България най-после има главен прокурор. Не е за вярване

Прекалено е хубаво, за да е истина – такива коментари се чуват за поведението на главния прокурор Сотир Цацаров.
Той остави възторжени впечатления с пресконференцията, на която разясни случая с бюлетините в печатницата в Костинброд. Показа, че не го е страх от никаква партия или политик и следва стриктно закона. Отговори твърдо и студено-иронично на обвиненията на Борисов, че му отнел 5-6% от гласовете.

Направо не е за вярване. Българите вече свикнаха на главни прокурори шушумиги като предишния Велчев, който обслужваше всички политици на власт. Или екстравагантни клоуни, с параноични акции като по-предишния Филчев. И като още по-предишния Татарчев, лека му пръст, второразряден адвокат, пристрастен към алкохола, параноичен антикомунист, но компаньон на маса на мутри.

В независими сайтове като e-vestnik изписахме много нелицеприятни неща за Цацаров, когато стана ясно, че зад кандидатурата му стоят Цветанов и Борисов. Както и да е избран той, сега се оказа, че въобще не се съобразява с двамата. Заяви, че ще поиска имунитета на Цветанов, а на Борисов отвръща достойно, без да му цепи басма.

Във Фейсбус от вчера вече има група „Цацаров, нито крачка назад, зад теб е България” (виж тук), а също и страница „да подкрепим Сотир Цацаров в битката му срещу мафията” (виж тук).
Възможно е в момента да изникват нови страници в негова подкрепа. Въодушевлението от действията му е голямо.
Симпатизантите на ГЕРБ, разбира се, го припознаха като враг и му искат оставката.

Някои са толкова възторжени от Цацаров, че го наричат Китов и го окуражават с възгласи като „Цаца, давай, майна”…

Наистина – да бързаме ли да се радваме на главния прокурор? Времето ще покаже, разбира се. Но това, което се случи до тук, дава много надежди. Цацаров може да се превърне в герой. В различни страни има примери как отделни прокурори с действията си са спечелили всенародна подкрепа.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.