Като арестуват Цветанов и Борисов, ГЕРБ ще остане с 95 депутати :)

Сотир Цацаров. Снимка: Impact Press Group

Никой май не е вярвал, че главния прокурор ще поиска имунитета на Цветан Цветанов. Довчера всички се възмущаваха, че Цацаров е избран от Борисов и Цветанов. И, както e-vestnik писа неведнъж, досегашната практика показва, че да си избереш така главен прокурор винаги свършва зле. СДС два пъти настъпи мотиката по този начин.

Но това, което става сега, надминава очакванията. Цацаров поиска главата на най-ваклото агне в ГЕРБ след Борисов. Идеологът и стратегът на ГЕРБ в борбата с престъпността Цветанов ще бъде обвинен за извършено сериозно престъпление. Не един, а трима от обвинените от МВР за подслушвания са признали пред прокуратурата, че са получавали устни нареждания от Цветанов. Това е причината сега Цацаров да му поиска имунитета.

Наивно привържениците на ГЕРБ се опитват да обяснят случая като компромат, атака на прокуратурата срещу партията и т. н.
Има ли подслушване или няма? Едва ли някой се съмнява, че има. Престъпление ли е това или не? Гербаджиите със сигурност го оправдават – той Цецо искал да се бори с престъпността, затова. Да, ама е нарушил закона, според признанията на обвинените от МВР. Е какво, прокуратурата трябва да си затвори очите пред престъпление, за да не я обвиняват в политически атаки? А самият Цветанов каза, че това е национално предателство. Удивително е с какво самосъзнание живее – ако му потърсят сметка за нарушение на закона, това било национално предателство.

Волен Сидеров на пресконференцията си в нощта след изборите отговори на въпрос, че ще гласува имунитетът на Цветанов да бъде снет. За БСП и ДПС няма съмнение, че също ще го гласуват. И така немислимото довчера се сбъдва – Цветанов може да бъде прибран на топло.
От случая произтичат няколко неща – това може да консолидира ГЕРБ и по-запалените му привърженици, но ще бележи и следващата стъпка в разпада на партията на кръгове и групи.

Парламентарната група на ГЕРБ ще остане с човек по-малко, ако приберат Цветанов. Парламентът може да го освободи, за да влезе следващият в листата на негово място, но ГЕРБ няма да го поиска, докато Цветанов не бъде осъден. Така че има вероятност за малко или повече да остане с човек по-малко.
И дори с двама души по-малко. Борисов също има за какво да бъде обвинен. Може да получи най-малко две или три обвинения, най-популярното от които е за разговора с Мишо Бирата. Там не са разпитани още много хора, разследването може да бъде подновено.

Случаят няма да е уникален за Балканите. Подобни сцени се разиграват в Румъния от няколко години. Там бивш премиер влезе в затвора, двама министри също бяха осъдени.
В Хърватия бившият премиер Иво Санадер тръгна да бяга по средата на втория си мандат и беше арестуван на границата. А той дойде на власт с партия, подобна на ГЕРБ, на която беше безспорен лидер. Вече има една присъда от 10 години, но няма да е единствената.

Стига да прояви воля главният прокурор Цацаров, има за какво да бъдат арестувани и двамата лидери на ГЕРБ. А съдът и съдиите, които те мачкаха и унижаваха няколко години наред, ще им отдадат заслуженото правосъдие, без да демонстрират пристрастия, но двамата няма да могат да разчитат и на снизхождение и милост.

Когато от Запад говорят за България, че трябва да се установи върховенство на закона, имат предвид точно това – законът е за всеки, независимо дали е премиер или политик с висок рейтинг.

В сегашната ситуация Сотир Цацаров има шансове да стане национален герой и най-силната фигура, изразяваща държавността. По подобен начин в други страни отделни прокурори с безкомпромисни акции са ставали популярни и са се превръщали в национални герои.
Цацаров има всички шансове да постигне същото. Законът е изцяло на негова страна, над него по конституция нямат власт нито президент, нито премиер, нито парламент.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.