Подкрепата на Иран и „Хизбула“ за Сирия усложнява стратегията за мирните преговори

Майкъл Р. Гордън
Стивън Ли Майърс

С увеличаването на доказателствата за нарастващата иранска помощ за сирийското правителство стратегията на администрацията на президента Барак Обама за сложи прекратяване на жестоките боеве се изправя пред най-големите досега предизвикателства. С подкрепата на Белия дом държавният секретар Джон Кери настоява за международна конференция в Женева през юни, която ще събере на едно място представители на правителството на Сирия и на опозицията. Целта е да бъде договорено преходно правителство, което да поеме властта, ако президентът Башар ал Асад освободи поста си, и да бъде сложен край на гражданската война, в която досега са убити над 80 хиляди човека.

Но засилващата се подкрепа за Асад от Иран и „Хизбула“ през последните месеци явно укрепва увереността, че той ще удържи властта си и ще надделее във военно отношение или най-малкото ще контролира стратегически важна част от страната. А постоянните разногласия в редиците на сирийската опозиция, която отново се опитва да си избере ново политическо ръководство, може да бъде само източник на облекчение за сирийския президент.

В интервю във вторник ген. Салим Идрис, командир на опозиционното военно командване, даде знак, че е прекалено ангажиран с жестоките сражения в град Кусаир, за да се тревожи за участието си на срещата в Женева. „Нека режимът, Иран и Лавров отидат в Женева“, каза той по адрес на руския външен министър Сергей Лавров, изиграл голяма роля заедно с държавния секретар на САЩ Джон Кери за организирането на конференцията.

Големият въпрос е дали преговорите може да постигнат успех, след като САЩ, съюзниците им и сирийската опозиция нямат повече лостове за въздействие върху като че ли недосегаемото правителство на Асад. Кери планира да се срещне в сряда в йорданската столица Аман с членове на сирийската опозиция и с външни министри от няколко страни, за да обсъдят положението в Сирия. „Едно от нещата, за които ще говорим утре в Аман, е какво още трябва да се направи относно военния баланс там“, каза във вторник високопоставен служител от Държавния департамент.

„Ролята на Иран и ролята на „Хизбула“ значително нараснаха през последните два месеца“, добави служителят. Количеството на доставките с иранско оръжия за Сирия намаля, след като по време на посещението си в Багдад през март Кери оказа натиск върху иракския премиер Нури ал Малики да засили проверките на ирански самолети, прелитащи през въздушното пространство на Ирак.

Но след известна пауза полетите започнаха отново. В началото на май Израел нанесе въздушен удар по склад на международното летище в Дамаск, пълен с ракети „Фатех-110“, клас „земя-земя“. Ракетите бяха доставени от Иран с три товарни самолета и израелците се опасяваха, че ще бъдат прехвърлени на „Хизбула“ – ливанска милиция, подкрепяна и снабдявана от Иран.

Това доведе до прекъсване на полетите за кратко, но на 11 май иранските полети бяха възобновени, твърдят американски представители, запознати с доклади на разузнаването. Освен това сирийската опозиция е уведомила САЩ, че иранци са се присъединили към „Хизбула“ в боевете за Кусаир, което американската страна не може да потвърди от независим източник, но смята за възможно.

Според американски разузнавателни данни около 200 души от иранските полувоенни части „Кудс“ са в Сирия. Командирът на силите „Кудс“ Касим Сулеймани наскоро е заповядал на военнослужещи от иранските артилерийски и танкови сили да помагат на режима на Асад, твърдят американски представители. Освен това Сулеймани е поискал неколкостотин бойци от „Асайб ал Хак“ и „Катайб Хизбула“ – две иракски шиитски милиции, обучавани от иранци – да се включат във войната в Сирия, казват официални лица, запознати с разузнавателните данни. Иран е силно ангажиран с подготовката на бойците от милициите на Асад „Джайш аш Шаби“, вкл. в Иран. Задкулисната донякъде роля на Иран излезе наяве през февруари, когато бриг. ген. Хасан Шатери от силите „Кудс“ бе убит след визита в Алепо, като се натъкна на контролен пункт на бунтовниците.

В лавирането си преди срещата в Женева Лавров съобщи наскоро, че е казал на Кери, че Иран трябва да присъства на конференцията заради своето „влияние“ върху положението в Сирия. Но високопоставен служител на Държавния департамент, окачествил като „зловредна“ ролята на Иран, заяви категорично, че иранското участие не е необходимо.

Наскоро Русия достави на Сирия високотехнологични крилати ракети за морски бой – ход, който по мнението на ген. Мартин Демпси, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, може да насърчи Асад да остане на власт.

Докато „Хизбула“ и Иран изразиха подкрепата си за Асад, САЩ и съюзниците им са по-предпазливи. На конференцията за Сирия в Истанбул Кери обеща увеличаването на „несмъртоносната“ помощ за въоръжената опозиция в Сирия, която дотогава получаваше от САЩ порциони храни и пакети с медикаменти. Но месец по-късно администрацията на Обама още не бе уведомила Конгреса какво допълнително съдействие ще бъде оказвано и какви нови помощи ще бъдат изпращани.

„Ние непременно ще търсим какво да направим, за да помогнем за разрастването на логистичния потенциал на Върховното военно командване“, каза служителят от Държавния департамент по адрес на военното крило на опозицията. „Така че се надявам скоро да уведомим Конгреса“, добави той.

В сенатската комисия по външни работи, чийто председател бе Кери, преди да стане държавен секретар, във вторник бе одобрен законопроект, който разрешава разширяване на помощта за бунтовниците в Сирия, вкл. с оръжия. „Струва ми се, че всички осъзнаваме рисковете, които идват с такъв тип законопроект“, каза сенаторът Боб Коркър, републиканец от Тенеси. „Но ние също знаем, че ако не променим баланса там и че ако умерените групи не разполагат с възможността да имат успех в деня след Асад, тогава ми се струва, че всички ще съжаляваме, че не сме изиграли роля, за да помогнем това да се случи.“

Говорителката на Националния съвет за сигурност Катлин Хейдън отказа да коментира предлагания законопроект, но каза, че политиката на Белия дом е ясна. „Ние работим в спешен порядък за приключването на конфликта в Сирия и за бърз преход от Башар ал Асад към демократична Сирия за всички сирийци“, заяви тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.