Кой се страхува от Симеон Хаджикосев

Излезе осми том от неговата „Западноевропейска литература”

Симеон Хаджикосев представя „Другите големи реалисти” така: „С осмата част на „Западноевропейска литература” се оформя четиритомна поредица под условното наименование „Големите реалисти от деветнадесети век”. Това е един уникален изследователски проект, който няма аналог в европейското литературознание и се вписва сполучливо в цялостния замисъл на моето многотомно изследване върху процесите в европейската литература…

Първата половина на тома е посветена на големите романски романисти от Италия, Испания и Португалия”. Втората той е заделил за средноевропейски автори: Мор Йокай, Калман Миксат, Алоис Ирасек, Артур Шницлер. Добавил Джордж Мередит и Хенрик Понтопидан.

Осем тома по около 500 страници „Западноевропейска литература” (изд. „Сиела”). Хаджикосев сам наброява своите преводи на поезия заради цитирането в тях на 6 000 стиха, което би било внушителна антология като отделно издание и сам по себе си значителен литературен факт.

Думите „уникален, който няма аналог в европейското литературознание” от горния цитат бива да се приемат като достоверни. Защото бива да приемем, че точно Хаджикосев знае какво пише. И да не беше така, неговият труд е най-значителната изява на българското литературознание в „преходните” години, вече четвърт век. Само той знае дали ще спре на част Осма.

Кощунство би било в такава страница да се подхвърлят оценки за такава изява. Хаджикосев ще ги получи където трябва. Тук можем само да се маем около невъзможната нейна публичност. Докъде я докарахме, да не смеем да покажем най-значимото си постижение в отделна област на хуманитаристиката!

Не е за вярване, че в телевизиите примерно няма хора, които да знаят за какво става дума. Защото за тях събитието е последната измишльотина на Дан Браун. Това няма абсолютно никакво значение за Хаджикосев и той го показа.

От значение е за частичка от българите, за които би трябвало да е от значение и те не са свършили. Горко им. Останалите са зачеркнати изглежда окончателно.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.