Бива, бива, ама т. нар. политолог Огнян Минчев мина границата

Какъв трябва да си, за да водиш война срещу Симеон, а да прегърнеш неговия бодигард?

Огнян Минчев. Снимка: Булфото

„През 2001 г. ключов съюзник на задкулисната олигархия по отстраняването на управлението на Костов беше Симеон Сакскобургготски. Тази година нямаше цар под ръка, поради което това отстраняване (на Борисов – б. а.) беше осъществено с неочакван съюзник – интернет класата, интернет интелигенцията.“ Това заяви Огнян Минчев на някакви дебати на фондации и институти.

Преди изборите пък той дълго обясняваше, че „анонимни милиционерски шайки“ работят ГЕРБ да загуби изборите.
Минчев мина границата. По същество това са клевети срещу хората, които не са гласували за ГЕРБ. По логиката на Минчев, ако си против Борисов, значи си от олигархията, ДС, руската мафия и т. н. Това е истинско нахалство!

Този провъзгласен за анализатор по-скоро е политически партизанин, обикновен агитатор и манипулатор, скрит под маската на политолог. Също както пиарката Соня Колтуклиева е маскирана като журналистка, за да се явява по медии да прави пропаганда в подкрепа на Борисов. Има предлагане на такива услуги на пазара, въпросът е кой ще развърже кесията да даде повече.

Изказвания на Минчев в подкрепа на ГЕРБ не са  анализ, а откровена партизанщина в полза на една партия. Какво значи да кажеш това – „неочакван съюзник в отстраняването на Борисов“? Това предполага, че е естествено и очаквано интернет интелигенцията (каквото и да значи това) да е на страната на Борисов. Какъв анализатор си, за да твърдиш такова нещо?

Най-напред, няма такова животно интернет класа и интелигенция. Интернет е на всички. Тъй като Борисов владееше медиите по време на управлението си, те не го закачаха, а лееха пропаганда в негова подкрепа. Затова коментари и мнения против Борисов излизаха само в свободния интернет. Това дава основания на Минчев да направи нахалния си извод.

По същество

изказванията на Минчев са обида,

защото унижават две трети от избирателите, противопоставят едни на други, също така са и манипулация, която не може да остане без отговор.

Най-напред, как е възможно човек с претенциите на  анализатор да води война срещу бившото правителство на Симеон Сакскобурготски, а сега да прегърне неговия бодигард? Точно това направи Минчев. Преди години непрекъснато обвиняваше правителството на Симеон в пъклени планове и действия. И понеже тогава Симеон не купуваше медии, те го атакуваха непрестанно и на Минчев щедро беше давана думата (не в интернет – в големите медии).

За Минчев и мнозина като него Симеон беше пионка на олигархията, на ДС, на комунистите, на руснаците и т. н. И досега го твърди, както се вижда от цитата най-горе. А същевременно бодигардът на Симеон –  Борисов е десен европейски политик. Какъв трябва да си, за да мислиш по този начин? Или трябва да си слънчасал, или да ти плащат добре.

Минчев застава зад Борисов, който неколкократно обясняваше, че Тодор Живков е „колос в българската история“, от когото се е учил. Същият Борисов, който твърдеше, че ще е голям успех за него да постигне малка част, от това, което Живков е постигнал.

Минчев е зад ГЕРБ, която не спря да мачка медиите и разделението на властите по време на управлението си, да купува депутати, цели партии дори, за да клеветят и разсейват гласове. По същество Минчев подкрепя и оправдава закононарушенията, извършени от тази партия, от Борисов и Цветанов.

Нормален анализатор повече би се развълнувал от съдържанието на разговорите Борисов – Танов и Борисов – Кокинов, отколкото от това кой е правил записите. А поне в първия случай се видя, че това е работа на МВР. Но как да очакваш от партизанина Минчев да се развълнува от тоталното подслушване?

Ето какво каза той преди изборите:

„БСП е закована на 17-18% дял от всички избиратели и нищо не е в състояние да я мръдне от това ниво. Аз съм категоричен, че БСП се намира на границата между основна – голяма политическа сила, и политическа сила от втори порядък.“

На тези избори БСП увеличи гласовете си с 200 000, а ГЕРБ загуби 600 000 гласа. Тоест, Минчев е в положението на Кака Сандра пророчицата, като Мира Янова, която предвиждаше преднина на ГЕРБ пред БСП 2 към 1. Дали онези, които му плащат, разбират за какви анализи му плащат? Или точно затова му плащат?

И как за толкова години такива като Минчев не разбраха, че изборите не са конспирация на ДС. И нито Костов са го свалили злите сили, нито Борисов. Сами си паднаха, загубиха доверие. Като имаш обществена подкрепа как ще те свалят? Уви, по-малко хора гласуваха за тях и поради провала си те сипят обвинения. А и в двата случая големите медии работеха за тях – и през 2001, и през 2013 г.

И понеже Минчев много обича да говори за олигархия, нека погледне как след изборите паднаха главоломно акциите на борсата на банки като ПИБ, Централна кооперативна банка (на ТИМ), „Главболгарстрой“, „Химимпорт“ и др. И да си направи един преглед на олигарсите и кои с кои партии са свързани – без да вижда като далтонист само едните.

(А защо акциите на Корпоративна търговска банка не паднаха и защо Борисов бързо върна мандата, а БСП бърза да го вземе – за това e-vestnik ще пише утре).

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.