За какво все пак са били намерените бюлетини в печатницата?

Една от снимките, които разпространи прокуратурата. Както се вижда това не са намачкани бюлетини технологичен брак, а опаковани за експедиция. Снимка: Булфото

ГЕРБ, Борисов и т. нар. „десни идиоти“ (по думите на Евгений Дайнов) твърдят, че случаят с бюлетините в печатницата в Костинброд е раздут балон, който да навреди на ГЕРБ на изборите.
Към това категорично убеждение се присъединяват плахо и някои уж неутрални коментатори. Основен аргумент е, че сигналът до прокуратурата бил подаден от БСП. Тоест – щом е от БСП, значи това е лъжа.

А за какво са тогава 10 палети с приблизително 350 000 бюлетини (точен брой ще чуем като ги изброят една по една)? При това надписани за 7 избирателни района? Те лъжа ли са? И те единствени ли са или е имало и вече извозени?
Случката показва, че е имало бюлетини над тиража и вероятно необходимите количества са извозени навреме, преди от ДАНС и прокуратурата да направят проверка, а в склада са останали части неизвозени и някакъв излишък от допълнително печатаните.

Но какво може да се направи с допълнителен брой бюлетини на изборите, с които разполагаш извън официално разпределените по секции? В e-vestnik вече писахме накратко за някои възможности, сега ще го направим по-подробно.

Първи вариант – най-елементарният

Тези бюлетини служат при купуване на гласове. Хората, които си продават гласа, са нискообразовани и лесно могат да бъдат манипулирани. Тези, които купуват гласове, дават в ръцете на такъв бюлетина и го лъжат, че трябва да пусне точно нея, че после ще го проверят при броенето. А да дадеш бюлетина става само, ако имаш доставена отнякъде, извън секциите.
В събота и неделя, преди и в деня на изборите, от няколко места в страната дойдоха съобщения, че тук и там са раздавали бюлетини (Раковски, Кубратско, Пловдивско, Сливенско), което потвърждава такава възможност.
Тези бюлетини са отпечатани над тиража, защото в секциите идват бюлетини с точен брой, няма как купувачи на гласове да изнесат от тях.

Пояснение за печатите

На такова приложение на бюлетини над тиража някои възразяват, че на всяка бюлетина се слага печат два пъти – преди и след гласуването. Тоест, ако ти дадат неподпечатана, няма как да пуснеш точно нея. Да, но печатът е елементарен, лесно може да се направи. Секциите са длъжни да наранят с нож гумата на печата, така че той да стане уникален. Но това на много места не е направено, каквото съобщения имаше в деня на изборите. Дори самото нараняване не е проблем да се подправи, ако имаш отпечатък на хартия от печата на секцията. И за това също имаше съобщения на изборите, че от някои секции са изнасяни отпечатъци от печатите им.
Тоест – такова приложение на бюлетини над тиража е възможно и има признаци, че такива бюлетини са използвани.

Подмяна на кутия с бюлетини

Друг вариант е тотална подмяна на цялата кутия с бюлетини, нагласена паралелно с тази в секцията. Към края на деня се вижда колко души са гласували, прави се паралелна кутия с определен брой бюлетини, с която се подменя истинската. В малки населени места и секции това е възможно, като се уговорят и купят отделни членове на комисии.

Жандармерия пази печатница „Мултипринт“, където са намерени 350 000 бюлетини извън произведените за изборите. Снимка: Impact Press Group

За такава възможност има косвени доказателства дори в София. Кандидат-депутатът от ВМРО Александър Димитров разкри пред бТВ, че в неговата секция в 51-о училище в София в протокола няма нито един глас за ВМРО, макар той, роднините му и негови съседи да са гласували за него.

Допълнително пускане на бюлетини за една партия

Третият вариант е тайно да се пуснат допълнително бюлетини в кутията от хора от комисията.
Възможно е членове на комисията незабелязано от други да направо да пуснат допълнително бюлетини, отбелязани за определена партия, с което да объркат и бройката на гласувалите. Но това е без значение, след като ще влязат повече гласове за определена партия. Така или иначе, в протокола ще трябва да се запишат гласовете за всяка партия.
Възможно е, при тази ниска избирателна активност, към края на деня отделни хора от комисията да се наговорят и да попълнят в списъка като гласували хора, които не са гласували. И от тяхно име да пуснат бюлетини за определена партия. Има случаи на минали избори, когато отива човек да гласува в последните минути на изборния ден и разбира, че …вече е гласувал. Тоест в края на изборния ден се пускат бюлетини от името на неявили се на изборите.

Аналогията с Русия

Ето и един коментар от Фейсбук как може да се използват нелегално произведените бюлетини.
Vera Slavova
”Ок, ако ви е слабо въображението, какво се прави с фалшиви бюлетини, разгледайте колко абсолютно автентични записи на нарушения имаше за изборите в Русия, когато на най-високо ниво обявиха избирателна активност 146 процента. Имаше камери заснели как самите членове на комисии пускат топчета бюлетини докато няма избиратели. Факти! Кадри! Ютуб е пълен с такива! Всички знаят, всички виждат, има безброй записи от въпросния ден, които могат да докажат всяко нарушение, но в една страна, където няма съдебна система и има пълно тоталитарно управление – от доказателствата няма смисъл.
А при нас нима е различно?!”

Какво е намерено безспорно в печатницата?

Прокуратурата показа със снимки и видео, че в печатницата е имало поне 10 палета годни бюлетини, опаковани и приготвени за експедиция с надписи за определени избирателни райони – Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Външно министерство (за чужбина), Варна. По груби сметки това били 350 000 броя, но точната бройка тепърва ще се разбере. Отделно са намерени 4 палета намачкани, скъсани и т. н. бюлетини, т. нар. макулатура, технологичен брак. Коментатори се опитват да омаловажат, това било брак и т. н. Но има логични въпроси.
Защо тези палета са били с надписи за определени избирателни райони? Или надписите за определени избирателни райони са за камуфлаж, за да се оправдае присъствието на годни бюлетини в печатницата, или това са закъснели нелегални доставки, които не са могли да извозят навреме. Но при всички случаи става дума за количество над тиража.
Защо складовото помещение с бюлетините е било без охрана и незаключено, без патрони на вратите, тоест – безконтролно. По договор всички остатъци трябва да се охраняват до приключване на изборите и да се отчетат с протоколи.

Предсрочните избори не решиха политическата криза. Снимка: Impact Press Group

Защо на три пъти след 8 май печатницата е доставяла от тези бюлетини на ЦИК, областната управа и община “Триадица”? Вместо ЦИК да си вземе нужните количества от доставените им т. нар. резервни бюлетини. Служебният премиер съобщи, че след 8 май правителството вече няма отношения с печатницата. А главният секретар на Министерския съвет цинично заяви ден по-рано, че всяка печатница може да си печата бюлетини за фототапети. Така стана ясно, че правителството като организатор на изборите се е отнесло несериозно към въпроса с бюлетините, а някакво количество вероятно е отпечатано над тиража, с неизвестно предназначение.

Защо, също така, шефът на печатницата си променя показанията и първо казва, че това са отпечатани над тиража, а после – че са брак? (Това става след негови разговори по телефон, съобщи прокуратурата).
Всички улики водят натам, че в печатницата на съветник от ГЕРБ са отпечатани бюлетини над тиража, които са предназначени за купуване на гласове или за други форми на измама с изборните резултати. Вероятно такава фалшификация на изборите не може да повлияе много на крайните резултати, но представлява сериозно престъпление по закон и драстично посегателство на демокрацията.

Затова не може лекомислено случаят да се пише в графата политически нападки.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.