“Братушки”, Румен Петков и порнография

Ако някой от поколенията над 40 години е забравил как при социализма се пишеха оди в чест на др. Тодор Живков, на други другари и на Съветския съюз, може да си го припомни в днешния в. “Труд” (понеделник, 23 юли).
Всичко е концентрирано още в първия абзац на коментара на първа страница:

Огнен ад изпепели България.
Всички са на крак – от доброволците, през пожарникарите, до президента на България. И министърката на бедствията е по чукарите. А Румен Петков вдигна в два посред нощ министъра на извънредните ситуации в Москва. За да поиска помощ. И я получи, въпреки че и Русия гори…

С извинение, това е нещо, което не може да се види и в порнографските филми – свирка на няколко души едновременно.

По нататък авторката назидава новите съюзници на България – съседите, Австрия, Германия, Испания. Нямало и “братско рамо” на САЩ, които имали бази на континента, ама не пратили самолет да гаси пожарите. И завършва: “…да не се сърдят новите ни съюзници, че благодарим на братушките”.

Класика. Живков сигурно гледа от някъде и се радва, че има достойни наследници на журналистиката от негово време. Както той казваше: “Добрият журналист пише не каквото се говори, а каквото трябва”.
Вътре във вестника има статия със заглавие “Ил-76” е най-големият пожарен самолет в света”, в която се обяснява, че това е най-най “машина от този клас на планетата”. Ренесанс на времето на социализма, когато се възхваляваше съветската техника.

Защо, все пак, този патос в “Труд” е абсурден?

Най-напред, самата теза е нелепа – “ние горим”, а съседите не помагат. Само “братушките” помогнали, а Румен Петков събудил посред нощ министъра там (като че ли не можеше да му се обади през деня). Претенциите на авторката на коментара са несъстоятелни.

САЩ, като имат бази в Европа, не значи, че имат самолети за гасене на пожари. А за другите страни – всяка страна, като добър стопанин, си подготвя хора и техника за такива пожари. Защо България не си е купила такъв самолет, въпреки пожарите в последните 10-ина години, не е ясно. Такъв въпрос не задава и в. “Труд”.

Във всяка от споменатите страни има строги забрани за паленето на огън на открито, независимо по какъв повод. Тук е масова практика да се горят стърнища. А когато преди 4 години у нас въведоха първата забрана, от няколко места в страната заявиха пред медиите, че ще продължат да палят стърнища, въпреки забраните. Нито един не е глобен. Никой в медиите не се вълнува от това. Но има претенции към европейски страни, че поискали наем за самолети-пожарни. И не е ясно дали и кой е искал помощ от тях. Или Румен Петков е представил нещата в полза на “братушките”. За много журналисти той е достатъчен източник на информация.

В. “Труд” (както и други вестници), досега не е задал въпроса примерно защо Путин толкова години мълча за сестрите в Либия и не помогна, както целият цивилизован свят. Но по повод на един самолет вестникът веднага скача и вика: “Здравствуйте, братушки”.

Или защо никой вестник не разпъне на кръст Румен Петков за убийството на туриста в Несебър, за което пише цяла Европа и цял свят гледа кадрите в Интернет. Или за издадения български паспорт на издирван от Интерпол…
Вместо това – оди за Петков по вестниците. Порнография, наистина.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.