Отчаяни от кризата, испанците се обръщат към алтернативни лидери

Елизабет О’Лиъри
Ройтерс

Бивша 61-годишна социалистка е изгряващата политическа звезда в Испания. Нейното послание за промяна на системата отвътре привлича избирателите, отчаяни от икономическия упадък и официалната корупция в четвъртата най-голяма икономика в еврозоната.

Роса Диес не притежава антиелитарната привлекателност на Бепе Грило от Италия и гръцкия левичарски герой Алексис Ципрас. Тя залага на остри дискусии, за да изпрати посланието си за реформи на една страна, изтикана до ръба на пропастта от дълговата криза в еврозоната.

Диес се отдели от Социалистическата партия преди шест години и създаде центристкия Съюз за демокрация и прогрес СДП .

Социологически анкети сочат, че тя е най-високо оценяван политик в Испания в момент, когато една четвърт от работниците са безработни, а общественото разочарование от политическата класа расте, успоредно със съдебните разследвания на корупция сред управляващите.

Данните на социологическата агенция Метроскопия показват, че ако изборите бяха днес, партията на Диес би спечелила 30 места в 350-членния парламент, в който понастоящем има едва пет.

Бившите комунисти от Обединена левица биха увеличили четирикратно местата си, до 48, с което може би ще принудят една от двете основните политически сили в Испания – социалистите или десноцентристката Народна партия, да съставят правителствена коалиция за първи път.

Макар че големите партии ще очакват да си върнат подкрепата на избирателите по време на кампанията за изборите през 2015 г., нарастващото влияние на по-малките партии води да драматична и постоянна промяна в политическия пейзаж.

„Двупартийната система задуши демокрацията и хората са наясно с това. Огромното мнозинство от испанските граждани искат радикална промяна на политическата система“, заяви Диес в интервю за Ройтерс.

Тя поддържа имидж на бунтар, с асиметричната си прическа и лакирани в различни цветове нокти – но политическите й възгледи са далеч от революционни. Диес се самоопределя като социал-либерал, който подкрепя свободния пазар, прогресивните лични свободи и системата за социална сигурност.

Когато Испания се върна към демокрацията през 70-те години след диктатурата на Франсиско Франко, избирателната система беше натъкмена така, че да гарантира стабилността чрез ограничаване на пропорционалното представителство и фаворизиране на двете големи партии.

През изминалите 36 години Народната партия – която в момента има абсолютно мнозинство в парламента – и социалистите си разделяха властта и контролира всичко, от банките до правосъдната система. За приемането на закони те разчитаха на гласове от националистическите партии от богатите автономни области Страната на баските и Каталония, които в замяна получаваха широки правомощия за самоуправление.

Предизвикателството срещу това дългогодишно статукво в Испания отразява бурните политически промени по цяла Европа, където популисти и екстремисти яхнаха вълната на народните протести срещу мерките за строги икономии, имиграцията, рецесията и безработицата.

Във Великобритания печели почва подета от крайната десница кампания за излизане от Европейския съюз; в Италия бившият комик превърнал се в активист Бепе Грило стана голяма политическа сила; а в Гърция левите радикали и крайните националисти увеличават влиянието си.

Икономическият пейзаж в Испания е сред най-мрачните, след като бумът в строителството доведе до банкрут, източвайки банките и увеличавайки броя на корпоративните фалити. Безработицата е около 27 процента. Мадрид поиска 42 милиарда евро международна помощ миналата година, за да спаси финансовата си система.

Но макар че възходът на по-малките партии доведе до дестабилизиращо раздробяване и крехки коалиции в страни като Италия и Гърция, то в Испания сянката на неотдавнашния фашизъм означава, че е слаб апетитът за екстремизъм.

Тук нарастващата тежест на алтернативни гласове може да е признак за съзряваща демокрация, казват някои наблюдатели.

„За двете големи партии ще бъде много трудно да си върнат легитимността. Управляването ще бъде много трудно в бъдеще, но съм скептичен относно италиански сценарий. Испанците са уморени от екстремизъм“, заяви Антонио Баросо, работещ в Лондон политически анализатор в консултантската фирма Тенео Интелиджънс.

Бащата на Диес е лежал в затвора за политическите си възгледи по време на франкизма и тя казва, че била „закърмена с политика“.

След като Франко почина и в Испания най-сетне се произведоха избори, през 1977 г., Диес каза, че за нея било „напълно логично“ да влезе в политиката и оттогава неизменно е вътре.

Тя обаче успя да се обрисува като аутсайдер и да събере подкрепа както от левицата, така и от десницата за проевропейските си възгледи и центристка линия.

Испанците се обръщат не само към алтернативни политически лидери като Диес и Кайо Лара – 61-годишният ръководител на радикалната Обединена левица, която обра гласовете на разочарованите социалисти.

Те все повече се включват и в обществени движения.

Нов герой за мнозина е 39-годишната Ада Колау, лидер на активистка група наречена Платформа на жертвите на ипотеки, която помага на безработни хора, изгубили ипотекираните си жилища, да се борят с банките. Миналата година 39 000 семейства изгубиха домовете си поради ипотечни проблеми. Близо 3000 от тях бяха насила изгонени от жилищата им. Живеещата в Барселона Колау често е показвана по телевизията на протести пред банките.

Платформата се радва на 71 процента одобрение, според неотдавнашна социологическа анкета. В същото време политиците като цяло са институцията с най-нисък процент на одобрение, с рейтинг на неодобрение от 93 процента.

Влиянието на Платформата разтревожи правителството на Народната партия. Генералният секретар на НП Мария Долорес де Коспедал обвини Платформата в демагогия и заяви, че те трябва да се узаконят като учредят политическа партия. Колау отхвърля тази идея.

Междувременно Диес се радва на висока популярност благодарение на седмичните си сблъсъци с премиера в излъчваните по телевизията парламентарни дебати. Испанците дадоха на Диес оценка 3.96 в тазмесечното проучване на Метроскопия. Премиерът Рахой получи 2.44, социалистическият лидер Алфредо Перес Рубалкалба – 3.00 и нито един политик не победи Диес.

Макар че днес се ползва с популярност, на нея може да й бъде трудно да играе едновременно ролята на бунтар и политик. Критиците на Диес казват, че възходът й ще бъде ограничен от настояването да бъдат върнати на централното правителелство правомощията, които бяха отстъпени на регионалните правителства в Каталония и Страната на баските, и от липсата на детайли в икономическата й политика.

Диес отхвърля тази критики, като изтъква инициативите си за закриване на държавни фирми и ненужни институции, опростяване на договорите за трудова заетост, за да се направи по-евтино за корпорациите наемането и уволняването, стандартизиране на бизнес правилата по цяла Испания.

Експертите гледат скептично на вероятността да съществува каквато и да е политическа воля за промяна на избирателната система и разрушаване на властовите бази на НП и социалистите в регионалните правителства по цялата страна.

„Ако имате общество, в което повечето хора се облагодетелстват от протекционизма или защитата от политическата система, много трудно е да се види как същата тази система ще ги премахне“, заяви Джонатан Хопкинс, политически експерт в Лондонския икономически институт.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.