„Ню Йорк таймс“: България отстъпи назад в обвиненията към Хизбула

Горящият автобус на летище Сарафово край Бургас. Снимка: Impact Press Group

България отстъпи назад в упреците си към Хизбула. Така вестник „Ню Йорк таймс“ коментира позицията на новия български външен министър Кристиан Вигенин, че няма категорично доказателства за връзката между шиитската групировка и атентата в Бургас.

Близо година след бомбения атентат срещу израелски туристи в Бургас, в който загинаха израелски и български граждани, новото правителство се опитва да прехвърли отговорността за това нападение, тегнеща досега на плещите на Хизбула.

Думите на Вигенин идват в момент, в който в ЕК се води дебат дали Хизбула да бъде обявена за терористична организация и в момент, в който ливанското шиитско движение признава своята голяма подкрепа за президента на Сирия Башар Асад, отбелязва вестникът.

През последните няколко седмици Франция и Германия се присъединиха към Великобритания в призивите към ЕК Хизбула да бъде обявена за терористична организация, което сериозно би ограничило способността на движението да набира средства в Европа.

Великобритания официално поиска посочването на движението за терористично въз основа на доказателството, че Хизбула е замесена в атентата в Бургас и на осъдителната присъда на агент на Хизбула в Кипър през март заради планиране на нападение, подобно на това в Бургас, добавя изданието. Вестникът припомня и предходната позиция на правителството на ГЕРБ относно ролята на Хизбула в атентата в черноморския град.

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви на пресконференция през февруари, че доказателствата насочват към версията, че Хизбула е организирала атентата. Същият месец в интервю той обяви, че са идентифицирани двама от участниците в заговора за нападението – канадец и австралиец – и двамата членове на Хизбула с ливански корени.

Разследването на атентата в Бургас постави България притисната геополитически между по-големите европейски страни, които подкрепят идеята за обявяването на Хизбула за терористична организация, и страните, които са против това решение. България също така изразява безпокойство, че ако Хизбула бъде обявена за терористична организация, това ще изложи на риск нейните исторически тесни връзки със страните от Близкия изток, посочва в. „Ню Йорк таймс“.

Подобни са коментарите и на ливанския в. „Ориан льо жур“. За София ролята на Хизбула в атентата в Бургас не е доказана, пише вестникът. Новото българско правителство, доминирано от социалистите, даде заден ход по въпроса за обвиненията срещу Хизбула във връзка с Бургас, посочва вестникът.

Относно обявяването на Хизбула за терористична организация, в. „Джерусалем пост“ подчертава, че Ирландия, която е ротационен председател на ЕС, оглавява групата на европейските членки, които са против подобно решение. В тази насока тя е подкрепяна от Финландия и Швеция, пише изданието и припомня, че за взимането на решението е необходимо единодушието на 27-те европейски членки.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.