Германия, Франция и Испания – заедно срещу младежката безработица

Испания, заедно с Гърция, е на първо място по младежка безработица в Европа като на практика половината от младежите й в трудоспособна възраст са без работа, но този бич е основен проблем за целия Съюз. Тревогата от това явление е толкова голяма, че Париж и Берлин, които имат толкова различни позиции в други сфери на безкрайната криза, се споразумяха да лансират план за борба срещу безработицата сред младите хора, подкрепена от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Испанското правителство също се присъедини към тази програма. Премиерът Мариано Рахой, ще присъства на 28 май в Париж на форум, на който ще бъде представена тази инициатива.

По-конкретно, програмата, подкрепена от правителствата на Германия и Франция, ще се финансира от фонд на стойност 6 милиарда евро, създаден през февруари като част от европейския бюджет, който ЕИБ ще може да използва като гаранции за получаването на кредити до 60 милиарда евро за периода 2014-2020 година. Те ще се отпускат на компании, които се ангажират да наемат младежи до 25 години.

Инициативата ще бъде оповестена на срещата, посветена на бъдещето на Европа, организирана от института Berggruen. Основната цел в дейността на института е разработването на идеи за добро управление и за него работят анализатори, икономически и политически лидери от цял свят. Във форума, наречен „Европа – следващи стъпки“, се предвижда да участват германският министър на финансите Волфганг Шойбле, бившият испански премиер Фелипе Гонсалес, бившият италиански премиер Марио Монти, френският министър на финансите Пиер Московиси, бившият френски президент Валери Жискар д’Естен, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и редица други видни личности.

Фондът от 6 милиарда евро бе определен още със създаването си като недостатъчен от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, но идеята му е да постигне мултипликационен ефект чрез отпускането на дългогодишни кредити при ниски лихви за компаниите, които залагат на младежкия талант.

Заемите ще бъдат по-евтини за фирмите, наемащи младежи

Бъдещият план бе анализиран вчера на годишното събрание на управителния съвет на ЕИБ, пише по-нататък вестникът. Президентът на банката Вернер Хойер подчерта, че институцията се стреми да направи максимално възможното за облекчаване на проблема с безработицата. „Вариант за ЕИБ би могъл да бъде обвързването на благоприятните условия за отпускане на заеми със създаването на работни места за безработни младежи“, посочи банката в обявено вчера комюнике. ЕИБ вече има опит във финансирането на програми за квалификация на европейско равнище, образователни програми, както и при отпускането на студентски заеми. Хойер заяви, че ЕИБ вече е готова е „да направи повече“.

„Европа – следващи стъпки“ е свързана и с инициативата на германския в. „Райнише пост“. Друга сфера от дейността на плана е стимулирането на практическото приложение на системата за професионална подготовка в страните от Южна Европа и за разширяване на програмата за обмен на студенти Erasmus.

Европейските политически лидери ще обсъждат плана на 28 май в Париж

Тревогата, породена от младежката безработица, ще се засили, когато европейските лидери получат данните за Европа и най-вече за Испания и Гърция, където равнището й сред хората до 25 години достига 50%. Досега по същество действащата политика за стимулиране на заетостта в Испания се основаваше на бонуси за работодателите, които наемат млади хора, и прилагането на по-гъвкави трудови договори, но така не бе постигнат успех да се направи необходимото, за да се понижи това колосално равнище на безработицата сред младежите, което кара дори и най-образованите да търсят бъдещата си реализация в чужбина.

Средното равнище на безработицата сред младежите в Европа е около 25%. В понеделник на заседанието на Еврогрупата  (министрите на финансите на еврозоната), германският финансов  министър Волфганг Шойбле обеща да задвижи всички необходими механизми, за да настъпи промяна. „Можем да имаме траен растеж, само ако не повтаряме грешките (…). И, разбира се, трябва да действаме бързо (в борбата) с младежката безработица, и ние ще направим това с всички механизми, с които разполагаме“, каза Шойбле. Младежкият план е част от Пакта за растеж и заетост, одобрен през юни, който предвижда увеличаване на капитала на ЕИБ с 10 милиарда евро.

Източници от института Berggruen посочиха, че първоначалната идея на програмата, вдъхновена от самия институт, е била възприета от лидери и експерти от целия свят. Срещата на 28 май ще бъде възможност той да бъде обсъден и да спечели подкрепа. Съветът по бъдещето на Европа, проект на института, чрез който се организира форумът, цели да се насърчи „общият европейски изказ“ за облика на един федерален политически съюз и необходимите стъпки.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.