Венецуела=социализъм+нефт-тоалетна хартия

Ройтерс

Опашка за тоалетна хартия в Каракас. Снимка: от тв екрана

Купчина тоалетна хартия се стоварва на пода във венецуелски супермаркет, а отчаяни клиенти я разграбват за пет минути. Женски глас напомня на потребителите по високоговорителя, че всеки има право да купи само четири пакета.

Обещанието на правителството от преди няколко дни, че богатата на петрол южноамериканска държава бързо ще внесе 50 милиона рула, изглежда не вдъхваше доверие на почти никого.

„Тъжно е, когато богата страна като Венецуела, изпадне в такова положение“, каза Йени Кабалеро, докато чакаше на опашка в магазин в престижен квартал на столицата. „Това са основни стоки, които всеки трябва да може да си купи“.

Борбата за тоалетна хартия се превърна в най-печалния пример за постоянния недостиг на всичко – от месо и брашно и олио – в тази богата на петрол южноамериканска държава.

Дефицитът засяга вече близо 20 процента от основните потребителски стоки и социалистическият президент Николас Мадуро се съгласи да работи с венецуелски бизнес лидери, които в продължение на десетилетие правителството пренебрегваше, наричайки ги десни конспиратори.

Миналата седмица Мадуро се срещна с Лоренсо Мендоса – милиардер и шеф на компанията „Емпресас полар“, която е най-големият производител на хранителни стоки и бира в страната. Правителството иска от нея да увеличи производството на основни стоки като царевичното брашно, което се използва за приготвяне на традиционните за Венецуела палачинки „арепа“.

Още един знак за сближаване са коридорите на финансовото министерство, които за пръв път от години се изпълниха с бизнесмени с официални костюми. Много от тях носят папки с молби за по-голяма гъвкавост в системата за валутен контрол, както и за либерализиране на контрола на цените.

„Навлязохме в етап на създаване на по-тесни връзки с частния сектор, без да пренебрегваме новата социалистическа икономика“, каза финансовият министър Нелсон Мерентес след среща с бизнес лидери.

Правителството казва, че недостигът на тоалетна хартия и на други неща, се дължат на паническо презапасяване и безскрупулни търговци, които трупат стоки, за да надуват цените.

Критици от опозицията казват, че проблемът се дължи на валутния контрол, въведен преди десетилетие от покойния лидер Уго Чавес, както и на годините на национализация, отслабили частната индустрия и убили желанието на бизнеса да инвестира.

Правителството продължава да среща трудности да осигури достатъчно твърда валута на бизнеса, който внася основни продукти, а това значи, че недостигът може да има и следващите месеци.

Потребители казват, че единственият вариант е да купуват основни стоки за бита, веднага щом се появяват.

„Има някои неща, от които мога да се лиша, но не и от тоалетната хартия, сапуна или пастата за зъби, така че трябва да тичам из града, за да ги намеря“, каза Кати де Колина, домакиня в западния град Парагуана.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.