Само касата на ГЕРБ може да издържи „избори до дупка“

Илия Вълков. Снимка: личен архив

Няма нищо чудно в това ГЕРБ да поискат касиране на изборните резултати и държавата да бъде обходена отново от кандидати за депутати.

Нe коментирам поведението, манталитета или егото на политическото тяло на партията, да оставим това на патолозите. Обръщам внимание на изборите като състезание, което се определя от партийната каса.

Последните избори показаха, че идеите и политиките са без значение. Та ние обитаваме държава, в която управляващата партия беше принудена да подаде оставка след най-масовите протести от 16 години насам и същата формация е победител в изборите. Няма да коментирам този феномен, да оставим това на историците.

Обикновено едни избори струват средно около 4 млн. лв. Това са официалните разходи. Заедно с „почерпките”, „стотачката” за всеки глас и „покриването на задължения в бакалския тефтер”, общата сума може да нарасне и двойно (неофициалните разходи).

По традиция мнозина участници в изборите „теглят заеми”, „залагат апартаменти”. А други – разчитат само на партийната субсидия.

Парите бързо свършват – още с края на кампанията. Общото е, че всички се надяват на държавната субсидия да върне инвестицията им. Така след изборите едните са се „вътрили”, а другите мазно заглаждат тумбаци.

Мнозина вярват, че изборите са надпревара на идеи и политики. Да, има нещо вярно. Но изборите са и надпревара на дебелите портфейли.

Ако не можеш да спечелиш с идеите си, то можеш да се бориш с парите си – ще си купиш медийно време, партийни трубадури и певици, скара-бира, плакати, агит-материали… и си готов политик… победител в изборите.

В този смисъл, ГЕРБ имат поне 25 млн. лв. запаси от държавната субсидия (преди изборите на 12 май сумата е 29 млн. лв.) и могат да искат касиране не само на този вот, но и на още 4… докато всички опоненти не фалират.

Накрая в парламента ще останат само ГЕРБ и няколко от по-едрите капиталисти на БСП.

От блога на Илия Вълков

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.