Русия – строг закон против тютюна предизвиква напрежение

Руският закон против тютюна ще работи, но може да предизвика напрежение в обществото, смятат експерти на „Комерсант“. Вестникът прави опит да установи дали ще действат ограниченията върху тютюнопушенето, влезли в сила в Русия на 1 юни, предаде Би Би Си.

Новият закон забранява пушенето практически навсякъде – в офисите, училищата и вузовете, по стадионите и в санаториумите, във всички държавни учреждения, на плажовете, във входовете на жилищните сгради, в обществения транспорт и т. н. Рекламата на тютюневи изделия вече е противозаконна. След година предстоят нови ограничения, припомня изданието.

С тези строги забрани Русия изпълнява ангажиментите, поети според рамковата конвенция на Световната здравна организация за борба с тютюнопушенето. По данни на СЗО в Русия има 44 милиона пушачи и те консумират за година 390 милиарда цигари. Според експерти на организацията намалената работоспособност на пушачите и лекуването на специфичните им болести ощетяват руската икономика с 1,5 трилиона рубли годишно, пише всекидневникът.

Цитирани в него здравни експерти са убедени, че забраните ще имат реален ефект. Руската коалиция срещу тютюна твърди, че хората в страната ще започнат да пушат и да боледуват по-рядко само след година – също като в други държави, където година след подобни ограничения инфарктите на миокарда например са намалели със 17 на сто.

Пушачите пушат по-малко, защото се налага да излизат навън; другите по-малко се излагат на пасивно пушене, обяснява Даря Халтурина, съпредседател на Руската коалиция срещу тютюна.

Други експерти обаче критикуват механизма на ограниченията. Дмитрий Янин, оглавяващ Международната конфедерация на потребителските дружества, не харесва това, че в руските клубове, кафета и ресторанти ще бъде забранено да се пуши чак след година, а според анкети на сдружението 90 на сто от хората се дразнят точно от тютюневия дим в заведенията.

Социолозите са на различни мнения дали хората в Русия изобщо знаят за забраните. Според центъра ВЦИОМ 91 на сто от населението са информирани за тях. Анкета на центъра „Левада“ обаче показва, че 46 на сто от жителите на страната познават добре новия закон, а 48 процента „само са чували нещо“.

Законът дава на непушачите морално право да възпрепятстват пушачите – това вече е повод за задоволство според здравната комисия в Държавната дума. От друга страна точно това може да предизвика психологическо напрежение и мащабни конфликти в производството, смята Александър Шершуков, секретар на руската Федерация на независимите профсъюзи.

През април впрочем в Русия се състоя учредителен конгрес на Движение за правата на пушачите, което смята да се бори за смекчаване на законодателството, посочва „Комерсант“.

Актьорът Михаил Боярски, лидер на това движение, заявява в друг материал във вестника, че „законът само ще озлоби хората и ще създаде нервозна атмосфера“.

„Пушенето не ми изглежда нещо престъпно. А и в десетте Божи заповеди не се казва нищо за пушенето, затова пък се казва за кражбите, а у нас имам усещането, че всички крадат. И след успешна кражба как да не запалиш?“, коментира Боярски.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.