Украйна отново между Русия и Европа

Президентът на Украйна Виктор Янукович вероятно е обсъдил на вчерашното работно посещение в Русия със своя колега и домакин Владимир Путин възможността Киев да получи статут на наблюдател в Митническия съюз, обединяващ Руската федерация, Беларус и Казахстан, предполагат експерти, цитирани в руския печат.

Срещата между Янукович и Путин в Сочи всъщност не бе „спонтанна или непланирана, както твърдят много руски и украински медии. Просто за нея бе информиран твърде тесен кръг от лица“, пише „Новие известия“. „Напоследък всичко, засягащо руско-украинските отношения, остава в Киев тайна, скрита зад седем печата“, добавя вестникът и цитира дипломат от Украйна, според когото „всички многоходови задачи се разработват в кабинетите на президентската администрация“.

Официално Киев съобщи, че Янукович и Путин ще говорят за заседанието на Висшия евразийски икономически съвет, започващо във вторник в казахстанската столица Астана. Спешната визита на украинския президент в Сочи показва, че Янукович и Путин са решили да обсъдят на четири очи документите, подготвени за подписване – „евентуално Украйна да получи статут на наблюдател в Митническия съюз“, заявява пред „Новие известия“ киевският политолог Володимир Фесенко.

Според него наблюдателският статут на Украйна в тази организация не би развалил отношенията й с Евросъюза и не би попречил на Киев да сключи споразумение за асоцииране към ЕС на европейския форум на върха през ноември във Вилнюс.

С това Янукович продължава своята „дипломация на совалката“ – един вид игра на два фронта. Целта е да постигне изгодни за Киев решения и на руските, и на западните му партньори. „Така Европа ще получи сигнал, че ако през ноември не бъде подписано споразумение за асоцииране с ЕС, Киев ще се насочи към Митническия съюз“, обяснява Фесенко.

„Ситуацията наистина е напрегната. С изявленията, че следва курс към евроинтеграция, Украйна сякаш подчертаваше, че завива встрани от Русия. Окончателно. И сега трябва да смекчи тази антируска тенденция. Да обясни: не давайте ухо на изявленията, после със сигурност ще се разберем“, коментира за „Независимая газета“ украинският наблюдател Михайло Погребински.

Евентуално споразумение за асоцииране на Украйна към ЕС може да бъде „изтълкувано едва ли не като геополитическо поражение на Москва“. За да избегне това, Киев „трябва да подпише сериозен документ с Митническия съюз , да демонстрира, че сме отворени за сътрудничество и с двамата си партньори. Украйна е в положение, което не й позволява никому да каже „не“. И най-добрият изход ще е да стане свързващо звено между Евросъюза и Митническия съюз“, разсъждава Погребински.

С оглед на съществения стокообмен Украйна и Митническият съюз имат интерес да намерят взаимноприемлив изход от ситуацията. И за двете страни е важно да запазят и развиват икономическото сътрудничество, но „Киев не може да участва в политическите надстройки в това обединение. При това положение наблюдателският статут е единственият възможен изход и вероятно най-доброто решение“, посочва друг киевски експерт – Костянтин Бондаренко.

Днес Съветът на ЕС на ниво външни министри се очаква да вземе принципно важното решение дали на срещата на върха през ноември ще бъде подписано споразумение с Украйна, отбелязва „Независимая газета“.

Последното посещение на Янукович в Русия датира от март и срещата му с Путин тогава не донесе сензации, напомня електронният в. „Утро“.

Киев не изпитва особен интерес към интеграция в рамките на Митническия съюз и предпочита да се интегрира в ЕС. За украинското ръководство е по-важно да реши проблема с цената на внасяния газ, но Русия изобщо не е склонна да преразгледа сегашните споразумения, пояснява мрежовото издание.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.