Bob-МТел искат да им доказваш с касова бележка, че си платил сметката

Възможно ли е да си платиш сметката, а въпреки това да те преследва фирма събирач на дългове към МТел? Разбира се, че е възможно, ще отговорят не един и двама потребители. Кой знае защо понякога фирмата събирач на дългове няма информация, че е платено, макар че във времето на компютрите това изглежда абсурдно.

Но ако хората на МТел ти поискат да представиш касова бележка, че си платил сметката – това вече е прекалено.

Точно на такъв случай попаднахме от e-vestnik.
Сметка за два месеца мобилен телефон на Bob на стойност общо 60,89 лв. е платена със закъснение от месец. Три дни по-късно на абоната се обаждат от фирма събирач на дългове и му обясняват, че трябва да си плати. Той възразява, че е платил, но от фирмата не вярват и го плашат, че ще последват не знам си какви санкции, съдия изпълнител и т. н. Следва есемес – дължите 60,89 лв. и т. н.
След още 4 дни (общо 7 дни след плащането на сметката) следва ново заплашително обаждане, служителката продължава да не вярва, че е платено и този път иска номера на касовата бележка, за да се увери. И пак следва есемес – имате задължение 60,89 лв. и т. н.
Тук вече МТел и техните зли кучета минават границата (фирмата се казва Кронос Рикавъри Мениджмънт – и е само една от няколко събирачи на дългове).
Това е тормоз.
И откъде накъде потребителят трябва да им представя касова бележка, за да доказва, че е платил? По закон е длъжен да я съхранява до излизане от магазина, ако става дума за покупка. За такава услуга би трябвало системата на МТел да регистрира всяко плащане. Ако системата им не е наред, това превръща всуки потребител в беззащитна жертва. Той трябва да доказва, че не е камила. Клиентите ще трябва да пазят всяка касова бележка за месеци наред. Това е скандално.

Плакат, издигнат на протест срещу мобилните оператори Ментел, Грабул и СВиваком в София. Снимка: e-vestnik

Тук е мястото да се отбележи, че т. нар. Bob е марка на МТел за определена услуга, въпреки че в началото много хора останаха заблудени, че става дума едва ли не за нов оператор. Служителите в офисите на Bob обясняваха, че тяхната компания ползва мрежата на МТел.
Въпросният Bob не издава фактури на фирми, работи само с физически лица, не праща разпечатки по пощата и др. Така че касовата бележка е единствен документ, че си платил. И се оказва, че ако го хвърлиш, след някой друг месец от Bob-Мтел могат да ти кажат, че не си платил. Тогава какво става?
На наше запитване до прес-отдела на МТел защо фирмата им събирач на дългове (Кронос Рикавъри Мениджмънт) няма информация за платени сметки и тормози клиентите, от МТел отговориха:

На агенцията е изпратена информация, в която се съдържат данни за конкретното плащане, но междувременно от агенцията са се свързали с Вас.

(Така ли? Какво утешително обяснение).

И поясняват още, че пращат информацията за платените сметки седмично. Това във времето на компютрите и интернет.
А в конкретния случай последното обаждане на техните събирачи на дългове става седмица след плащането. Тоест или те не са видели и тормозят, или очевидно информацията стига прекалено късно и така в системата им е заложен тормоз на потребителя.
Зли кучета…
Айде, чиба!

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.