Кой даде на Сирия химически оръжия като противовес на Израел

Ройтерс

Сирия, която бе победена от Израел в три войни и се страхува, че най-големият й враг се е сдобил с ядрен арсенал, започна преди три десетилетия сериозно да изгражда тайна програма за химически оръжия с помощта на своите съседи, съюзници и на европейски химически компании.

Дамаск не разполагаше с технологията и научния капацитет да създаде своя програма, но с помощта на съюзници в чужбина се предполага, че е натрупал едни от най-смъртоносните запаси от нервнопаралитичен газ в света, казаха западни военни експерти.

„Сирия беше доста силно зависима от външна помощ в зората на своята програма за химически оръжия, но сега битува мнението, че разполагат със собствен капацитет за производство на химически оръжия“, каза Ейми Смитсън, която е експерт по ядрени, биологични и химически оръжия към Центъра за изследвания върху неразпространението на ядрени оръжия „Джеймс Мартин“ във Вашингтон.

В момент, когато сирийската гражданска война навлиза в третата си година с над 80 000 убити, има съобщения, че правителството на президента Башар ал Асад е използвало химически оръжия, а има и опасения, че те могат да попаднат в ръцете на екстремисти, целящи да дестабилизират региона.

Като резултат от войните през 1967, 1973 и 1982 г. Сирия се опита да парира военната мощ на Израел.

В региона вече са използвани неконвенционални оръжия. Покойният иракски президент Саддам Хюсеин използва химически оръжия като иприт и други видове нервнопаралитичен газ през 80-те години, включително при убийството на 5000 кюрди в Халабджа по време на войната с Иран.

Ислямската република, която е съюзник на Сирия, е обвинявана от Запада, че цели да разработи атомна бомба, което Техеран отрича, а Израел отказва да потвърди, че разполага с ядрени оръжия. „Сирия трябваше да се сдобие с нещо против Израел“, каза за Ройтерс Смитсън.

Анкетна комисия на ООН за човешките права съобщи вчера, че има „разумни основания“ да смята, че ограничени количества химически оръжия са били използвани в Сирия. До тях достигнали твърдения, че правителствените сили и бунтовниците са използвали забранените оръжия, но по-голямата част от свидетелските показания били свързани с употреба от страна на правителството.

Сирия е една от само седемте страни, които не са се присъединили към Конвенцията за забрана на разработката, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие от 1997 г., която задължава членовете й напълно да унищожат запасите си.

Арабската държава обикновено не коментира химическите си оръжия, но през миналия юли тя за първи път призна, че разполага с такива. Говорителят на външното министерство Джихад Макдиси заяви на пресконференция, че армията няма да използва химически оръжия, за да смаже бунтовниците, но че може да ги използва срещу чужди сили.

ЗАГУБА НА КОНТРОЛА

Макар и да е относително лесно да се произведат малки количества химикали, увеличаването до мегатонове на прекурсорите, необходими за производство на оръжия за масово унищожение, изисква дългосрочни, промишлени съоръжения с модерно оборудване.

Първата технология и системи за производство вероятно са придобити от Съветския съюз и предреволюционен Египет, смятат военни експерти, а химическите прекурсори са дошли от европейски компании.

За да подсили собствения си капацитет, Дамаск създава Центъра за научни изследвания (ЦНИ) – агенция начело със цивилен ръководител, която е ръководена от военното разузнаване.

Това е „най-добре оборудваният изследователски център в Сирия, разполагащ с по-добър технически капацитет и оборудване от четирите сирийски университета“, написа миналия месец „Инициатива срещу ядрената заплаха“ – водеща организация за неразпространение на оръжия за масово унищожение.

ЦНИ, който бе нападнат от бунтовници по-рано тази година, отговаря за съоръженията за химически оръжия в Думайр, Хан Абу, Шамат и Фираклус, посочва американският Център за стратегически и международни изследвания. Според него ЦНИ е изградил съоръжения за везиканти, зарин, иприт и нервнопаралитичен газ Ви Екс.

Агенцията сега се оглавява от един от топ съветниците на Асад, шефа на националната сигурност Али Мамлук, каза дезертиралият от сирийската армия бригаден генерал Мустафа аш Шейх.

„Човекът, който отговаря за химическите оръжия, е Али Мамлук, но действителният контрол върху оръжията все повече се раздробява“, заяви за Ройтерс от неизвестно място в Северна Сирия Шейх, който е служил почти две десетилетия в подразделения за химически оръжия. „Самият Асад е загубил цялостния контрол“.

Мамлук, който е в списък със санкции на ЕС срещу сирийци от 2011 г., бе повишен миналата година в шеф на националната сигурност, след като предшественикът му бе убит при бомбено нападение в Дамаск. Смятан за човек от вътрешния кръг на Асад, той е един от двамата сирийски офицери, които бяха привлечени под отговорност миналия август в Бейрут за предполагаем заговор за подпалване на религиозно насилие в Ливан. Усилията да бъде открит за коментар бяха неуспешни.

По думите на Шейх арсеналът сега е в ръцете на обучени да боравят с химически оръжия лоялисти на алауитския клан на Асад – разклонение на шиитския ислям – и се използва за ограничени нападения, убили десетки бунтовници.

„Повечето химически оръжия се превозват в алауитски райони в Латакия и близо до крайбрежието, където режимът разполага с капацитета да ги изстрелва с помощта на сравнително точни ракети земя-земя със среден обсег“, каза той.

Някои химически боеприпаси остават в бази около Дамаск и са поставени в артилерийски снаряди. „Въпрос на време е и големите бойни глави да влязат в употреба“, заяви Шейх.

Американски представител, запитан за коментарите на бившия сирийски военен, каза следното за Ройтерс: „Това е предизвикващ загриженост сценарий, който следим внимателно.“

Съобщенията за употреба на химически оръжия на бойното поле зачестиха през последните седмици. Екип от инспектори на ООН не получи достъп и не можа да провери истинността им.

НЕЛЕГАЛНИ ДОСТАВЧИЦИ

Основата част от технологията за производство на химически и биологични оръжия е дошла от „големи химически комисионери в Холандия, Швейцария, Франция, Австрия и Германия“, съобщи Globalsecurity – интернет портал, осигуряващ информация от сферата на сигурността.

В началото на 80-те години Сирия внася предимно френски фармацевтични продукти, някои от които са така наречените химикали с „двойна употреба“, които могат да се използват и за химически оръжия, се посочва в сайта.

Широка гама от промишлени химикали с легално приложение, като например в земеделието, също са прекурсори за химически оръжия. Най-важните прекурсори за зарина – нервнопаралитичният газ, за който се смята, че е използван при последните сражения в Сирия, са метилфосфонил дифлуорид и изопропиловият алкохол.

В никое от съобщенията не се назовават конкретни компании доставчици. Сирия каза, че възнамерява да използва химикалите за земеделие.

Набавянето на необработени химикали на международния пазар стана по-трудно през 1985 г., когато предполагаеми сделки бяха забранени от Австралийската група – 40-членна международна организация, целяща да възпре химическите и биологични оръжия чрез контрол върху износа.

Според някои експерти Дамаск е намерил алтернатива, сдобивайки се с доставки от Русия и Иран, но Сирия може да се е превърнала и в мрежа за нелегални търговци, използващи подставени компании, за да продават на Иран и Ирак.

Бившият руски генерал Анатолий Кунцевич е заподозрян в контрабанда в Сирия на прекурсори за газ VX, посочва Globalsecurity. Той е починал през 2002 г.

Макар и да остават въпросите за произхода на запасите на Сирия от химически оръжия, оценката от март на американското правителство не оставя никакво съмнение за заплахата, която те представляват.

„Цялостната програма за химически оръжия на Сирия е голяма, сложна и географски разпръсната, като има обекти за съхранение, производство и подготовка“, писа Дирекцията на националното разузнаване на САЩ.

Тя „има потенциала да причини огромен брой жертви и по наша оценка ако все по-обкръженият отвсякъде режим реши, че ескалацията на насилието чрез конвенционални средства е недостатъчна, той може да е готов да използва и химически оръжия срещу сирийския народ“.

Още по темата: Франция и Великобритания имат доказателства

Франция заяви, че разполага с доказателства за използване на зарин от сирийския режим, и каза, че всички възможности за уреждане на конфликта в Сирия, включително военна намеса, са на масата, пише британският в. „Дейли телеграф“.

Твърдението на Франция е вероятно първото категорично заявление от страна на западна държава, че в Сирия е бил използван смъртоносният нервнопаралитичен газ, изтъква изданието.

Въпреки че първоначално в изявлението на френския външен министър Лоран Фабиюс се казваше само, че в Сирия няколко пъти е бил използван зарин, без да се посочва кой го е използвал, впоследствие Фабиюс заяви, че „няма съмнение, че това е бил режимът и неговите съучастници“, отбелязва „Дейли телеграф“.

Великобритания и Франция заявиха, че медицински проби от Сирия са дали положителен резултат за наличие на зарин, и казаха, че са предали доказателствата на следователи на ООН, пише британският в. „Гардиън“.

Международните подозрения, че червената линия, определена от американския президент Барак Обама, вече е прекрачена, се засилиха, след като Франция обяви, че има потвърждение за използване на зарин от сирийското правителство, посочва в. „Вашингтон пост“.

Следователи на ООН изразиха подозрения, че през последните седмици в Сирия са били използвани химически оръжия и са били извършени още безразборни бомбардировки, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“.

Разследващата комисия на ООН за Сирия също така докладва, че конфликтът достига „нови нива на жестокост“, и призова световните сили да спрат доставките на оръжия, които само могат да доведат до още цивилни жертви.

Становището на комисията има пряко отношение към белязаните от все по-големи разногласия дебати в Европа и САЩ за въоръжаването на сирийските бунтовници, коментира изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.