7 юни: Лондон осъмва в София

Лондон, улицата. Кадър от изложбата. Снимки: Вероника Велкова, Павел Гоневски

Лестър Скуеър, Лондон. Зимна вечер, вятър, студ. Двама улични музиканти свирят нечути, докато призрачни тълпи ги отминават. Възрастен мъж спира и се заслушва за миг, преди и той да продължи по пътя си. Музикантите дори не го забелязват. Но уличният фотограф е там. Щрак!

“Животът е интересен и се случва на улицата.Едно от любимите ни занимания е да кръстосваме лондонския паваж, да гледаме, да виждаме, да запечатваме светлината на града,“ казва журналистът и автор на два романа Павел Гоневски.
В 19 ч на 7 юни той и съпругата му Вероника Велкова откриват изложба с улична фотография в галерия „Фоторепортер“, в подлеза на Министерския съвет. Експозицията, озаглавена „Лондон, бейби!“, е в рамките на месеца на фотографията, организиран от Фотографска академия „Янка Кюркчиева“. Осъществява се благодарение на „Технополис“.

Лондон, улицата. Кадър от изложбата. Снимки: Вероника Велкова, Павел Гоневски

„Уличната фотография документира, но и интерпретира. Тя помага да разберем и да оценим града, за да го възприемем в пълното му многообразие,“ допълва Гоневски.
Бившият редактор от Би Би Си и „24 часа“ и съпругата му живеят в Лондон от 2004 г., където не пропускат възможност да хванат фотоапарати. Павел е автор на романите „8 секунди от смъртта“ и „Лицето от сенките“, публикувани от издателство „Сиела“.

Вероника Велкова се влюбва във фотографията като дете и години наред снима, проявява и копира в домашната си лаборатория. След завършване на полиграфическия техникум, първо работи във фотографско студио, а после – като графичен дизайнер във вестник „24 часа“. През 2004 г. се премества в Лондон, където учи фотография и се занимава с графичен дизайн. Нейни снимки са публикувани в българското списание Travel Magazine и във в. „24 часа“. Вероника се увлича по пейзажна, туристическа, портретна и улична фотография.

Плакатът на изложбата.

Първият фотографски „пробив“ на Павел Гоневски идва, когато е 12-годишен: негова снимка е публикувана на първата страница на вестник „ТВ и радио“. Десет години по-късно, през пролетта на 1997 г., Павел е съорганизатор на репортажната изложба „Протестът“ в Софийския университет. Работейки като журналист във вестниците „Континент“ и „24 часа“, Павел нерядко играе ролята и на фоторепортер – включително след войната в Ирак и кризата със заложниците в Москва. От 2004 г. живее в Лондон и няколко години работи в Би Би Си. Увлича се по улична и пейзажна фотография.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.