Цунами от желаещи да цунат Цацаров

Иво Инджев

Намери се някой да скръцне малко със зъби в тази държава и изведнъж всички го заобичаха – при това на високо политическо ниво. Лозунгът на деня е „обичаме Цацаров”!

Към влюбените днес се присъедини потенциалният клиент на прокуратурата Цветан Цветанов, който възкликна от националния телевизионен ефир: „Вярвам на Цацаров”.

Това силно ми прилича на казаното от певицата Бони в едно предаване на Нова телевизия, в което участвах като коментатор. Тя ме изуми с противното на моето съждение, че било нормално мъжът да побийва жена си „ако има защо”. Иначе речено, щом си го заслужава, той ще си я побийва, но тя ще си го обича, защото така е редно.

Не успях да я убедя, че да обичаш оногова, който те побийва, не ми се види много правилно, но май става дума повече за тъмната страна на част от националния ни манталитет (иначе защо ще пишем, пазим и търпим на колене благодарствени надписи на паметниците във възхвала на съветската окупация и колониалното ни заробване!?).

Цветанов беше изпреварен в това начинание от бунтуващия се шеф на ВМРО Красимир Каракачанов – срещу какво точно се бунтува не е ясно, но е важното да поддържа пожара на бунта срещу „системата” (която не го допуска до властта). За целта вчера онагледи този стремеж пред камерите на телевизиите именно пред Съдебната палата в столицата, откъдето похвали главния прокурор за смелостта да „бръкне най-после в кошера”.

Още по-рано този остър завой взе отколешният критик (за да не кажа враг) на Цацаров от соцпартията, бившият вътрешен министър на тройната коалиция Михаил Миков. Той пък, понеже нямаше как иначе, си призна, че не го харесвал преди, но сега вече си променил мнението.

Те в БСП си развиха творчески мнението за Сидеров от „фашист” (както го определи през 2008 г. Станишев) до „растящ с всеки изминал ден” политик (както се изрази днес Бриго Аспарухов в друго телевизионно предаване, хвалейки солидарно и коалиционния му партньор Станишев), та защо да не се нагодят и към Цацаров?

Междувременно бившият „фашист” обясни порастването си със следното признание и обещание: преди бил в партер пред Борисов, но вече се изправил това нямало да се повтори.

Но над всички грейна със своята гъвкавост мъжът каучук, универсалният победител във всяко начинание- от футбола до строежа на магистрали. Бойко Борисов, разбира се! След като по инерция нахока дръзналия да се държи независимо (от него) Цацаров, ден по-късно Борисов се смири до степен, че му написа и разгласи писмо с благодарност за принципното поведение.

Тези другари – а има и още много подобни- напомнят на изправените да отговарят за кражби пред съда комици от един съветски филм. При вида на влизащия съдия, вкупом на висок глас и с усмихнат патос те произнасяха (за радост на хихикащата публика) репликата: „Да живее съветският съд, най-справедливият съд в света”!

Изглежда, че на Цацаров ще бъде приложен „план Б” от заинтересованите – ако случайно не могат иначе, ще се опитат да го обезопасят с целувки и прегръдки. Този план работеше при Б.Б., около когото толкова много „фактори” в държавата се умилкваха, когато първото условие за успех на прошенията им беше да му целунат ръка (или каквото там му е свободно за целуване в навалицата).

Остава да видим доколко е подвластен Цацаров на ухажванията и дали си е направил изводите докъде може да го доведе подмазвачеството на елитарната любов. Тя, за разлика от народната, е напълно предсказуема – във всички случаи свършва с изневяра и разправа след укротяването на опърничавата от опаричените.

Не е много за вярване, че главният прокурор ще устои на цунамито кой да го цуне пръв и най-страстно. Не е лесно да ти налитат с любов, пък ти все да се дърпаш, нечовешко е някак. За да устои е нужно адвокатът на държавата  просто да бъде мъж, понеже природата е разпоредила така, щото мъжът да не може да бъде изнасилен от жена, ако поне малко не се възбуди от подобно предложение.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.