Социалната мрежа Ask.fm крие опасности за тийнейджърите

Социалната мрежа Ask.fm стресира тийнейджърите, които търсят кибертръпката, пише в. „Монд“. Проблеми възникват за децата и тийнейджърите при общуването в набиращата светкавична популярност социална мрежа Ask.fm – сайт, в който потребителите приемат като автоматична функция получаването на анонимни съобщения и много от тях не знаят как да я деактивират.

Лансираният през юни 2010 г. в Рига сайт е основан на прост принцип: „Хората общуват помежду си главно чрез въпроси и отговори“, обяснява съоснователят Марк Теребин. Въпреки че минималната възраст за членство е 13 години, много деца под тази възраст лъжат за годините си, за да са част от клуба, отбелязва вестникът.

По данни на comScore Ask.fm е вече на 91-о място в световната класация на интернет сайтовете. През април 2012 г. тази социална мрежа е имала 5 милиона членове, сега те са вече 53 милиона. В ранглистата на социалните мрежи Ask.fm е на десето място, точно след четири американски (Facebook, Twitter, LinkedIn Tumblr), три китайски (QQ, Weibo, Pengyou) и две руски (VK, Odnoklassniki). Младите вече обръщат гръб на Фейсбук в търсене на други източници на тръпка онлайн, а Туитър им е твърде сложен, пише „Монд“.

Световният успех на Ask.fm не го спасява от по-мрачната действителност. На 9 септември 2012 г. българският клон на Центъра за по-безопасен интернет (Safer Internet Center – услуга за телефонна помощ към Европейската комисия) получава 900 обаждания за действията на разсъблечено 11-годишно момиче и за 5-годишно момченце, които предлагали да изпълняват всякакви искания в Ask.fm.

„Сайтът не ни даде АйПи адреса на компютъра на децата, но на 10 септември българското звено за борба с киберпрестъпността арестува 29-годишен мъж“, съобщава Георги Апостолов от българския център.

Въпреки че в повечето съобщения в Ask.fm се говори за музика, флиртуване и сприятеляване, „за всеки член броят на получените отговори се регистрира и се публикува класация, така че трябва да се държиш предизвикателно и крайно, за да бъдеш забелязан и да привлечеш отговори“, обяснява Паскал Гаро от програмата „Интернет без страх“.

През септември и октомври 2012 г. две ирландки на 15 и 13 години се самоубиват. „Те са били членки на тази социална мрежа, където са получавали обиди, но са били тормозени и в училище“, посочва Лора Хигинс от британския клон на Центъра за по-безопасен интернет.

Два месеца по-късно се самоубива и голямата сестра на едно от двете момичета. Във Великобритания от септември м.г. е имало пет или шест случая на самоубийства на тийнейджъри, които са били тормозени в Ask.fm, въпреки че не е доказана причинно-следствена връзка, отбелязва Лора Хигинс.

Главният проблем на Ask.fm е ниското ниво на защита на потребителите – всеки, който се регистрира, приема като автоматична опция получаването на анонимни послания и много от младите потребители не знаят как да я изключат, казва Паскал Гаро.

Именно в тези анонимни съобщения се съдържат най-тежките обиди и ругатни, които се виждат от всички, защото при регистрирането си всеки член на мрежата приема „световното разпространение на информация в интернет“, добавя тя.

За контрола на съдържанието Ask.fm разполага само с 50 модератори, а ежедневно се постват 30 милиона въпроси и още толкова отговори. Освен това условията за ползване са единствено на английски, докато търговски ефикасният и рентабилен сайт се предлага на 32 езика, отбелязва „Монд“.

Във Великобритания Лора Хигинс казва, че Ask.fm вече реагира по-бързо и за по-малко от 15 минути изтрил словесните нападки, които получило младо момиче по повод неотдавнашната кончина на баща си.

Хигинс същевременно признава, че не е постигнала успех в опитите си да убеди сайта повече да не слага автоматично опцията за получаване на анонимни послания при регистрирането, пише „Монд“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.