Да осъдиш убиец след 18 години заради некадърни ченгета. Все съдът им виновен…

Историята с тройния убиец Димитър Кънчев, който на 17 години уби баща си, майка си и братчето си, е по-страшна от сюжет за страшен филм.

Чак тия дни го осъдиха на 18 години затвор за извършеното през 1997 г.

Не, няма нови свидетели или извадено отнякъде доказателство и ДНК-анализи, както става по филмите.

16 години българският съд не може да го вкара в затвора, защото ченгета и следователи са си свършили мърляво работата. Топ следователите от 90-те години Ботьо Ботев и Богдан Карайотов са двамата виновници за тази куриозна съдебна сага.

Двамата са прочути с много други убийства и шумни случаи, един от които е убийството на Луканов, като обвинените в онзи случай се измъкнаха. Може да се предполага – пак заради способностите на Ботев и Карайотов.

17-годишният Димитър Кънчев признава пред двамата следователи, по онова време мастити шефове на дирекции, че е убил с пистолет баща си и доведената си майка, после заклал 4-годишното си братче и намушкал за всеки случай родителите. Признанието е записано на видео.

Но двете велики ченгета са направили разпита без адвокат, освен това са дали на обвиняемия диазепам, което много ловко е използвано от адвоката на убиеца – Марин Марковски. 16 години са нужни да се докаже пред съда, че диазепамът не е повлиял на показанията.

Но не е само това – всеки разпитан по начина, по който е разпитан убиецът, ще се отметне в съда и тези самопризнания стават кръгла нула. Това двамата топ-следователи явно не са го научили 8 години след падането на комунизма, въпреки променените закони.

И не е само това – на т. нар. следствен експеримент, при който убиецът води разследващите до боклуджийската кофа, в която е хвърли кървавите ръкавици (и ги намират там, заедно с други доказателства), има тежки процесуални нарушения. Присъствали са хора, които не е трябвало да присъстват, а има липса на други. За поемни лица са извикани неадекватни и пияни хора.

Благодарение на всичко това, забъркано от Ботев и Карайотов, 16 години убиецът е на свобода, има 4 оправдателни присъди и 4 пъти Върховният касационен съд връща делото за ново разглеждане. През това време убиецът живее в къщата на жертвите, ходи в околните заведения, където хората го гледат уплашени. И с право – човек с такова съзнание е способен да извърши ново убийство.

Години наред ченгетата представяха нещата така, че винаги съдът е виновен за ненаказани престъпници и издигнаха парадигмата „Ние ги хващаме, те ги пускат”. Това е наследството от комунизма – некадърни ченгета, свикнали да работят със самопризнания и съдът да осъжда, само защото са арестували някой.

Случаят е показателен за още стотици неприключени дела за тежки престъпления. И още хиляди дела за по-леки престъпления. Ако някой иска промяна в съдебната система, трябва първо да почне от полицията.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.