Виктор Орбан търси опора извън границите на Унгария

Ройтерс

Програма на унгарското правителство да предостави на етническите унгарци в чужбина правото да гласуват осигури на премиера Виктор Орбан предимство, което може да го остави на власт при евентуални близки изборни резултати. Няколко милиона унгарци живеят в съседните Румъния, Сърбия, Украйна и другаде – потомци на унгарците, оказали се извън родината, когато в края на Първата световна война са преначертани границите на страната.

Възползвайки се от промяна в правилата за гражданство, прокарана от партията на Орбан ФИДЕС, близо половин милион членове на диаспората са подали заявления за унгарско гражданство, което ще им даде право да се регистрират за участие в избори, включително парламентарните догодина.

Унгарският премиер е обвиняван от Европейския съюз, че подкопава демокрацията, но той е популярен като рокзвезда сред мнозина от унгарците в Румъния, които са му благодарни за възстановяването на връзките с историческото отечество.

Поддръжниците на Орбан казват, че са дали избирателни права на диаспората не заради политическа изгода, а като част от мисия за обединение на разпокъсаната унгарска общност. Много други страни също дават паспорти и избирателни права на диаспората си. Гласовете на унгарците в чужбина биха изиграли важна роля, ако изборите са „на кантар“, казват политически анализатори.

Критиците на Орбан, сред които САЩ и ЕС, твърдят, че използва популярността си, за да се окопае във властта. Той е обвиняван, че ограничава медиите, съдилищата и други институции, които са спънка за властта му, както и че поставя на ключови постове свои съюзници. Орбан отхвърля обвиненията.

ПОРАЗЯВАЩА ПОДКРЕПА

Орбан дразни някои съседни правителства. През февруари румънският външен министър заплаши, че ще изгони унгарския посланик заради скандал с развяване на знамето на унгарската общност.

Нивото на подкрепата за Орбан и ФИДЕС в град Миеркуря Чук, на 710 км от Будапеща, е поразяващо. Градът е част от областта Трансилвания в Румъния, която преди Трианонския договор от 1920 г. е била в границите на Унгария.

Юлия Йозеф, на 65 години, описва как веднъж се е ръкувала с Орбан, когато той посетил Румъния. „Имам прекрасни спомени от него“, каза тя на церемония този месец по случай религиозния празник Петдесетница, на която присъства унгарският президент, съюзник на Орбан. „Със сигурност ще отида да гласувам“, каза тя.

Петдесет и пет годишният Йозеф Фазекаш, автомонтьор от предимно унгарския град Сфънту Георге гостува в Миеркуря Чук за честването на Петдесетница. „Ние сме много щастливи, че някой в Унгария се опитва да направи нещо за унгарците, които живеят зад граница“, казва той.

От кандидатствалите до април за унгарско гражданство 420 000 души от диаспората, близо 300 000 са румънски граждани, сочи правителствената статистика. Неколцина етнически унгарци в Миеркуря Чук разказват, че когато положили клетва като граждани, получили поздравителни писма от Орбан. Една от тях казва, че получила писмо от унгарския премиер, който й напомня, че трябва да гласува в изборите.

Екземпляр от писмо на премиера до новите граждани в чужбина, предоставен на Ройтерс от унгарското правителство, не споменава пряко изборите. Но в поздравленията от шест абзаца, съпроводени от снимка и подпис на Орбан, се казва: „Можем да се организираме, можем отново да управляваме Унгария заедно и всички можем да имаме думата за бъдещето на нацията“.

До изборите през 2014 г. според изчисленията на правителството в Будапеща около половин милион души, което се равнява на пет на сто от населението на Унгария, ще са получили унгарско гражданство. Повечето са в Румъния, Сърбия, Украйна и САЩ.

Анализатори прогнозират, че броят на гласувалите в чужбина може да бъде някъде между 100 000 и 500 000. Те биха могли да определят кой ще спечели от едно до три места в 199-членния парламент.

При много близки изборни резултати – както през 2002 г., когато Орбан загуби от социалистите и остана следващите осем години в опозиция, гласовете на диаспората може да са решаващи.

„Ако се върнем към резултатите от 2002 г., възможно е няколко стотици допълнителни гласа за ФИДЕС да бяха променили нещата“, казва експертът по избирателни системи Роберт Ласло от мозъчния тръст „Политикал капитал“.

Според последните социологически анкети ФИДЕС изглежда явен фаворит пред разединената опозиция. Но при неопределили се половината от осемте милиона вътрешни избиратели, изненади не са изключени. Даже и ако ФИДЕС спечели с голяма разлика, има още един въпрос: дали ще запази мнозинството си от две трети в парламента, което използва, за да прокара промени в конституцията.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.