Има ли вече гръцка „история на успеха“?

Промени ли се икономическият климат в Гърция? Върви ли страната към по-добро? Има ли наистина „success story“, както често повтаря премиерът Андонис Самарас?

Или това е „кодовото название на една добре режисирана операция за заблуда“, според лидера на опозицията Алексис Ципрас, който призова Самарас да се яви на „схватка“ с него по телевизията на тази тема.

С две думи върви ли Гърция в посока на „икономическо стабилизиране“ или към „катастрофа“? За първи път са налице данни и индикации в подкрепа на първото мнение, въпреки че има и постоянни „негативи“, като рецесия, безработица, дълг.

Публичните финанси на Гърция, например, са поставени под относителен контрол. Конкурентноспособността значително се подобри, както и балансът на текущите плащания. Очевидно е, че инвестиционният интерес започва да се „събужда“.

Банките се рекапитализират, а европейските ресурси „се задвижват“. Дебатът за „излизане“ на Гърция от еврозоната е преустановен. Спредовете в целия европейски юг и в Гърция сензационно са паднали.

Бюджетните и финансови измерения на икономиката показват тенденции към нормализиране, а най-важното е, че това става в една по-благоприятна европейска рамка. Дори Германия (на Меркел и Шойбле) прави „завой“ към необходимостта от насърчаване на икономическия растеж в страните от европейския юг.

Разбира се, тези процеси са придружени от голяма доза вътрешна ликвидност и много от тях ще зависят от самата динамика на тази ликвидност. Същественото е обаче, че Европа вече вижда изход от всеобщата рестрикция.

От друга страна, тази тенденция на стабилизиране (бюджетно, финансово) няма пряко отражение върху реалната икономика. Тя не облекчава въпреки всичко домакинствата. Нужно е време и съзряване и е свързана с темпове на растеж. Социалната кохезия продължава да е подложена на изпитание, както и реалната икономика. Все пак обаче има реални индикации за оптимизъм.

В Европа вече никой не залага на „гръцката катастрофа“…освен гръцката опозиция!

Парадоксалното е, че…“орлите от двореца Максим“ (правителството) откриха това относително добро стечение на обстоятелствата, за да формират схващането за политическа стабилност.

Но има ли „success story“ без политическа стабилност?

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.