Нобелистът Памук срещу репресиите. Гневът на турците в интернет. Арестувани блогъри

Протестът в Истанбул. Снимка: tumblr

Турският писател, носител на Нобелова награда за литература за 2006 г., осъди „репресивното“ поведение на консервативното ислямско правителство на Ердоган и приветства демонстрантите в Истанбул. В текст, публикуван от ежедневника „Хюриет“ Памук припомни, че протестите, които разтърсват Турция вече шест дни, са тръгнали от защита на парк в центъра на Истанбул, които бяха заплашени от правителствен проект за застрояване и осъди действията на властите спрямо протестиращите.

„Намерението за осъществяване на големи промени, засягащи площада и парка, които носят спомени на милиони хора, без да се поиска тяхното мнение и да се бърза с изсичането на дърветата, е голяма грешка на правителството на Ердоган“, заявява писателят. Текстът на неговото мнение бе публикуван на интернет страницата на „Хюриет“. „Тази безчувствена политика показва без всякакво съмнение все по-авторитарното и репресивно поведение на правителството“,подчертава Памук.

Той е автор на редица романи, в които действието се развива в Истанбул и отдаде почит на протестиращите в многомилионния град. „Това, че не се отказват лесно от спомените си, ми дава доверие и надежда за бъдещето“, пише той.

60-годишният Орхан Памук е един от малкото турски интелектуалци, които публично признават арменския геноцид. Той многократно е имал проблеми с турското правосъдие. Памук критикува и поведението на Анкара срещу кюрдското малцинство. Той е най-продаваният по света турски писател, като книгите му са публикувани на повече от 60 езика. През 2006 г. става и първият турски писател, получил Нобелова награда за литература.

Двадесет и четирима блогъри са арестувани в град Измир в Турция за антиправителствена пропаганда. Други 14 са обявени за издирване. Това съобщи агенция DHA, цитирана от ИТАР-ТАСС. Според местните власти на компютрите на всички задържани били открити доказателства за противоправна дейност. Премиерът на Турция Реджеп Ердоган отправи по-рано критика към Twitter, като го определи като „нарушител на спокойствието“ в държавата и източник на дезинформация.Двама от арестуваните 24-има блогъри в Измир са българи. Те са заподозрени, че чрез мрежата са подстрекавали към размирици и антиправителствена пропаганда, съобщава “Родопи 24”, позовавайки се на информация от наши изселници.Всички задържани са под 25 години. Полицията е извършила обиски в 38 апартамента в пристанищния град. Задържаните са обвинени в подстрекателство и разпространяване на подривна информация. Други 14 блогъра са обявени за издирване, предаде по рано ИТАР – ТАСС.

Още по темата: Гняв в интернет

Люси Ронфо, в. Фигаро

Турците протестират на улицата и в интернет. Още веднъж социалните мрежи се утвърдиха като говорител на народния гняв. Снимки, видеозаписи или свидетелски разкази на демонстрантите са публикувани в Туитър, Фейсбук или Тъмблър от началото на сблъсъците в Истанбул, избухнали преди седмица. Тази действителност не се нрави на премиера Реджеп Тайип Ердоган. В интервю, разпространено в неделя по турската телевизия, той определи Туитър като заплаха.

„В Туитър могат да бъдат открити най-големите лъжи“, заяви той. „Според мен социалните мрежи са най-голямата заплаха за обществото“, добави той.

Тези премиерски критики са в отговор на силното присъствие на турските демонстранти в социалните мрежи, по-специално в Туитър. Според изследване на университета в Ню Йорк 950 000 туита, гласящи: „Да окупираме парка Гези“, са били публикувани в петък и събота в разгара на протестите. Тоест, средно по 3000 туита на минута.

Турците използват Туитър, за да бият тревога до големите международни медии за настоящата ситуация, но и за да разменят информации. В Туитър има и туитове от противници на демонстрантите, но те са по-малко на брой.

Според университета на Ню Йорк 90 процента от туитовете относно протестите в Турция са публикувани от самата Турция, като 50 процента от тях са качени от Истанбул, където се намира паркът Гези. Тези проценти са доста по-големи в сравнение с наблюдаваните по време на събитията през Арабската пролет. Тогава например едва 30 процента от туитовете относно египетската революция идваха от самия Египет, а останалата част беше качвана от западните страни. Освен това сега 88 процента от туитовете относно протестите в Истанбул са на турски, което означава, че те са адресирани по-скоро до национална, отколкото до международна аудитория.

Но това не пречи на потребителите от други страни да се опитват да изразяват солидарността си. Сред туитовете в подкрепа на протестиращите се открояват тези на Анонимните. Много активни по време на други протести от Окупирай Уолстрийт, та чак до събитията от Арабската пролет, активистите на Анонимните използват този път Туитър, за да предават кадри и аматьорски записи, направени на място в Турция. Клиповете често пъти свидетелстват за полицейското насилие срещу демонстрантите.

В Туитър Анонимните качват и фотомонтажи, критикуващи властта в Анкара. „Ердоган, добре дошъл в клуба на диктаторите“, пише на един от тях, в който Ердоган е сравнен с иранския президент Махмуд Ахмадинеджад.

Страстта на турците по социалните мрежи е подплатена и със страха от цензурата. Журналистът от „Уолстрийт джърнъл“ Джо Паркинсън съобщава в блога си, че в Турция се носят слухове за блокада на Фейсбук и на Туитър от страна на правителството. Властта е обвинявана също така, че ограничава интернет връзките, за да пречи на протестиращите да изпращат снимки и клипове, или пък че е прекратила действието на мрежата от трето поколение в някои части на Истанбул.

Към този момент институтът Ренезиз, който наблюдава състоянието на интернет по света, не е констатирал по-специални действия, които могат да потвърдят тези твърдения.

„Не можем да изключим възможността за забавяне на местно ниво на мрежата“, казва Джим Коуи, съосновател на компанията. Той обаче припомня, че тези проблеми може също да са причинени от прекалено голям брой свързвания по едно и също време, което се случва често пъти по време на големите събирания и демонстрации.

Още по темата: Големите градски проекти на Ердоган са в основата на протестите

Никола Шевирон
Франс прес

Големите градски проекти на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган са в основата на протестите, които разтърсват Истанбул от пет дни насам, като демонстрантите се мобилизират, за да запазят града си от икономическите и идеологически интереси на правителството.

От едно малко зелено пространство с около 600 дървета в сърцето на европейската част на Истанбул тръгна протестното движение, което след това се разпространи в страната и обедини целия гняв срещу правителството.

Първите демонстранти окупираха парка Гези, за да попречат на изграждането на негово място на копие на казарма от периода на Османската империя, в която се предвижда да се помещава културен център, търговски център и както подчерта Ердоган в неделя – джамия.

„Ясно може да се види в това дело синтез между либерализма и ислямизма, проповядван от правителството: от една страна той говори да построи голям търговски център, а от друга – да изгради великолепна джамия, която ще символизира славата на мюсюлманското общество“, отбелязва Симтен Джошар, политолог в университета Хаджеттепе в Анкара .

Символът е толкова по-силен, като се има предвид, че паркът Гези е разположен покрай площад Таксим, който в продължение на десетилетия бе място за изразяване на всички социални борби.

„Става дума да се направи от Таксим едно по-консервативно, по-капиталистическо място, става дума за разчистване на сметки с реформисткото движение“, потвърждава архитектът по градустройство Мурат Джемал Ялчънтан от истанбулския университет „Мимар Синан“.

Правителството започна също проект за изграждане на гигантска джамия с капацитет от 30 000 места на най-високия хълм на Истанбул – Чамлъджа, откъдето тя ще се издига над пролива Босфора.

Но наред с парка Гези и изграждането на джамии Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието имат и други амбиции за Истанбул.

В северната част на града миналата седмица премиерът официално постави началото на изграждането на трети мост, свързващ двата бряга на Босфора, на стойност от около три милиарда долара 2,3 милиарда евро .

Мостът ще бъде част от гигантски проект, включващ изграждането на огромно летище, което ще може да посреща до 150 милиона пътници годишно, на канал, свързващ Черно море с Мраморно море, за да се разтовари проливът Босфора и на два нови града покрай този канал, всеки от които с по един милион жители.

„Целта на този проект е откриването на нови терени за строеж“, предупреждава Тайфун Кахраман, президент на Камарата на архитектите по градоустройство на Истанбул, чиято организация постави палатка в парка Гези.

„В града вече не остават терени за строеж. Затова държавата приватизира всички обществени терени и предприема гигантски инфраструктурни проекти, които ще й позволят да обяви нови терени за строеж“, добавя Кахраман, изразявайки съжаление за очакваното изсичане на гори в северната част на Истанбул – „природно богатство с жизненоважно значение за града“.

Зад тези големи проекти, както и зад по-дискретните за градско преустройство, много хора изобличават завземането на града от някои икономически групи, близки до Партията на справедливостта и развитието.

„Ясно е, че проектът за градско преустройство не бе замислен, за да се осигури по-добро жилищно настаняване на жителите, а за да може някои собствености да минат от едни ръце в други“, коментира Сами Йълмазтюрк, главен секретар на Камарата на архитектите в Истанбул.

Той припомня, че в много „обновени“ квартали жителите с по-скромно финансово положение са били принудени да си търсят ново жилище в периферията на града, отстъпвайки място на едно по-заможно население за голямо удоволствие на агентите на недвижими имоти.

„Има множество примери в Истанбул, където общински терени бяха продадени и след това градустройственият план бе променен, за да се позволи изграждане на големи небостъргачи. Там има големи финансови залози, които включват съвсем определени групи“, посочи Кахраман.

„Хората осъзнават това и реагират много силно“, добавя архитектът по градустройство, според когото „жителите на Истанбул искат да станат собственици на своя град“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.