Германската фондация „Аденауер” и нейните илюзии за Борисов

Шефът на софийското бюро на фондация „Аденауер“ д-р Марко Арндт жали пред „Дойче Веле”, че Борисов изгубил гласове от скандала с 350-те хиляди бюлетини, задържани в печатницата „Мултипринт”. А нямало достатъчно възможности да се касират изборите. Възмутен е, също така от германските журналисти, които без да проверят фактите, съобщили, че ГЕРБ се опитали да фалшифицират изборите (виж тук).

Фондация „Конрад Аденауер” бабува за раждането на новата дясна партия ГЕРБ преди няколко години. Помага с пари, програми, обучение. Още повече пари даде фондация „Ханс Зайдел”, но тя в момента си трае. Двете фондации опитаха да налеят политическа култура в групировката ГЕРБ, от което обаче тя не стана нормална партия.

И, вижда се, от „Конрад Аденауер” още имат илюзии. Те си затвориха навремето очите за миналото на Бойко Борисов. Затвориха си очите, когато той произвеждаше скандал след скандал и извърши явни закононарушения като премиер. Затвориха си очите за посегателствата на ГЕРБ върху разделението на властите, върху медийните свободи. И продължаваха да го подкрепят дори на тези избори.

Неотдавна модерният европейски десен политик Цветан Цветанов внесе в прокуратурата сигнал срещу лидера на социалистите Станишев, от който се втрещиха в Европа. Цветанов твърди, че Станишев си е купил поста на председател на европейските социалисти, като е уредил търга за системата на личните документи у нас да го спечели фирмата „Сименс” (търгът беше публичен, оспорван с жалби в съда). Жената на някакъв европейски соцлидер работела в „Сименс”, това било далаверата.

Трябва да си титан на мисълта като Цветанов, наистина, за да напишеш такава глупост официално до прокуратурата. Станишев, какъвто ще да е, е избран на конгрес от социалисти от всички европейски страни, с гласуване с 90% от гласовете.

Как можеш да купиш с една сделка социалистите от всички страни на Европа? Тази фантастична теза я написа Едвин Сугарев в статия и по признание на Цветанов върху нея се основава сигналът му до главния прокурор. Един журналист може всичко да напише, ама зам.-шеф на партия и вицепремиер…

Как ли оценяват в Европейската народна партия тези елегантни изпълнения на модерната българска десница?

Ако фондация „Конрад Аденауер” жали за ГЕРБ, ще помогне ли те да обяснят защо все пак в печатницата на техния човек има 350 000 бюлетини? Не били за фалшификация на изборите. Добре, за какво са? Има ли някакво обяснение? Това с брака не е убедително. Никой не опакова и не надписва палета с уж брак по предназначение. Освен за камуфлаж (виж тук).

Или пък за скандала с подслушванията? Наивни фенове на ГЕРБ го представят като компромат, някакви там нещо лошо правят на Цветанов. Абе, има ли подслушване или не? Не даде ли именно ГЕРБ 100 млн. годишно за подслушване? Не се ли пъчеше бившият премиер, че всички се подслушват и той искал да има контрол върху действията на министрите си? (виж тук).

Ако с ГЕРБ в момента има проблем, той не е там, където го търси д-р Марко Арндт от фондация „Конрад Аденауер”. Проблемът на ГЕРБ е, че сама се постави в пълна изолация, след поредица от действия срещу другите партии. Затова ГЕРБ сега не може да направи правителство нито с помощта на националистите от „Атака”, нито с либералната партия ДПС. И на практика загуби изборите, макар да е с най-много гласове.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.