Проект за разширяване на АЕЦ разединява чешкия кабинет

Франс прес

Полемика по повод очакваната рентабилност на проекта за разширение на чешката АЕЦ „Темелин“ разделя правителството в Прага. Някои твърдят, че гигантският офертен търг, привлякъл американска, руска и френска група, може да бъде отложен и дори отменен.

Разногласията в управляващата десноцентристка коалиция избухнаха след изявления на финансовия министър Мирослав Калоусек, оспорил открито в петък възможната изгода от „договора на столетието“, както го нарича премиерът Петър Нечас.

Победителят от търга с прогнозна стойност между 8 и 12 милиарда евро се очаква да бъде обявен през есента на 2013 г.; официално се предвижда към 2025 г. двата нови реактора в „Темелин“ да бъдат пуснати в експлоатация.

В надпреварата участват американският концерн „Уестингхаус“ (от групата „Тошиба“) и консорциумът „МИР-1200“, образуван от руските фирми „Атомстройекспорт“ и „Гидропресс“ с чешката компания „Шкода“.

„За да подпиша нещо от такъв мащаб, трябва да съм сигурен, че инвестициите ще носят доход“, заяви Калоусек пред икономическия всекидневник „Хосподарске новини“.

„А не съм сигурен в нищо“, добави той и обясни, че проектът е „изчислен въз основа на енергийни цени, много по-високи от днешното равнище“.

Оповестен от енергийната групировка ЧЕЗ, действаща под държавен контрол, офертният търг за „Темелин“ се провежда в момент, когато над европейския енергиен сектор тегнат ред неясноти – например във връзка с пазара на въглища, използването на шистов газ и на възобновяеми енергоизточници.

Премиерът Нечас, ревностен бранител на проекта, тутакси отговори с твърдението, че Чешката република „няма как да мине без ядрена енергия“. Той нарече разширяването на АЕЦ в Темелин „стратегическо решение“, тъй като във връзка с разпоредбите на ЕС към 2020 г. централите с въглища може да бъдат затворени.

„Има голяма разлика между един счетоводител и един държавник“, подхвърли главата на кабинета, визирайки своя финансов министър.

Последният незабавно отвърна: „В момента, в който гарантираната цена надхвърли двойно пазарната, държавникът се превръща в мегаломан“.

Това мнение изглежда споделя и Алес Михел, аналитик на „Райфайзенбанк“.

„Цените на газа в САЩ паднаха с 55 на сто от 2010 г. насам поради използването на шистов газ. Ако вносът се увеличи или пък бъдат открити нови находища в Европа, цените на газа и тока ще спаднат и тук. Тогава за ЧЕЗ ще е разумно да отложи (разширяването на) „Темелин“, заяви експертът пред в. „Днес“.

В края на април ЧЕЗ прикани „Уестингхаус“ и „МИР-1200“ да подобрят своите оферти. „Трябва да кажа, че стойността на двете оферти ни изненада твърде неприятно“, увери в тази връзка Калоусек.

Френският концерн „Арева“, отпаднал от състезанието през октомври заради „неспазване на законовите изисквания в офертата си“, оспорва това решение. Съответно договор не може да се подпише, преди конфликтът да бъде уреден.

Полемиката между Нечас и Кабоусек не е нещо учудващо с оглед напрежението между двете основни десни сили – Гражданската демократическа партия на Нечас и ТОП09, чийто зам.-председател е Калоусек, – година преди парламентарните избори, които може да тласнат страната вляво.

„Не се ли гарантира рентабилност, ще е трудно строежът да започне“, заяви лидерът на ТОП09 Карел Шварценберг, министър на външните работи.

„При все че промишленото министерство отказва да го потвърди официално, все повече експерти намекват, че политиците проучват възможността проектът „Темелин“ да бъде отложен поне с няколко години“, констатира чешкият седмичник „Респект“.

Централата в Темелин, чието изграждане започна още по време на комунистическия режим, разполага днес с два реактора ВВЕР по 1000 мегавата. Те са руски модел и работят с вода под налягане.

Миналата година двата енергоблока са произвели 15 302 милиарда киловатчаса електроенергия – рекордно постижение, откакто са задействани през декември 2000 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.