Испания и мислещата за независимост Каталония водят битка за езика

ДПА

Каталония може да вземе пример от Косово и да направи реални стъпки за отделянето си от Испания. Независима Каталония е мечта на хиляди каталонци и ще ощети останалата част на страната. Снимка: galizacig.com

Докато бил млад учител в североизточната автономна област Каталония по време на диктатурата на Франко през 60-те и 70-те години на 20 век, Хоаким Аренас можел да преподава каталонски само тайно.

„Знаехме предварително, когато идваха инспектори. Затова отменяхме часовете по каталонски и се преструвахме, че правим нещо друго“, спомня си пенсионираният учител.

Аренас е един от бащите на сегашния учебен план в Каталония, който дава приоритет на каталонския пред испанския. Програмата разпалва „езикова война“, представляваща част от водената между Барселона и Мадрид битка във връзка с плановете за каталонската независимост.

Областта с население 7,6 милиона души от векове брани езика си от испанските забрани, каза за ДПА Аренас по телефона.

След победата на генерал Франсиско Франско в испанската гражданска война и идването му на власт през 1939 г. беше забранено да се говори каталонски по улицата, спомня си Аренас.

Скоро разпоредбата била разхлабена. Но хората, говорещи каталонски в държавните учреждения, все още можели да станат обект на нападки, а тези, които искали да дадат каталонско първо име на детето си, се сблъсквали с тежка битка.

Повече от три десетилетия след смъртта на Франко през 1975 г. и след като Испания предостави на областта значителна автономия, Каталония е извървяла дълъг път в насърчаването на своя език. Посетителят го чува практически навсякъде в областта, където той е главният език, преподаван в училищата.

Каталонският се говори и в испанските области Валенсия, Балеарски острови и Арагон, а също в Андора и части на Франция и Италия. Това прави почти 10 милиона души, които говорят каталонски.

Испанското правителство смята, че Каталония е отишла твърде далеч и поставя говорещите испански в неизгодно положение. Мадрид планира образователна реформа, която би принудила Каталония да използва испанския като главния преподаван език за ученици, които искат това, или да им плаща частно обучение.

„Учениците имат конституционно право да им се преподава испански“, заяви за ДПА говорител на образователното министерство.

Каталонските служители разглеждат образователната реформа като опит за подкопаване на културната идентичност и разрастващото се сепаратистко движение в богатата някога област, която обвинява кризата в Испания за своите икономически неволи.

Каталонският министър-председател Артур Мас, когото критиците обвиняват, че се опитва да отклони вниманието от непопулярните си бюджетни съкращения, възнамерява да свика референдум за независимост, въпреки че Конституционният съд наложи забрана върху плана.

Над 40 процента от каталонците подкрепят независимостта, показва неотдавнашно допитване на ежедневника „Паис“.

„Испанските власти водят война срещу каталонския“, заяви за ДПА образователната министърка на областта Ирене Ригау.

Тя казва, че управляващата в Испания Народна партия (НП) се опитва да засили английския в училищата с цел да отслаби каталонския и дори променя името на езика на валенсиански във Валенсия и лапао в Арагон.

Образователният министър Хосе Игнасио Верт отхвърля тези обвинения и обвинява Каталония, че „използва езика като (политически) инструмент“.

Каталония е най-голямото главоболие на испанското правителство в усилията му да защити националното единство от центробежните сили, които се развихрят и в още две области с официално признати собствени езици – Страната на баските и Галисия.

За разлика от Каталония тези две области не са приели своя език като единствения главен в училищата и предлагат на учениците различни алтернативи.

Това им позволява да избегнат конфликти с Мадрид, но и запазва дела на говорещите баски и галисийски доста по-нисък от този на говорещите каталонски, които сега съставляват 80 процента от населението на областта.

Каталонският и галисийският са романски езици, свързани с испанския, а баският е един от малкото неиндоевропейски езици в Европа, което го прави по-труден за научаване от говорещите испански.

Каталонската езикова политика дразни мнозина испанци извън областта. „Бих се преместила в Каталония, но това, че не знам каталонски, би ме изключило от пазара на труда“, каза кубинската имигрантка Мирея.

„Не обичам да ходя в Каталония, защото смятам за обидно да се обръщат към мен на различен от моя собствен език в родната ми страна“, заяви пенсионираната химичка Лоурдес.

Испанските твърдения, че Каталония дискриминира говорещите испански, са подкрепяни от Върховния съд и каталонската съдебна система. Каталония подчертава, че испанският продължава да се говори в областта повече от каталонския.

Каталония – страна на мореплаватели – по традиция е една от най-космополитните области в Испания. Много каталонци се смятат едновременно за каталонци, испанци и европейци.

„От нашите училища излизат хора, които владеят съвършено два езика“, каза Ригау. „Правителството в Мадрид би трябвало да оцени културното многообразие на Испания, вместо да се опитва да го подкопае“, заяви тя.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.