Направи си сам… електронна книга

Българска платформа за самопубликуване на е-книги

„Надяваме се libro.bg да насърчи онези, които са талантливи, но никое издателство не е одобрило. Всички те заслужават да имат издадена своя книга и навлизането на е-книгите ще отвори много врати пред тях“, заключава Александър Петров, програмист и създател на софтуера.

На пролетния базар на книгата беше представена първата българска платформа за самопубликуване на електронни книги – libro.bg. „Проектът ще стартира в средата на юни, но решихме, че тук е най-правилното място да го презентираме. Тук идват хора, които се интересуват от литература. Вероятно мнозина от тях дори мечтаят да са писатели и поети. Ние искаме да им помогнем да превърнат идеите си в книги“, обясни Александър Петров.

Сайтът ще е съставен от две части. Едната ще е онлайн магазин за е-книги, а другата – секция, в която всеки желаещ ще може да качва и редактира своите произведения. Софтуерът е на български език, след няколко месеца ще бъде пусната и версия на английски. Всички желаещи да създадат електронни книги, трябва да са регистрирани потребители на сайта. За това е нужен само валиден имейл адрес.

Секцията за създаване на електронна книга има всички нужни менюта за форматиране и редакция на текстове и изображения. Има възможност да се създават отделни глави. „Могат да се качват снимки, текстове от word-документи… на практика всичко. Изискват се само базови умения за работа с компютри. Искаме да дадем на авторите пълната свобода да създадат продукта на мечтите си“, категоричен е програмистът.

Когато веднъж са завършили електронната си книга, авторите могат да се свържат с разработващите проекта, да кажат каква цена биха искали да сложат на продукта си, ако е за продажба, или предпочитат да го предоставят за безплатно четене на потребителите на сайта. „При сключване на договор, авторът ще получава 65%, а издателството – 35% от печалбата. Но говорим само за електронни книги, а не за книжно тяло“, допълва Петров.

Щом веднъж се сключи договор, издателството проверява книгата за правописни грешки и я пуска за продажба. „Няма да се месим в съдържанието на книгата по никакъв начин. Авторът сам ще носи отговорност“, допълни още програмистът. Тук обаче се оказва слабото място на проекта. Всяка книга ще има рейтинг, но създателите все още не знаят как ще се формира.

Друг недостатък е, че е възможно някой да качи  за свободно ползване или продаване творби с порнографско съдържание и то да достигне до детска аудитория. „Има аспекти, които все още не са обмислени. Ще работим тепърва по тях“, признава Петров.

Най-важното засега е, че всички кандидат-писатели и поети ще имат свое място, на което да творят. Сами ще могат да оформят текстовете си. „Когато дадена книга бъде завършена, авторът може да изтегли на личния си компютър готовата версия във формат за електронна книга – epub.“

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.