Москва засилва „прякото управление“ на Дагестан

Арестуваният кмет на Махачкала Саид Амиров. Снимка: от тв екрана

Саид Амиров беше задържан в събота по подозрение, че е организирал убийството на Арсен Гаджибеков, висш служител от федералното следствие.

Амиров вече 15 години бе кмет на дагестанската столица Махачкала; с основание го нареждаха сред най-могъщите политически фигури в руската република, пише „Комерсант“.При операцията бе използвана бронирана техника и хеликоптер, напомнят изданията.

„Арестът на Амиров, смятан в Дагестан за непотопяем политик от тежка категория, ще има и други последици освен преразпределяне на сферите на влияние в републиканските властови структури“, предупреждава „Комерсант“, цитиран от Би Би Си.

Негови източници предсказват скоро шумни разследвания като нов, „икономически етап“ в обезвреждането на дагестанските престъпници.

Местните силови структури не са били използвани за ареста на Амиров. Това показва, че отношенията на Москва с местните елити са стигнали ново равнище, пише „Ведомости“.

Според вестника федералният център „засилва прякото управление“ на Дагестан, но „рискува да намали управляемостта на общинско равнище – от Москва не се вижда как са уредени там нещата“.

В общонационален мащаб показателният арест на Амиров може би е знак, че започва нова фаза от засилването на тайните служби. Федералните силови структури вероятно могат вече да не се съобразяват с изградената система от спънки и противовеси, предполага всекидневникът.

„Това между другото означава, че вече няма неприкосновени хора – нито добри, нито лоши. Няма хора с трайно положение, няма договорки“, констатира „Ведомости“ в редакционен коментар.

За 15 години кметът на Махачкала неведнъж е обвиняван в печата в корупция, връзки с въоръжените бунтовници, организиране на престъпления. Това обаче не правеше впечатление на никого в Москва. Какво се промени? – пита се изданието.

Най-простичката версия според него е, че наесен Дагестан ще се сдобие с нов президент. Временният лидер Рамазан Абдулатипов е обещал да се бори с местните кланове и руските тайни служби подготвят политическото поле за официалното му встъпване в длъжност.

„Малко по-трудно е да си представим, че центърът е решил най-сетне сериозно да оправи нещата в Дагестан – качеството на държавата там напоследък клонеше към нулата“, добавя „Ведомости“.

Не се знае защо това става в навечерието на олимпиадата в Сочи. Ако Абдулатипов и федералите зад гърба му нямат ясен план за действия, в Дагестан ще започне нова подялба на влиянието и това може да дестабилизира още повече целия регион, предупреждава Варвара Пахоменко от Международната кризисна група.

Според източник на „Известия“ в апарата на руския президент арестът на Амиров е бил разрешен от Кремъл. Нещо повече, тъкмо президентската администрация негласно е възложила на дагестанското ръководство без оглед на чинове и звания „да изчиства всички, малко от малко уличени в корупция и връзки с терористите“.

Арестът на Амиров е „начало на война с клановата корупционна система в кавказката власт“, а тази система е „основна причина за бандитизма и слабото икономическо развитие“, изтъква пред „Новие известия“ анализаторката Яна Амелина. Щом новият републикански лидер е „докопал“ личности от този мащаб, това обещава „добри перспективи за развитието на Дагестан“, убедена е тя.

Последиците от този арест още не са ясни, но със сигурност ще са много сериозни – „самият факт показва, че Москва се кани коренно да промени положението в Дагестан“, твърди „Новая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.