Поляците са като маймуни, твърдят британски расисти

Ивона Кадлучка

На Запад “полски водопроводчик” е синоним на нископлатен емигрант. Снимка: plumbertrainer.com

В предизборните си материали националистическата Британска национална партия (БНП) сравняваше поляците с маймуни, които обслужват политическите им опоненти. Със случая се занимава полицията. Акцията срещу полските имигранти е най-новият скандал, свързан с БНП. И поредният в списъка на нападките на това обединение на националисти, неофашисти и ксенофоби спрямо етническите и националните малцинства.

Лидерът на партията Ник Грифин, който понастоящем е евродепутат, е бил осъждан за обнародване и разпространяване на листовки, подбуждащи към расова сегрегация. Той е бил признат и за виновен по обвинение в клевета след публичните си декларации, че Холокостът е „смесица от военната пропаганда на съюзниците“, „извънредно доходна лъжа“ и „истерия, наподобяваща онази около лова на вещици“.

„Лейбъристите дадоха на поляците жилищата, които принадлежат на нашите деца“

Листовки с карикатура на маймуна и антиполски лозунги се появиха по улиците на Мерипорт – населено място в северозападната част на Англия с петнайсетина хиляди жители (именно от този район Грифин бе пратен в европейския парламент праз 2009 г.). Те трябваше да помогнат на БНП да спечели гласове на състоялите се наскоро местни избори в графство Къмбрия – третото по големина графство на територията на Англия и Уелс, в което живеят близо половин милион души.

В листовките пишеше, че Лейбъристката партия е наемала поляци да разпространяват нейни брошури, защото те се съгласявали да вършат тази работа срещу мизерно заплащане. БНП, която издига лозунга „Британските работни места за британците“, е поставила на листовката си изображение на маймуна на мястото, където би трябвало да е изобразен поляк. Сред няколкото оскърбления към Лейбъристката партия в тях се съдържа и изречението: „Лейбъристите дадоха на поляците жилищата, които принадлежат на нашите деца“ (става дума за социалните жилища, които се отпускат от местните власти).

Барбара Кенън – представител на Лейбъристката партия в община Алърдейл, към която се числи Мерипорт – е информирала полицията за акцията на БНП. „Не бих искала поляците да си помислят, че са нежелани в нашия регион“, казва тя. И подчертава, че много жители на Къмбрия са израснали със свои полски връстници, потомци на войници от Втората световна война. „Не можем да позволим британските нацисти, които не познават собствената си история, да прекъснат тези връзки“, добавя Кенън.

Нейният сигнал бе потвърден от полицията в графството. „Проучваме случая, но никой не е арестуван във връзка с него“, казаха от полицейската пресслужба.

„Плащаш грошове, наемаш маймуни“

Говорителят на БНП Саймън Дарби заяви пред кореспондента на „Газета виборча“, че не е в състояние да даде екземпляр от въпросната листовка, защото я няма. Той обясни, че използването на маймуна в предизборните материали не е обида към поляците, а само намек за старата английска поговорка „Плащаш грошове, наемаш маймуни“ („You pay peanuts, you get monkeys“).

„Листовката няма внушения за атака на расова почва, защото ние имаме много сходен произход и с удоволствие бихме заменили 500 хиляди мюсюлмани с 500 хиляди имигранти от Полша“, обяснява Дарби и продължава: „Масовата имиграция в Обединеното кралство не е по вина на поляците, а пряк резултат от грешките на нашите политици, които престанаха да се грижат за британския гражданин“. Дарби обаче подчертава, че „поляците, които се съгласяват да работят извънредни часове без добавка към основната надница, отнемат работни места от британците“.

„Новата тактика удвои резултата ни“

Говорителят на полското посолство в Лондон Роберт Шанявски окачестви като „скандално“ поведението на БНП. „Не е това начин на отношение към националните малцинства в цивилизованите страни“, каза той. От посолството обявиха още, че след като се запознаят с въпроса, ще решат какви стъпки да предприемат спрямо британските националисти.

Антиполската кампания на националистите не им помогна на изборите за местна власт в Къмбрия, в които не спечелиха нито един мандат. Но въпреки това лидерът на партията Ник Грифин не криеше задоволството си от получените 811 гласа за Дон Чарлтън в южните квартали на Мерипорт. „Новата тактика на БНП, изпробвана
в Мерипорт, удвои нашия резултат в южната му част“, написа Грифин в Twitter.

Случилото се в Къмбрия не е първата атака на Британската национална партия срещу поляци. През 2009 г. тя предприе акция под наслов „Битката за Англия“, която бе насочена до голяма степен срещу имигрантите от Полша. Но тогава допусна зрелищен гаф – на плакатите на БНП се появи снимка на британския изтребител „Спитфайър“ от времето на Втората световна война.

Оказа се обаче, че това е снимка на машина от легендарната полска дивизия 303. Опознавателните знаци и специфичната емблема под кабината (ликът на Патока Доналд) показаха, че зад руля на този самолет е седял най-вероятно подполковник Ян Зумбах – един от най-популярните полски летци. По време на битката за Англия през 1940 г. той е поразил осем вражески самолета, а през цялата война – 13.

Тогава Саймън Дарби обясняваше, че „Спитфайър“ е символ на воюваща Великобритания и това, че този конкретен самолет се е числял към полска част, няма значение. По думите му използването на тази фотография не било в разрез с програмата на БНП.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.