Какво всъщност разкри пресконференцията за „случая „Мултипринт“ и доноса от ДАНС

Прокурорът Роман Василев показва образци от задържаните бюлетини. Снимка: Impact Press Group

Какво стана ясно от пресконференцията на прокуратурата?

– В печатницата е имало ГОДНИ бюлетини поне 10 палета (над 350 000, точната бройка тепърва ще се разбере), които са пакетирани за транспортиране с надписи за определени избирателни райони – Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Външно министерство (за чужбина), Варна. Палетата бяха показани на снимки и видео в складово помещение. Отделно са намерени още 4 палета с технологичен брак, смачкани, неразрязани и др. бюлетини.

– Складовото помещение с бюлетините е било без охрана и незаключено, без патрони на вратите, както уточни главният прокурор Цацаров. Тоест – безконтролно.

– Поне в 3 случая бюлетини са ИЗЛИЗАЛИ от печатницата след 8 май към ЦИК, областната управа и община „Триадица“ – тоест, след датата, на която според служебния премиер правителството вече няма отношения с печатницата. А главният секретар на Министерския съвет цинично заяви ден по-рано, че всяка печатница може да си печата бюлетини за фототапети. Така стана ясно, че правителството като организатор на изборите се е отнесло несериозно към въпроса с бюлетините, а някакво количество вероятно е отпечатано след тази дата с неизвестно предназначение.

– Беше съобщено, че шефът на печатницата първоначално твърди, че намерените бюлетини са отпечатани над тиража, а след телефонни разговори започва да твърди, че са брак.

– Реплики на главния прокурор Цацаров показаха, че прокуратурата не може да разчита на МВР, предпочела е да работи с ДАНС по случая, която пък се оказва ПРОБИТА. Там съчиняват фалшиви мейли от името на прокуратурата до медиите – от името на „достойни прокурори“ и пускат подбрани документи от разследването, с цел да манипулират. Главният прокурор изрично посочи, че анонимката до медиите не е от прокуратурата, а разпратените документи са излезли от ДАНС. В ДАНС работи съпругата на Цветанов, главният му секретар е водещият офицер на Борисов по досието „Буда“ и по-късно служител в охранителната му фирма. Шефът на ДАНС пък е назначен от Цветанов и Борисов.
– Цацаров каза още, че ще ДОВЪРШИ започнатото, без да прави прибързани изводи и оценки, както правеше бившият вътрешен министър Цветанов.

Случаят издава мащабно престъпление за фалшификация на изборите. Скандалът тепърва ще се развива в чужбина. А реакцията у нас на медии, анализатори и политици е неадекватна. Много медии се държат дистанцирано, с намек, че може да става дума за политически манипулации от страна на прокуратурата (сред тях включително и сериозни като „Дневник“ и „Капитал“). Политици и фенове на ГЕРБ представят нещата точно така – прокуратурата се е намесила в изборите, ощетила е ГЕРБ и т. н. А може би трябваше да замълчи и да не се намесва за тези бюлетини?

„За мен е необяснимо защо една политическа партия идентифицира себе си, че случаят в Костинброд е свалил нейния резултат с 5-6%. Прокуратурата не може да бъде обвинявана, че е изнесла такава информация, че я е адресирала към конкретна партия и е повлияла на резултатите от изборите.“ Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция на прокуратурата, на която бяха представени фактите около т.нар. „Костинбродски случай“. Според Цацаров целта на „услужливия мейл“, изпратен до някои медии, е буквално да опровергае това, което днес съобщава прокуратурата. „Сигналите и оригиналите на тези документи, които са излезли в интернет пространството не са се намирали в прокуратурата, те се намираха в ДАНС“, съобщи още Цацаров.

Почти всички имате моя мейл, но този не е моят: така Борислав Сарафов отговори на журналистически въпроси за анонимното писмо, подписано от „Група достойни прокурори“ и изпратено от адрес Borislav.Sarafovv@mail.bg.

Прокурорите които са достойни, не са анонимни и са малко по-грамотни от този, който е писал писмото, коментира Сотир Цацаров. Писмото, доколкото разбирам, определя три вещици – БСП, Делян Пеевски и третата би следвало да съм аз, които са манипулирали целия спектакъл. Странно ми се вижда, че вчера, след като бе обявено, че прокуратурата и главният прокурор ще поискат имунитета на бъдещ народен представител, че днес се очаква пресконференция на прокуратурата и че днес някой заяви, че сме смъкнали изборния му резултат с 5-6% – някак си това писмо се вгражда много добре във всички тези тези, добави главният прокурор.

По думите му изпратените заедно с писмото документи са автентични, не са фалшифицирани и представляват част от проверката, която прокуратурата е възложила на ДАНС, но са приложени избирателно, те са подбирани, липсва самата справка, най-малко, изтъкна Цацаров.

В началото на пресконференцията на прокуратурата обвинител номер едно беше категоричен: Не сме мълчали, свършихме си работата.

При положение че сме обвинени, че повлияхме на изборите, с какво повлияхме? Започнахме да правим това, което пише в Наказателния кодекс. Защо една политическа сила се идентифицира със случая с печатницата в Костинброд?, запита главният прокурор

Така Сотир Цацаров отговори, без да го назовава поименно, на твърденията на експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. В първия си коментар след изборите Борисов твърди пред „Труд“: Загубихме 5-6% от гласовете заради скандала с бюлетините в Костинброд. Като стане ясно, че те не са били за експедиция, някой от прокуратурата трябва да изгори.

Главният прокурор съобщи, че в петък, 10 май, в прокуратурата са подадени три сигнала, единият именно за печатницата „Мултипринт” в Костинборд, внесен от Мая Манолова от БСП. На ДАНС е възложена проверка и на базата на резултатите от проверката Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за две престъпления: едното за длъжностно престъпление, другото за престъпление, свързано с политическите права на гражданите.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов уточни, че в печатницата „Мултипринт“ в Костинброд са били изпратени трима служители на ДАНС съвместно с експерт по полиграфия от Българската народна банка (БНБ). На пресконференцията на прокуратурата бяха показани снимки с откритите там палети с годни, неохраняеми и готови за експедиция бюлетини, а не брак, изрично подчерта Борислав Сарафов, които били предназначени за Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Външно министерство (за чужбина), Варна.

Веднага след получаването на справка за резултатите от проверката на ДАНС и образуването на досъдебно производство Сотир Цацаров информирал по телефона, около 22,10 ч в петък, президента Росен Плевнелиев. Не защото дължим отчет някому, а защото на другия ден беше ден за разсмисъл, а на следващия – избори, уточни Сотир Цацаров. Президентът постави като задача поставянето на сигурна охрана на намерените бюлетини. Казах му че такава е възложена на специалните полицейски сили – жандармерията, добави Цацаров.

Казах му, че разумният подход е прокуратурата да не изнася информация, за да не взриви т.нар. ден за размисъл. Президентът прие това, каза Цацаров, подчертавайки, че прокуратурата не дължи отчет някому, а това е нормално взаимодействие между институциите.

На следващия ден завършиха осъществяваните през нощта първи действия по разследването. Станалото бе оповестено от една медия и около 17 ч., три часа по-късно, поради огромния медиен интерес, прокуратурата бе принудена да направи прессъобщение, добави главният прокурор.

Никъде не намекваме за конкретна политическа партия. Необяснимо е за мен защо една политическа партия идентифицира себе си, че това е свалило нейния резултат с 5-6 %. Но прокуратурата не може да бъде обвинявана, че е изнесла такава информация, че я е адресирала към конкретна партия и е повлияла на резултатите от изборите, категоричен беше главният прокурор.

Няма привлечени обвиняеми лица към момента по случая в Костинброд. Досъдебното производство се води срещу група от длъжностни лица, обясни Борислав Сарафов. Сотир Цацаров посочи, че в случая не може да се говори за вина на служебното правителство, а на длъжностни лица от Министерския съвет или от администрацията. Към момента е разпитан главният секретар на МС.

Образувани са 64 досъдебни производство в страната за нарушения на изборите, има 13 обвиняеми, двама осъдени, три задържани лица, съобщи зам. главният прокурор Ася Петрова. Предмет на разследване в тези производства е едно по-високо ниво в изборната търговия, добави Петрова.

На въпрос за коя партия са купувани гласове, главният прокурор Цацаров каза, че преди да има влезли в сила присъди, прокуратурата не може да дава такива данни.

Във втората част от статията е използвана информацията от Гласове – glasove.com

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.