Антизападно настроен хардлайнер е фаворит за президент на Иран

Саид Джалили. Снимка: от тв екрана

На първия митинг от кандидатпрезидентската си кампания беше приветстван с одобрителни възгласи от хиляди млади мъже, докато се качваше на подиума. Той се придвижваше трудно заради изкуствения крак, останал му като почетен знак от дните, когато като млад член на Корпуса на гвардейците на ислямската революция е участвал във великата окопна война между Иран и Ирак.

„Добре дошъл, жив мъченико Джалили“, викаше публиката в един глас. Повечето хора от тълпата бяха твърде млади, за да си спомнят кървавия конфликт, но бяха погълнати от националната почит към ветераните от войната. Тълпата развяваше знамена на „съпротивата“ – военното сътрудничество между Иран, Сирия, ливанската шиитска групировка Хизбула и някои палестински групи – и скандираше предизборния лозунг на кандидата: „Никакъв компромис. Никакво отстъпление. Само Джалили.“

Джалили, известен като непреклонен ирански преговарящ по ядрения въпрос и протеже на върховния водач аятолах Али Хаменей, се очертава като вероятния фаворит на президентските избори в Иран на 14 юни, което е обезпокоителна перспектива за бъдещите отношения със Запада. 47-годишният Джалили, който според много анализатори отдавна е подготвян за висш пост в Иран, засега е най-отявленият хардлайнер сред осмината кандидати, одобрени за участие в изборите.

С противопоставянето си на „разведряване на сто процента“ и обещанието си, че няма да проявява „какъвто и да е“ компромис към Запада по въпроси като иранската ядрена програма и участието в Сирия, Джалили изглежда още повече би задълбочил безизходицата в отношенията на Иран със САЩ и техните съюзници, ако бъде избран за президент.

„Той изглежда ще бъде Ахмадинеджад втори номер“, каза експертът по Иран във Вирджиния Расул Нафиси, имайки предвид сегашния ирански президент Махмуд Ахмадинеджад. „Той вероятно няма да бъде партньор в преговорите по ядрените въпроси, както беше преди, когато оглавяваше делегациите“, заяви Нафиси.

Анализатор в Иран, който пожела да остане анонимен поради страх от ответни действия, каза, че Джалили е „идеалният последовател на Хаменей“.

„Ако той бъде избран, предвиждам още по-голяма изолация и конфликт, тъй като него не го е грижа за отношенията с външния свят, икономиката или каквото и да е“, каза анализаторът.

През последните седмици Джалили получава откритата подкрепа на управляващата върхушка в Иран, представляваща коалиция от консервативни духовници и командири на революционните гвардейци, известна като традиционалистите. Високопоставени шиитски мюсюлмански духовници започват да говорят открито в негова подкрепа, а разпространена в цялата страна мрежа от паравоенни доброволци – басидж – сега помага за организирането на предизборната му кампания.

През последните седмици той е представян по ласкав начин от полуофициалната осведомителна агенция Фарс, която е свързана с революционните гвардейци, както и от десетки уебсайтове и други информационни организации. За разлика от него сега останалите кандидати понякога откриват, че по нечисти причини са отменени техни предизборни изяви, и често се оказват подложени на остри нападки в интервюта по държавната телевизия, докато към Джалили въпросите са доста благосклонни.

„Той лесно ще получи 30 процента от гласовете“, каза близкият до иранските лидери анализатор Амир Мохебян, изтъквайки добре организираните групи, подкрепящи Джалили. „Останалото ще бъде поделено между другите кандидати“, заяви той.

Това би довело до балотаж, на който Джалили би бил в доста изгодна позиция, тъй като съгласно иранския закон президентът трябва да получи най-малко половината от гласовете.

Президентските избори в Иран, при които няма независими проучвания на общественото мнение и които са обект на манипулации, са прочути със своята непредсказуемост. През 2005 г. Ахмадинеджад излезе от нищото и спечели. През 2009 г. милиони хора излязоха по улиците, за да протестират срещу широко разпространените според тях измами на изборите, на които Ахмадинеджад спечели втори мандат, побеждавайки по-популярния опозиционен кандидат Мир Хосеин Мусави.

Но големите заплахи за кандидатурата на Джалили явно бяха премахнати, след като доминираният от консерваторите Съвет на пазителите дисквалифицира от изборите представителите на две влиятелни политически фракции – едната начело с Ахмадинеджад, а другата предвождана от бившия президент Али Ахбар Хашеми Рафсанджани. Това решение подчерта не само непоколебимостта на традиционалистите да укрепят властта, но и способността им да осигурят резултата.

Мохебян заяви в неотдавнашна коментарна статия, че сравнителната неопитност на Джалили във вътрешната политика може би го прави да изглежда като аутсайдер, но благодарение на подкрепата на управляващата върхушка в Иран има вероятност „сегашните условия да създадат атмосфера, която да постави Джалили на лидерска позиция“.

Въпреки че официално аятолах Хаменей е неутрален, речите и възгледите на Джалили са доста сходни с мирогледа на водача, който вижда Иран въвлечен в многоизмерна битка със Запада.

„Най-добрият президент е този, който силно се противопоставя на врага и ще превърне Ислямската република в международен пример за потисканите хора по света“, заяви в понеделник Хаменей в реч пред студенти във военна академия.

Джалили, който има сива брада и предпочита ризите без яка, ръководеше канцеларията на аятолах Хаменей четири години от 2001 г., преди да започне да се изявява като главния ядрен преговарящ през последните години. Но за възгледите му по други въпроси се знае малко.

„Джалили е като диня“, каза икономистът и преподавател в Техеранския университет Мохамад Хошчехре. „Отвън изглежда узрял, но не знаем какъв е на цвят отвътре“, заяви той.

Отчасти заради западните санкции икономиката на Иран страда от висока инфлация, а валутата му е в тежко положение, но Джалили засяга тези проблеми само косвено. Той каза в телевизионно интервю в неделя, че Иран би трябвало да намали зависимостта си от петролните приходи и да установи „икономика на съпротивата, за да осуети заговорите срещу Иран“.

Подобни приказки предизвикват объркване сред икономистите. „Неговата теория за икономика на съпротивата не значи нищо“, каза Хошчехре. „Ако тя се основава на това да се видят слабите ни страни, това може да е добре, но нямаме представа дали той има задълбочени познания. Разтревожени сме от него“, заяви той.

На предизборната проява в Техеран Джалили реши да обясни своите политики, като се позова на първия имам на шиитите – мъченика Али.

„Из целия регион можем да чуем бойния ни вик „Я Али“, каза Джалили, който е писал дисертация за външната политика на пророка Мохамед. „Чухме го в Ливан с победата на Хизбула. Чуваме го в нашата съпротива срещу ционисткия режим. Ние отново и отново доказваме силата си чрез този лозунг“, заяви той.

Докато звучаха песни в памет на битката в граничния град Шаламче по време на войната между Иран и Ирак, мъже размахваха юмруци във въздуха и викаха: „Кръвта във вените ни принадлежи на нашия водач.“

Джалили каза, че целта на Иран и неговите съюзници е да „изкоренят капитализма, ционизма и комунизма и да насърчат проповядването на чистия ислям по света“.

Той не спомена пряко западните санкции, наложени на страната заради ядрената й програма, за която Иран настоява, че е за мирни цели, но Западът казва, че е прикритие за разработване на ядрени оръжия, или възможността те да бъдат затегнати в отговор на неотстъпчивостта на Техеран. Нито каза нещо за евентуално по-голямо участие в сирийската гражданска война, в която Хизбула, действаща като подставена групировка на Техеран, наскоро се намеси в подкрепа на сирийското правителство.

Ако поддръжниците му таят тревоги за това какво може да значат тези политики за иранската икономика, то те ги пазят за себе си. „Ние водим идеологическа война – никой не го е грижа за икономиката“, каза 25-годишният Амир Корокчи – усмихнат студент по електроинженерство от свещения град Ком. „Единственото нещо, което има значение, е съпротивата“, заяви той.

От десетилетия президентите на Иран се очертават като алтернативен властови център, често в конфликт с върховния водач и по-консервативните елементи в управлението. Представителите на губещата част от политическия спектър в Иран се страхуват, че с издигането на Джалили и очевидното отстраняване на сериозните опозиционни кандидати се върви към нарушаване на равновесието.

Републиканските и авторитарните религиозни части на управлението „са в конфликт от първия ден“, каза експертът по Иран Нафиси.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.