Хладен прием за новите обещания на Оланд

Франсоа Оланд. Снимка: от тв екрана

На тричасова пресконференция френският президент Франсоа Оланд обеща поредица от реформи, но критиките срещу него се засилват, пише в. „Ню Йорк таймс“. Новите обещания са дадени в момент, когато френската икономика крета, а членове на правителството са замесени в скандали.

Освен това някои министри открито си размениха нападки и това накара французите да се запитат дали президентът им може да запази дисциплината в правителството, което е смесица от центристи, левичари и еколози. Според мнозина кабинетът работи тромаво и трябва да бъде променен, но засега Оланд отхвърля подобни предложения.В европейски план Оланд стигна по-далеч, като предложи нови мерки за борба с младежката безработица, създаване на европейска енергийна общност, която ще координира прехода към възобновяеми енергийни източници, и хармонизиране на политиките сред страните, използващи еврото. Тези идеи обаче бяха хладно приети от Германия и на някои други страни членки, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“.

Оланд обеща година на офанзивата, посочва в. „Монд“. Изданието се спира на обещания от президента общоевропейски план за повишаване на заетостта сред младите, който да е с бюджет 6 милиарда евро, както и на изявленията му, че трябва да започне нов етап на европейска интеграция. Оланд призна, че има разногласия с някои от водещите европейски лидери като Ангела Меркел, но подчерта, че и двамата имат еднакви отговорности.

По отношение на Китай и Сирия президентът беше по-предпазлив. Той не изключи идеята за зона за свободна търговия между ЕС и Китай. Оланд припомни, че червената линия, която не бива да бъде прекрачвана в Сирия е използването на химически оръжия, за което сега има признаци, но все още не и доказателства

Като цяло речта на президента беше определена от опонентите му като безсъдържателна и отегчителна. С нея, казват те, Оланд отново показал, че обича да изчаква проблемите да се решат от самосебе си, че страда от неспособност да действа, от нерешителност. А в икономически план той изобщо не каза как ще подобри състоянието на страна, отбелязва в. „Фигаро“. Пресконференцията на Оланд обаче бе дадена във възможно най-тежък момент за френската икономика – страната е в рецесия, а покупателната способност е намаляла значително, допълва вестникът.

Предложенията на френския президент за европейската интеграция – като икономическо правителство на еврозоната, което да има редовни заседания, да има бюджет, общ дълг и хармонизирани данъчни системи – изобщо не се харесват на Ангела Меркел, която смята, че всяко правителство трябва само да въвежда ред във финансите си и която е против обединяването на дълговете, припомня британският в. „Гардиън“.

В. „Дейли телеграф“ акцентира върху очертаващата се полемика между Париж и Лондон, сред като Оланд вчера припомни, че ЕС е съществувал и преди Великобритания да влезе в него. С това Оланд искаше да покаже, че съюзът ще може да оцелее, дори ако Лондон се изтегли от него. Освен това Оланд атакува политиката за икономии на британския премиер Дейвид Камерън с аргумента, че тя не е подобрила британската икономика, която има нужда от мерки за икономически растеж.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.