Новият кабинет предизвика смут, коригира се бързо. Колко ще се закрепи?

Списъкът на Орешарски е посрещнат умерено положително в чужбина

Пламен Орешарски посрещнат от протестиращи пред президентството, преди да влезе да вземе от президента Плевнелиев мандата за съставяне на правителство. Вдясно се вижда вечният протестиращ Йоло Денев. Снимка: Impact Press Group

Бързото оттегляне на скандалната кандидатура за министър на Калин Тихолов едва ли ще успокои 100% страстите около новото правителство. Орешарски и хората около него показаха бърза реакция, но да вкараш в т. нар. програмно правителство, което трябва да спасява България, такъв тип, който влече със себе си образа на най-лошото от тройната коалиция – заменките и далаверите с имоти – е напълно обезразсъдно.

От изказване на Антон Кутев в Би Ти Ви се разбира, че Тихолов е предложен лично от Орешарски. Срещу него е имало възражения още на пленума на БСП. Идеята на Орешарски издава самочувствието на хора, които не осъзнават, че са в трудна политическа ситуация, без мнозинство в парламента. Самото предложение за министър на инвестиционното проектиране е екстравагантно. Орешарски не го е обяснил, така че да се разбере необходимостта. Да видим тепърва.

Информациите от чужбина за предложеното правителство са по-скоро положителни, на фона на критиките у нас. Агенция „Блумбърг“ пише, че рискът от фалит на България е намалял след представянето на правителството (виж тук), а котировките на ценните книжа на България и застраховките по тях леко са се променили в положителна посока.
Агенция Франс прес също информира за новото правителство с пестеливо положителен тон и спестява критични оценки.

Иначе това правителство предизвиква раздразнение и в БСП, която е главният му носител. В социалистическата партия има остри възражения и срещу Цветлин Йовчев за вътрешен министър, и срещу Зинаида Златанова за правосъден министър и вицепремиер по еврофондовете.

Случаят Цветлин Йовчев

За пръв път БСП прави или участва в кабинет, в който отстъпва поста на вътрешен министър. Сред социалистите се чуха възражения срещу Йовчев, че е човек на ГЕРБ и Бойко Борисов. Йовчев беше назначен от Борисов и Цветанов за шеф на ДАНС. Ако някой е забравил – после двамата го принудиха да подаде оставка заради изтичането в медиите на скандалния запис от СРС на премиера с шефа на митницата. Проверка показа колко души в МВР и ДАНС са слушали неколкократно този запис в системата. Цветанов открито пред медиите хвърли съмненията върху ДАНС. Лично Борисов пък упрекна агенцията, че са пратили грешни хора да следят и подслушват шефа на митницата – бивши негови колеги от ГДБОП. И още същия ден Цветлин Йовчев подаде оставка.
След това Йовчев попадна в друг новосформирал се кръг в партията ГЕРБ – около президента Плевнелиев. Подаде оставка като шеф на кабинета на президента, което показва, че се е готвил за министър още преди изборите. Кандидатурата на Йовчев за министър показва, че вероятно отдавна е имало контакти и обсъждане на бъдещо правителство между БСП и Плевнелиев. Или пък Орешарски и БСП просто са откраднали човек на ГЕРБ. Борисов каза за него, че е професионалист но „вече няма нищо общо с ГЕРБ“.
За Зинаида Златанова някои в БСП се гневят, че е човек на Кунева, който после е работил за ГЕРБ. Но ако се погледне обективно, Златанова напълно влиза в категорията експерт, който е приет добре в Европа – работила е като шеф на представителството на Европейската комисия у нас от 2008 г. до неотдавна. Преди това е била директор на дирекция „Европейска интеграция“ в Министерски съвет (2001 -2007).

Но като цяло

правителството не е съвсем експертно

По скоро е компромисно, отново с делене на принципа да има и за тебе, и за мене. ДПС си взима своето с трима министри – на Младежта и спорта, на Околната среда и водите, и на социалното министерство.
Доста спорен е техният човек за министър на младежта и спорта – професорка по лингвистика. Какво им пречеше да оставят примерно сегашния служебен министър Петър Стойчев? Макар че досега години наред все спортисти са управлявали това министерство, а българския спорт залезе окончателно на последната олимпиада. И в това министерство кражбите и далаверите с имоти не са спирали при всички правителства. Оттам изгряха звездите Ирена Кръстева (тотото) и синът й Пеевски, които влязоха в орбитата на ДПС. Може би точно на съветите на Пеевски се дължи запазването на това министерство за ДПС. Той знае какъв сладък медец има там за пчелички и търтеи като него.
Екологията с огромни фондове отново е в ръцете на ДПС. Социалното министерство кой знае с какви пазарлъци е отстъпено от левите социалисти на либералите от ДПС.

БСП има две чисто партийни фигури министри

– Ангел Найденов във военното министерство и външният министър Кристиян Вигенин. Двамата има експертен опит в своята област, но за какво е нужно на БСП те да са министри, не е много ясно. Едно по-категорично експертно правителство щеше да е от полза за БСП (има достатъчно експерти и военни, и дипломати).
С Вигенин Станишев иска да вкара в управлението новото поколение на БСП в политиката. Изборът е по-добър от Румяна Желева, първият външен министър на Бойко Борисов, но не превъзхожда с нищо бившия Николай Младенов.
Ангел Найденов като военен министър пък само може да носи негативи на БСП – партиен човек да управлява армията, която е със затихващи функции.

В правителството има

реверанс и към други извънпарламентарни партии и среди

Петър Стоянович за министър на културата е изненада. Той беше от младежкото СДС, а после и от „Гергьовден“. И той минава за по-младо поколение в политиката, доколкото по навик за българина, който е свикнал на управници в пенсионна възраст, 45-годишните минават за още млади.
Смята се, че Стоянович е личен избор на Орешарски. В кабинета има и интрига като от турски сериал – министърка на здравеопазването е жена, с която Стоянович е съжителствал в миналото. Тя също е била от младите в СДС, но сега пък е кандидатура на Станишев. А шеф на кабинета на Орешарски става настоящата жена на Стоянович Мария Дивизиева. България е малка, всички сме братовчеди, както казваше Иван Костов, когато беше премиер.

Пламен Орешарски. Снимка: Булфото

В общи линии останалите министри са неизвестни на широката публика. Този на транспорта (Данаил Папазов), като шеф на пристанището във Варна е бил удобен или ухажван и от БСП, и от ГЕРБ, и от ДПС. Бил е член на ГЕРБ до 2010 г., а Борисов на пресконференция каза и за него, че е професионалист и не беше сигурен дали още не е член на ГЕРБ.

Министърката, която ще замени любимката на ГЕРБ Лили Попова – Десислава Терзиева – над 10 години е работила като шеф на дирекции в министерства и в Министерския съвет при всякакви партии на власт.
Но е рано да се говори за малко известни имена. Поговорката не хвали нов началник, че не знаеш каква свиня ще излезе от него, е напълно уместна в случая.

В списъка на Орешарски явни калинки като прочутата Калина Илиева, сложена от ГЕРБ да управлява милиарден фонд за земеделието, нито „тежка артилерия“ като бившата здравна министърка, не се виждат (впрочем, тепърва ще се коментира отново дипломата от Бургаския университет на д-р Хасан Адемов, социален министър, за която имаше обвинения преди години, но не беше доказано да е фалшива).

Подкрепа от Борисов

Ако някой е пропуснал какво каза Бойко Борисов при откриване на парламента, ето да го прочете черно на бяло:
„Знаем колко е трудна ситуацията и в Европа, и в България, но всички тези мерки, които трябва да ги приложите и които и ние сме го говорили, можете да разчитате на нашата подкрепа…
…Този, който поема управлението сега, който поема ангажимента да стане премиер, това е изключително смела и отговорна постъпка и трябва да получи подкрепата от всички нас”.

Имаше и други изказвания от Борисов и депутата от ГЕРБ Горанов, че са готови да помогнат с кворума в парламента, за да не се налага БСП да разчита на подкрепата на „Атака“.
Дали това е демагогия от страна на Борисов или искрен опит да смекчи неизбежните удари, които ще получи като е паднал от власт, не се знае.
Поне за медиите или част от тях е сигурно, че няма да спестят нищо нелицеприятно за новото правителство. Случаят с Тихолов светкавично показа точно това.

Колко ще живее този кабинет?

Трудно е да се предвиди. По поведението на Атака и ГЕРБ в парламента ще се разбере. Орешарски показа гъвкавост и не е изключена смяна на министри в недалечно бъдеще. Но този кабинет има всички изгледи да изкара до следващата пролет. За по-нататък ще зависи от ситуацията през зимата.

ГЕРБ не е достатъчно силна, за да спечели избори в близко бъдеще, по-изгодно е за нея да седи в опозиция. Но тепърва от бизнеса и администрацията ще започнат да правят разкрития срещу ГЕРБ и управлението й. Затова развитието на политическата ситуация е непредвидимо.

Засега изпадналата извън парламента десница не дава признаци на разум и формиране на силна партия. Това, което виждаме в парламента, ще го гледаме дълго и след следващите избори.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.