Кавказка драма с Жерар Депардийо се развихря в Чечения

ДПА

Водка, балалайка, ниски данъци. Шарж на Жерар Депардийо от полит.ру

В Кавказ назрява драма – Жерар Депардийо, актьорът, винопроизводителят, ценител, разбунтувал се срещу френските данъци снима гангстерски трилър в Чечения.

„Тюркоаз“ е филм за мъст и изкупление, част от действието на който се развива в едно от най-архаичните общества на Европа, където са много силни традициите на робинхудовското разбойничество и кръвното отмъщение.

Депардийо играе френски крадец, спец по кражби на произведения на изкуството. Партнира си с британската актриса Лиз Хърли и 21 чеченски актьори.

Той играе обаче и друга звездна роля – на героичен защитник на често критикуваната Чечения.

Чеченската република, придобила печална известност с двете жестоки войни, които води срещу руското федерално правителство, напоследък е остров на относителна стабилност в раздирания от насилие Северен Кавказ.

Но според критици цената за това е неограничената власт на Рамзан Кадиров – бивш боец, който е изключително верен на руския президент Владимир Путин.

Правозащитници и опозиционни активисти са обвинявали Кадиров в убийства и изтезания на негови опоненти, в злоупотреби с огромни суми от федералния бюджет.

Но Депардийо, който бе многократно критикуван, че през януари прие руски паспорт от Путин, след като обяви, че напуска Франция заради наказателната й данъчна система, не приема тези критики. Тази седмица в Грозни той се присмя на двама британски репортери, които обвини, че лъжат, пишейки , че Чечения била опасна. „Нали виждате, че всичко е наред – не те убиват“, каза Депардийо.

След това се обърна към същите репортери във фоайето на лъскавия небостъграч хотел „Грозни“. Когато то попитаха дали може да дойдат на снимачната площадка, той отвърна, че било твърде опасно. „Има комари, много оръжия – и гейове“, усмихна се той.

Депардийо изглежда се наслаждава на статута си на национален герой: каза на водещия на кулинарно шоу по местната държавна телевизия, че смята чеченската кухня за най-добрата, но изненада всички, като добави, че индийската и английската също попадат в тази категория.

Пред друг местен репортер заяви, че френският писател от 19 век Александър Дюма е бил прав, като нарекъл чеченците „французите на Кавказ“.

Снимките на филма му започнаха във вторник вечерта в изоставена фабрика близо до Грозни. Действието се развива в Москва и Чечения, където според режисьора Филип Мартинес е по-лесно да се блокират улици за цели часове, за да се снимат сцените с автомобилни преследвания.

Мартинес и продуцентът на филма Арно Фриле дадоха ясно да се разбере, че не са в кавказката република, за да говорят за политика.

Държавни медии и правителствени представители ръкопляскаха, когато Мартинес смъмри остро репортер, защото задал „тъп въпрос“, свързващ тематиката на филма с чеченската традиция за отмъщение и с поредицата от неразкрити убийства сред противниците на Кадиров.

Мартинес и Фриле не разкриха подробности за бюджета на филма, заявявайки само, че е „малък“ и че е осигурен с помощта на неназован руски фонд.

В резюмето за сюжета на филма, поместено на сайта на Мартинес, се казва, че действието се развива във „великолепната, съвременна Руска федерация“ и показва „красивата природа и удивителното възстановяване на Чечения“.

В Грозни, където границите между публичен и частен бизнес обикновено са размити, бе ясно, че филмът на Депардийо е държавно дело – най-малкото защото екипът се возеше в черни лимузини с инициалите на Кадиров на регистрационните номера.

Чеченският лидер посрещна гостите с официален обяд в луксозната си резиденция. Под публикувани след това снимки на профила му в Инстаграм той написа, че за да може да обърне внимание на Депардийо, изпратил свой двойник да открие по същото време детска градина в Грозни – твърдение, за което след това каза, че било шега, за да покаже на абонатите си как тръгвали слуховете.

В миналото Кадиров изрази разочарование, че световните звезди избягват Чечения. През 2011 г. холивудската актриса Хилари Суонк публично се извини, че е била на тържество за рождения ден на чеченския лидер.

Но мнозина в Чечения не разбират критиките на Запада и изразяват гордост, че звезда като Депардийо, който е много популярен в Русия, е пристигнала при тях.

Някои стигат по-далеч. „Депардийо е етнически чеченец, който се е завърнал в родината си“, каза Руслан Закриев, писател, който чакаше във фоайето на хотела, за да предложи сценарии на режисьора.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.