Опасното завръщане на британски джихадисти от Сирия

От край време обичащите да пътуват джихадисти имат възможността да си изберат кауза, за която да се борят – било Афганистан, Чечения, Сомалия или Йемен. В момента това е Сирия. Според източници от разузнаването около 100 британски мюсюлмани участват в сраженията, главно на страната на ислямистки организации, които сформират радикалното крило на сирийската съпротива.

Но растат опасенията с какво може да се захванат, когато най-после се завърнат във Великобритания. На 25 април министърът на вътрешните работи Тереза Мей обяви, че правителството обмисля вариант да отнеме паспортите на заподозрените в участие в терористични действия в чужбина, които може да се върнат с „по-големи умения“ за извършване на нападения на родна земя. Но както е със сирийската гражданска война, бъдещето е неясно.

До Сирия се стига сравнително лесно – просто взимате полет до Турция и се свързвате с група, която ще ви прехвърли през границата право на бойното поле. По този начин бойците могат редовно да идват и да си отиват. Не така стоят нещата със Сомалия или Йемен, където пътят до там е с еднопосочен билет.

Благодарение на този факт Сирия се е превърнала в най-предпочитаната дестинация за чуждестранните бойци, казва Томас Хегхамър, експерт от университета Станфорд по въпросите на екстремизма. Сирия е толкова примамлива, че на джихадистки движения в Чечения и Ал Каида в Ислямски Магреб им се налага да убеждават хората да не заминават никъде и да участват в местните битки, вместо да ходят да се бият по улиците на Алепо.

Някои ще загинат на бойното поле (за един загинал британец вече бе споменато в джихадистки форум). Други сигурно ще отидат да воюват на различни места; някои от бойците в Сирия са получили бойното си кръщение в Либия, борейки се срещу Муамар Кадафи. Някои може да останат да живеят в Сирия.

Други ще се върнат във Великобритания към предишния си мирен живот, въпреки че вероятно ще са се издигнали в очите на останалите британски мюсюлмани. Но някои от бойците е възможно да се завърнат по-радикализирани и готови за удар.

Изследване на Хегхамър за джихадистите в периода между 1990 г. и 2010 г. предполага, че само един на всеки девет завърнали се чуждестранни бойци се опитва да осъществи удар на Запад. Но изгледите плановете им да успеят са повече и вероятността да причинят жертви е два пъти по-голяма, отколкото на терористи, които никога не са воювали в чужбина.

Източници от британското разузнаване посочват три основни притеснения. Първо, някои от британските бойци може би вече са били склонни да извършат терористичен акт на родна земя, но досега просто им е липсвал опит – сега вече ще придобият.

Второ, възможно е в Сирия те да бъдат повлияни от идеологията на Ал Каида и дори да бъдат набелязани като потенциални бъдещи лидери. Третото притеснение е свързано с перспективата за голямо неуправлявано пространство близо до Европа, което може да бъде използвано като база, от която да бъде организирана атака срещу Великобритания, е притеснителна.

Въпреки всичко има една голяма причина да не се боим от завърналите се бойци. Много по-вероятно е конфликтите в чужди страни да създават местни терористи, ако включват група, която иска да атакува западни мишени. Ал Каида в Афганистан редовно обучаваше чуждестранни бойци и ги пращаше на запад.

Сирия не може да се похвали с нищо от този сорт. Джабхат ан Нусра, джихадисткото движение, което обяви, че е свързано с Ал Каида в Ирак и към което мнозина британски бойци се смята, че са се присъединили, досега по никакъв начин не е демонстрирало интерес да атакува цели на Запад; основната му грижа е да свали режима на Башар Асад. А дали конфликтът в Сирия ще доведе до атаки във Великобритания зависи от това дали групи като Джабхат ан Нусра ще решат да разширят позициите си глобално и да окуражат британските си бойци да поемат битката във Великобритания.

Засега нищо не сочи, че са го направили. Войната в Сирия е повече от достатъчна да ги държи заети. Поне засега.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.