Скок с парашут от Еверест


Руската звезда на екстремните спортове и „бейсджъмпър“ Валерий Розов постави рекорд за най-висок скок с парашут точно 60 години след покоряването на най-високия връх в света – Еверест, съобщиха Би Би Си и в. „Дейли тереграф“.
На 5 май 48-годишният спортист полетя над Хималаите от височина 7220 м. Той се приземи без проблеми на ледника Ронгбук, на 5950 м, след полет, продължил близо една минута. Розов се е подготвял за скока в продължение на две години, като за него е разработен специално и нов костюм с крила.
Руснакът и екипът му, в който участват четирима шерпи, фотографи и оператори, прекарват почти три седмици в Хималаите преди скока. Те се изкачват по северния път. Розов стига от базовия лагер до мястото на скока за четири дни.
Критични за успеха са първите няколко секунди след скока, защото на Розов му е необходимо повече време от обичайното, за да успее от свободно падане да премине към летене.
След това руснакът почти една минута лети със скорост около 125 км/ч и се спуска безопасно с парашут върху ледника Ронгбук на височина 5950 м.
Видео & Музика
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.