„Ню Йорк таймс“: Тормозът над ромите във Франция продължава

Лагер на роми край Лион. Снимка: АП/БТА

Само през последните три седмици френската полиция разтури ромски лагери в Сен-Дени близо до Париж и при река Вар западно от Ница. В Лион 200 роми бяха временно настанени във физкултурен салон, след като неизвестен извършител запали предишното им местообитаване в изоставен завод, убивайки две жени и 12-годишно дете, пише в кореспонденция от Париж в. „Ню Йорк таймс“.

Социалистическото правителство на президента Франсоа Оланд дойде на власт преди една година с обещания за подобряване на положението на ромите, слагане край на импровизираните катуни и жилищно настаняване и интеграция за засегнатите. Обаче подобно на други обещания, като връщането на икономическия растеж, действителността се оказа непокорен политически партньор, отбелязва вестникът.

На 1 януари ще настъпи промяна в правилата. От тази дата румънците и българите, 7 години след приемането си в ЕС, ще придобият същите права за пътуване и работа в страните членки като другите граждани на евросъюза. Това обаче няма да ги направи по-желани гости – повечето нелегални ромски имигранти идват от тези две нации.

Десните и крайнодесните антиимигрантски и националистически партии из цяла Европа разтръбиха идващата промяна и породиха опасения от голям наплив от бедни работници и от престъпници, които ще се стремят да вземат работата на тукашните граждани и да се възползват от разточителните системи за социални помощи, пише „Ню Йорк таймс“.

Въпреки наближаващите промени в правилата, експулсиранията от Франция се увеличават. През 2012 г., която беше изборна, 12 841 граждани на Румъния и България, почти всички от тях роми, бяха депортирани от Франция, което е увеличение от 18,4 процента в сравнение с 10 841 през 2011 г., а през 2010 г. депортирани са били 9529 души по данни на френското вътрешно министерство.

Неотдавна в съвместно писмо до Европейския съвет и Европейската комисия вътрешните министри на Великобритания, Германия, Австрия и Холандия поискаха нови санкции срещу хората, които прекосяват граници на безвизов режим, за да „злоупотребяват“ със системите за социални помощи, припомня изданието.

Политиците се съсредоточиха и върху дребната престъпност като джебчийството и кражбата на смартфони, които отъждествяват с ромите. Неотдавна Лувъра затвори вратите си за един ден в знак на протест, защото групи млади мъже тормозели персонала и посетителите (входът в музея е безплатен за лица под 18 години). Лувъра сега е поместил предупреждение срещу джебчии в сайта си, отбелязва вестникът.

Правната изолация на Румъния и България се отрази зле на ромите, казва Александър Льо Клев, бивш директор на Ор ла Рю (Вън от улицата) и член на Ромйороп – сдружения, които работят в шест страни за подобряване на здравословното състояние и стандарта на живот на ромите.

„Парадоксално, положението им се влоши след влизането на страните им в ЕС. Ромите изгубиха някои права, като осигурена от държавата медицинска помощ, които имаха като чужденци извън ЕС“, посочва той.

Льо Клев, който говори ромски и е работил с млади роми във Франция, каза, че често им се отказва жилищно настаняване, отчасти защото са мургави и физически разпознаваеми. „Проблемът е, че те са забележими физически, но в институционно отношение са невидими“, заявява Льо Клев, цитиран от „Ню Йорк таймс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.