„Тянанмън“ – отпечатък в паметта на оцелелите

Улица в Пекин. Снимки: Гергана Мартинова

Близо четвърт век след кървавото потушаване на протестите на пекинския площад „Тянанмън“ китайското правителство до голяма степен е изличило тези събития от историята. Дупките от куршуми по улиците отдавна са замазани, властите цензурират споменаванията на темата в интернет, а в повечето школски учебници случилото се назовава евфемистично като „политически размирици през 1989 г.“, пише „Вашингтон пост“.

Но за хората, участвали в студентските протести срещу репресиите и корупцията, продължава вестникът, тъмните сутрешни часове на 4 юни 1989 г. са оставили отпечатък върху паметта им, а за някои и върху телата им. Сега това поколение трябва да реши какво да разказва на децата си за този ден, ако изобщо реши да го прави.

Според вашингтонското печатно издание за мнозина от едновремешните демонстранти на „Тянанмън“, оцелели от кръвопролитията, решението зависи от това доколко са се променили междувременно собствените им възгледи. Измежду интервюираните десетина участници неколцина се чудят дали демократичната кауза, за която са се борили, не е била плод на младежките им страсти. Други са получили политическо убежище в чужбина и когато говорят на децата си „Тянанмън“, това е само история, просто част от дългата история на живота им.

Но дилемата е много по-сложна за останалите да живеят в Китай, където публичното споменаване на събитията от лятото на 1989 г. могат да доведат до наказателни мерки. До ден-днешен Пекин поддържа официалната позиция, че решението за прочистването на площада е било необходимо за стабилността, а годишнините от 4 юни се отбелязват с присъствието на хиляди полицаи по площада и разгонването на журналисти, пише „Вашингтон пост“.

Бившите демонстранти, направили успешна кариера в бизнеса, правото или науките, предпочитат да говорят за „Тянанмън“ само в тесен кръг, опасявайки се от последици за себе си или роднините. Даже и онези, които на времето са били сред активистите на протестите, днес съзнателно казват малко на децата си, които са израснали в обстановка на недоумение защо полицаи нахълтват в дома им всяка година, когато наближава годишнината, за да разпитват и отвеждат родителите за по няколко седмици, без да дават обяснения. А някои такива деца са подложени и на ограничения в училище, отбелязва вестникът.

Но за повечето родители е крайно време да направят избора – дали да защитят децата си от миналото, или да им предоставят опасната и горчива истина за авторитарното общество, в което продължават да живеят, констатира „Вашингтон пост“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.