът на ЕС беше по-силен от този на САЩ, но що се касае до безработицата, европейската никога не е била по-ниска от тази в САЩ.

Има ли инвеститори между вас, които четете тези мои мисли? Можете ли да ми кажете кои са най-лошите борси през последните 10 години? Гърция, Ирландия, Италия, Финландия, Португалия, Холандия, Белгия – по този показател тези страни дори бяха най-лошите в световен мащаб. Не бива да забравяме и единния европейски съюз – най-великият европейски експеримент, който свърши зле.

Не че не бяхме отправили предупреждение, че един валутен съюз без интеграция на трудовия пазар и без данъчен федерализъм има всички шансове да избухне. Аз лично предсказах това още през 2000 г. Всичко се развива в реално време в тази химическа лаборатория.

Но европейският политически експеримент също се провали. Идеята беше да се разбере дали европейците могат да бъдат заставени – против волята им – да се обвържат по-тясно чрез икономически средства, тъй като политическите средства бяха безсилни.

И когато европейските народи се противопоставиха на една по-задълбочена интеграция, техните респективни правителства се договориха да заговорят, че ще направят повторен опит. Подобно нещо се случи с датчаните през 1992 г. и с ирландците през 2001 г., а после и през 2008 г. Гражданите не дадоха правилния отговор на техните референдуми и тогава правителствата чисто и просто организираха нови.

ЕС е провал и защото изгуби своята политическа легитимност. Това може да се види не само в Гърция, но и при други европейски правителства. Тринадесет от тях паднаха от началото на кризата преди две години и тенденцията е на път да се запази и през идните месеци.

И накрая европейският експеримент се оказа и геополитически провал. ЕС трябваше да функционира като противотежест на САЩ. Спомняте ли си така наречената „Реч за настъпилия за Европа час“, в която бившият люксембургски министър на външните работи и на финансите Жак Поос обяви през 1991 г., че Европа ще сложи край на войната в Босна?

Този край трябваше да настъпи през 1991 г. Но войната отне живота на 100 000 души и стана причина за преместването на 2,2 милиона души. Конфликтът беше прекратен, когато САЩ в крайна сметка се намесиха и сложиха край на катастрофата.

Помним и прочутия въпрос на Хенри Кисинджър: „Европа? Кой е телефонният й номер?“ Отговорът дойде няколко години по-късно и той се нарича Баронеса Аштън. Никой никога не беше чувал за нея и тя никога с никого не се беше свързвала по телефона.

Най-добре европейският провал могат да разберат канадците, които знаят колко трудно е да се ръководи федерална система, съставена от 10 провинции и от 2 официални езика. Но за щастие в Канада човек може да използва само две думи за благодаря – thank you и merci.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.