Трудни времена за християните в арабския свят

С идването на власт на ислямистите на много места в Близкия изток християните са подложени на все по-голямо преследване.

Колко християни живеят в Близкия изток?

Между 10 и 12 милиона. Близкият изток е родното място на християнството и там се намират някои от най-старите му общности, но с течение на времето християнското население намалява значително, особено през последното десетилетие. След основаването му преди 2000 години християнството бързо се разпространява в Римската империя, Египет и на запад.

През 7 век Мохамед започва арабските мюсюлмански завоевания, като разпространява исляма в региона, но позволява на християните да продължат да практикуват своята религия. Християните остават мнозинство в части от Ирак до 14 век, когато набезите на централноазиатския предводител Тамерлан погубват голяма част от общността. През 20 век се наблюдава ново рязко намаляване заради ниската раждаемост и емиграцията на християните. През 1900 г. християните съставляваха до 25 процента от населението на Близкия изток; към 2000 г. те бяха по-малко от 5 процента. А после дойде войната в Ирак.

Какво въздействие имаше тази война?

След предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак междуобщностните напрежения, които дълго бяха държани под контрол от Саддам Хюсеин, изригнаха в гражданска война между сунити и шиити. Християните – говорещи арамейски език асирийци с древен произход – попаднаха под кръстосания огън. През десетилетието след нахлуването повече от половината от иракските християни избягаха в бежански лагери в Сирия и Йордания, при което населението, наброявало над един милион преди войната, намаля на около 400 000, главно в сравнително толерантния анклав Иракски Кюрдистан.

През октомври 2010 г., броени месеци след напускането на бойните части на САЩ, бойци на Ал Каида в Ирак извършиха кръвопролитна обсада на църквата „Света Богородица Спасителка“ в Багдад по време на неделната вечерна литургия, като убиха 58 души и раниха 78. „Това трагично събитие изпрати силно послание до християните в Ирак – те са в сериозна опасност и би трябвало да напуснат страната“, каза Тифани Баранс от Американския център за законност и правосъдие. Християните в страните от Арабската пролет скоро може да се почувстват по същия начин.

Защо Арабската пролет разтревожи християните?

Много арабски страни бяха управлявани от светски диктатури, които безмилостно потискаха както ислямистките екстремисти, така и демократите. Бунтовете, които започнаха в Тунис в края на 2010 г., се разпространиха в Египет, Либия, а после в Сирия. Много християни – поне в началото – отказаха да подкрепят демократичните въстания, защото се страхуваха, че падането на даден диктатор би означавало установяване на ислямска държава.

Щом паднаха диктаторите, християните бяха заклеймени като противници на революцията и станаха обект на враждебна реакция. Ислямистите спечелиха значителни мнозинства на повечето избори след революцията, а на някои места, особено Египет, те пренаписаха конституцията, като дадоха на исляма по-централна роля в управлението и правото.

Какво е отношението към християните в Египет?

Египет е родина на коптите, най-голямата християнска общност в Близкия изток, наброяваща около 8 милиона души. Те се смятат за преки потомци на древните египтяни и продължават да използват коптския език, производен на древноегипетския, в богослужението. Диктаторът Хосни Мубарак беше в съюз с коптския папа и защитаваше общността в замяна на нейната подкрепа.

Сега коптите казват, че правителството на Мохамед Морси от „Мюсюлманските братя“ отказва да им позволи да строят църкви и не противодейства на вълната от насилие срещу тях. Ислямистки екстремисти извършиха бомбено нападение срещу коптската църква „Двамата светии“ в Александрия по време на новогодишната литургия през 2011 г., при което бяха убити 23 души и църквата се изпълни с разкъсани тела. По-късно през същата година огромна тълпа от около 3000 мюсюлмани изгори църквата „Свети Георги“ в Едфу и подпали християнски домове наблизо.

Когато християни протестираха пред сградата на държавната телевизия в центъра „Масперо“ в Кайро през октомври 2011 г., войници брутално нападнаха протестиращите, като убиха 27 души. „Случилото се пред „Масперо“ напълно травматизира коптската общност“, каза директорката на „Хюман райтс уоч“ в Египет Хеба Морайеф. „Усещането им, че не бяха защитени от закона, създава атмосфера на страх“, заяви тя. Страхът се възцарява и във военните зони в Мали и Сирия.

Какво се случва в Сирия?

Някои от най-старите църкви в света са в Сирия, а доскоро там имаше и около 2,5 милиона християни. Въпреки цялото политическо потисничество баасистката диктатура в страната поне осигуряваше свобода на вероизповеданието, така че когато преди две години започна въстанието срещу президента Башар ал Асад, повечето християни застанаха на страната на режима или останаха неутрални.

Сега, когато ислямистки екстремисти се присъединяват към бунтовниците в конфликта, който се превръща в гражданска война, от страната са избягали около 300 000 сирийски християни, а вероятно ще ги последват и още. „Всички се страхуват от тези екстремисти“, каза Джордж Нашауати, който ръководи православна благотворителна организация в Дамаск. „Вижте какво се случи в Ирак. То може да се случи и тук“, заяви той.

Каква е реакцията на САЩ?

Те остро осъждат нападенията срещу християни, но всичко остава само на думи. Американската комисия за международна религиозна свобода – двупартиен орган на федералното правителство – препоръчва Държавният департамент да включи Египет и Ирак в списъка на страните, които сериозно нарушават религиозната свобода, подобно на Иран, който агресивно преследва християните, или Саудитска Арабия, която забранява всички неислямски вероизповедания.

Но засега Белият дом отказва. Републиканецът Франк Улф, представляващ Вирджиния в Камарата на представителите на американския Конгрес, който наскоро се завърна от Египет, каза, че коптите смятат, че САЩ са се договорили с „Мюсюлманските братя“. „Смята се, че докато защитават интересите на САЩ в региона, „Мюсюлманските братя“ могат да действат безнаказано в неговите граници“, заяви Улф.

Християни бягат от Мали

В Мали нямаше въстание от Арабската пролет, но има ожесточени бунтовнически действия на ислямисти. През 2012 г. салафитски екстремисти, свързани с Ал Каида, превзеха райони в северната част на страната, където разрушиха църкви, както и мюсюлмански светини. Ислямистките бунтовници взеха на прицел малкото християнско малцинство, подлагайки го на изтезания и екзекуции по бързата процедура, а близо 200 000 християни от Мали избягаха в бежански лагери в Алжир и Мавритания.

„Съжалявам за напускането на християнската общност“, каза кметът на Тимбукту и умерен мюсюлманин Усман Хале малко след нахлуването на ислямистите в града му. „Но не мога да гарантирам тяхната безопасност. А това са хора, които живеят заедно с нас от векове“, заяви той.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.