(Почти) всичко зависи от Сидеров; Аритметика и …нови избори

Волен Сидеров. Снимка: Булфото

Съставянето на правителство зависи изцяло от Волен Сидеров и „Атака“. Но веднъж съставено, никой няма да може да го свали, освен ако само не подаде оставка.

Това показва парламентарната аритметика. Дали тази сложна ситуация не вещае нови избори, още преди да бъде избран кабинет с премиер Орешарски?

За да се състави правителство, е нужно да има кворум (не мнозинство) от 121 депутати. Това поясниха специалистите по конституционно право. Регистрират ли се в залата 121 депутата, те могат да гласуват правителство с обикновено мнозинство. ДПС и БСП заедно нямат 121, а 120.

Волен и хората му не се регистрираха за гласуването за шеф на парламента и кворумът падна до 217 депутати, с двама отсъстващи – на 215. Така БСП и ДПС избраха Михаил Миков за шеф на парламента със 118 гласа, а Цецка Цачева отпадна. По този начин Волен хем не подкрепи БСП и ДПС, хем им даде възможност да имат мнозинство над ГЕРБ. Тарикатско.

Поведението на Волен обаче се оказа заразно и Бойко Борисов веднага прихвана от него. Заяви в кулоарите на парламента пред камерите на няколко телевизии, че и групата на ГЕРБ няма да се регистрира за заседания. Така няма да може да се състави правителство. Трябва Волен Сидеров да разреши поне един от неговите депутати да се регистрира. Дори този единствен атакист да гласува против или въздържал се, това ще даде възможност да се избере правителство с мнозинството на БСП и ДПС.

Така всичко зависи от Волен. Ако той пусне един депутат да се регистрира, ще има правителство. В противен случай следват нови избори.

Но нови избори изглеждат още по-реалистично, тъй като

ГЕРБ изигра същия номер като Сидеров

в Централната избирателна комисия – остави БСП с двама депутати по-малко. Защото новоизбраните Илияна Йотова и кметът на Калофер пожелали да се откажат от парламента. И на тяхно място трябва да влязат следващите в листите. Но ЦИК трябва да им гласува правомощия, а хората на ГЕРБ в комисията не са влезли на заседание и при липса на кворум двамата депутати не са избрани и не могат да отидат в парламента да се закълнат. Така сега БСП общо с ДПС имат 118, а не 120 депутати. И за да се състави правителство, Сидеров трябва да пусне трима от неговите да се регистрират за заседанието, на което ще се гласува правителство. Това не изглежда много вероятно да се случи.

Но ако се получи кворум и изберат правителство, то става непоклатимо. Защото може да бъде свалено само с гласовете на 121 депутати. ГЕРБ плюс Атака не са достатъчни да го свалят, те заедно са 120. Тоест, трябва някой от БСП и ДПС да гласува против правителството или самото то да подаде оставка, за да падне. Затова пък за гласуването на закони ще има напрежение. Защото, ако не се явяват достатъчно депутати от различните партии, кворумът ще варира и е възможно ГЕРБ и „Атака“ в някакви моменти да отхвърлят закони на БСП и ДПС.
Така седят нещата с правителството технически, от гледна точка на парламентарните механизми. Има обаче и други фактори. Ако БСП и ДПС съставят кабинет, който няма широка подкрепа извън техните партии, той може да падне не с парламентарно мнозинство, а с уличен натиск.

Пламен Орешарски. Снимка: Булфото

Протестите от февруари могат лесно да се повторят

И даже са много вероятни, защото след управлението на ГЕРБ България е в положение почти като след падането на Живков. Сега е с най-високата безработица от 20 г. насам, празен резерв, най-малко постъпления в хазната и най-малко инвестиции от над 10 години насам, дефицит от 1 млрд. лева годишно за пенсиите и т. н., може да се изрежда още.

Както в e-vestnik писахме няколко пъти още миналата година, България сега се изправя пред необходимостта да взима кредити отвън, за да изплаща бюджетните заплати и пенсиите. Тоест – влизаме в положението на Гърция. Дянков вече взе заем отвън, като продаде облигации. Тази година неминуемо ще трябват още пари.

До есента няма да се усети, но зимата вече ще е страшно за което и да е правителство. Горе-долу тогава ще почнат вълнения и с банките. Процентът на техните лоши кредити нарасна на ръба на допустимото, кредити се отпускат все по-малко и банките се задушават от липса на приходи.

Дали всички партии са наясно с това? За Орешарски и БСП е сигурно, че са наясно. За Борисов и ГЕРБ – може и да не са. Там няма достатъчно експерти, пълно е с калинки. А при предишното правителство Борисов се разсърди и уволни Дянков защото, както каза той „ми причини това с помощите за зърнопроизводителите“. Тоест – не осигурил пари за тях. Разпределянето на бюджета е било нещо като лично благоволение на премиера, а не правителствена политика…

Дали Сидеров е наясно какво иде, не се знае. Самото му изказване, че няма да подкрепи правителство в този състав на парламента, показва, че той се готви за избори. Също като Борисов се надява, че ще вземе повече в следващия парламент.

Но докато си играят на парламентарни сметки, на регистрации на депутати, икономиката затъва все повече. Някой трябва да поеме отговорност. И да изгори.

Нови избори изглежда все по-вероятно. Както коментира д-р Николай Михайлов в едно интервю тия дни: „Програмен кабинет от „комунисти и турци“ в зимни условия ще бъде боксова круша за централния нападател на „Бистришките тигри“. Това, от което този „нападател“ се бои, е ревизия на управлението. Тресе ги прокурорска фобия.

И обратно: единственият шанс на програмния кабинет да оцелее, е да разкаже управлението на Борисов като мафиотска сага, като национален срам и граждански потрес. Друг шанс нямат – зимата и площадът ще ги пометат.“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.