Кофишопове срещу забраната за канабис за чужденци

Франс прес

Меню на марихуаната в кофишоп. Снимка: Бистра Величкова

Кофишоповете на Маастрихт открито се опълчиха на общината, на която й е омръзнал наркотуризмът и им забрани да продават канабис на чужденци. Резултатът е противоборство, белязано от съдебни преследвания и затварянето на повечето кофишопове в града.

От 1 януари всяка община в Холандия може да нареди на кофишоповете си да продават канабис само на холандски граждани. Целта е борба с вредните фактори като задръствания, улични дилъри, нощен шум, които са предизвикани от идването на милиони чужденци всяка година в около 650-те подобни заведения в страната.

Град Маастрихт е един от най-засегнатите от тези вредители, защото е приклещен при границите с Белгия и Германия. Той прилага новия закон, както и други южни холандски градове. Забраната обаче не се прилага от Амстердам и северните градове, които са по-отдалечени от Белгия, Германия и Франция.

Кофишоповете в Маастрихт, които уверяват, че отхвърлят всякаква „дискриминация“ и са лишен от 65 процента от клиентелата си, са против новата забрана.

Те изтълкуваха като разрешение становището на административен съд от 25 април, че общината е допуснала грешка като е наредила да се затвори заведението „Изи гоинг“ (Easy Going) през май 2012 г. за нарушаване на закона – който в Южна Холандия влезе в сила по-рано от 1 януари 2013 г.

Поради това заведенията от Асоциацията на кофишоповете в Маастрихт (VOCM), в която влизат 13 от 14-те кофишопове в града, отново започнаха да продават канабис на чужденци от 5 май, но това не продължи дълго.

Последваха полицейски проверки и санкции с временно затваряне и копишоповете от VOCM един след друг затвориха врати.

Осем собственици и служители на кофишопове освен това ще се явят пред съда на 12 юни по наказателна процедура. Очакват се и други. Общината и VOCM чакат резултата от това дело, за да се установи юриспруденция.

14-ият кофишоп в Маастрихт остава отворен.

„След неотдавнашно съдебно решение се разпространи невярната представа, че кофишоповете отново могат да продават свободно на чужденци“, се казва в изявление на прокуратурата. Тя уверява, че съдът не е критикувал самата нормативна мярка, а единствено начина, по който общината е аргументирала решението си да затвори „Изи гоинг“.

Според местните власти е достатъчно да се уреди този процедурен въпрос и ще се узаконят заповедите за затваряне на заведения.

„Кофишоповете са хитри. Тази история със затварянията например е голям майтап, те се изкарват жертви“, уверява говорителят на общината Гертян Бос.

В действителност кофишоповете, които са получили нареждане да затворят, може да останат отворени след подаване на молба в този смисъл, докато тече процедурата пред административен съд, посочва той.

VOCM отказа да коментира случая. Според холандските медии най-малко един кофишоп е решил да не подава такава молба, за да се ускори процедурата.

Според председателя на VOCM Марк Йосеманс сегашната ситуация отчасти е по вина на съседните страни, които забраняват продажбата на канабис и по този начин стимулират гражданите си да отидат в Холандия. „Ако правителствата на тези страни поемаха отговорността си, нямаше да стигнем дотук“, каза той.

Притежанието, консумацията и продажбата на по-малко от 5 грама канабис на човек в кофишоповете се толерира в Холандия от 1976 г., макар че това технически е незаконно.

Гертян Бос смята, че въвеждането на нормативната мярка е намалило от 1,5 милион на 300 000-400 000 души броя на чужденците, които посещават ежегодно кофишоповете в Маастрихт.

Някои туристи са неосведомени или въпреки всичко си опитват късмета и с разоварование установяват, че кофишоповете са затворени. Това е добро дошло за уличните дилъри, които постоянно се навъртат наоколо и предлагат по-евтин канабис или по-твърди наркотици.

Общината признава, че техният брой не е намалял и че са дори по-настоятелни отпреди. Според VOCM броят им дори се е увеличил.

„Не можем да го докажем, но мислим, че някои улични дилъри са наети от самите кофишопове“, казва Гертян Бос.

По протежение на пресичащата града река Маас е почти невъзможно да не ви заговорят дилъри, като най-дръзките силно се провикват: „Хубава тревица!“

Поради това бе засилено полицейското присъствие, а общинският съвет реши да провери възможността за евентуалното преместване на половината кофишопове от Маастрихт извън града. Тази мярка е била споменавана многократно в миналото.

Тогава кофишоповете в центъра на града биха останали забранени за чужденци, докато тези извън града ще ги приемат, като в такъв случай се поражда риск от създаване на канабисови гета.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.