Под прикритието на изборите – леят бетон в резервата „Яйлата“

Бетонният строеж в резервата „Яйлата“. Снимка: Свободен Камен бряг

От вечерта на 10.05, петък, е започнато активно строителство  в археологическия резерват „Яйлата“, съобщиха граждани във Фейсбук групата „Свободен Камен Бряг“. „В момента се работи бързо – вече са издигнати кофражите за изливане на поредния уродлив бетон и сграда на самия Черноморски бряг! Моля медии, НПО-та, и всякакви организации от типа на Национален институт за охрана на паметниците на културата, МОСВ, РИОКОС и др. да вземат спешни мерки за спиране на незаконния строеж!“ пишат Владо Руменов и Борислав Попов, членове и съучредители на групата.

Гражданите отправят апел към Зелените, природозащитници, правоохранителни органи, общинско ръководство на община Каварна, областно ръководство на област Добрич да се намесят. Според тях строителството в археологическия резерват „Яйлата“ се извършва въпреки осъдителната присъда срещу инвеститорите да възстановят околната среда.

По информация на подалите сигнала граждани, строителите са издигнали нов кофраж за железобетонни колони, които ще се налее в събота. В района било пълно с работници и мутри, съобщават те. Според Петко Ковачев от Института за зелена полика, моментът за възобновяване на строежа е умишлено подбран да съвпадне с уикенда и изборите. По информация от подателите на сигнала, полицията е отказала съдействие, тъй като е от обяд е разпределена по местата за гласуване, където се пазят урните и бюлетините.

„Докато гражданите гласуват, лудите си лудуват. Това е строеж в археологичен резерват Яйлата (изключителна държавна собственост съгласно чл. 18 на Конституцията) и защитените зони Калиакра и Комплекс Калиакра. Ако Конституцията не може да спре унищожаването на природното ни и културно наследство за каква правова държава говорим?“, коментира екологът Тома Белев. „Това за контролните органи и гл. архитект на Каварна се води „Възстановяване на покривна конструкция и зидария на рибарска хижа“ Няма ли кой да им обясни, че нито е възстановяване, нито е покривна конструкция, нито е зидария, нито е рибарска хижа.“

От Мрежа за гражданско действие Bluelink

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.